Monday, May 17, 2010

Sila Ambil Nasi Ayam Seorang 1..

Ahhaaii~~~

Tolong jangan menidakkan ketidak hebatan aku..eh eh silap kehebatan aku dan kerajinan aku memasak. Walaupun dikutuk, dihina, direjam (Auzubillahiminashaitoonni rajim...Hoiii korang ingat aku syaitan ke? Sampai hati eh...) aku tetap akan terus mengasah bakat memasak yang tak seberapa ni.. Kali ini siapakah mangsanya? Hhhahahaha dah tentu En. A..(Dia kata sup nasi ayam aku tidak kick..kalau nak kick senang je.. sambil hirup sup tu, bolehla dinda dengan gumbira kick sekali.. Sila pilih tempat untuk di kick =P. Ampunn nanti tak masuk surga huuhuhu). Dan seterusnya adalah keluargaku..

Kenapakah?

Kenapakah aku rajin sangat? Memang rajin sebab kesian kat parents aku. Adik-adikku masih tak boleh keluar lagi last week. Ayah, ibu dan hero-hero silalah rasa air tanganku yang Maha ______hehehehehe.


Ada gaya boleh meniaga tak? hahhahha Baik korang fikir dulu sebelum jawab eh.. (Baik korang kata boleh).. Penah rasa di hobin?


Sila beratur, jangan rebut-rebut ambil sorang satu...heheehe perasaanla kau Daleela... Kalau rasa nak lebey~ bolehlah meringankan tulang untuk mencuba resepi ini. Jadi la resipi. Ayah kata sedap tau... Betulkan Ayah?

Nasi Ayam Resepi Alang <------My BFF



Perap Ayam

- Seekor ayam (potong 12)

- Tumbuk/Blender - 5 biji Bawang Kecil + 3 biji Bawang Putih

- Kicap Masin - 10 Kali tuang

- Gula - 7 Sudu

- Perap selama 1/2 jam

 Sup

- Tumbuk/Blender - 5 biji Bawang Kecil + 3 biji Bawang Putih + sedikit Halia

- Kulit Kayu Manis (paket 20sen)

- Tumis kulit kayu manis + bahan yg diblender (sampai garing)

- Masukkan air (Penuh Periuk sedang) + sedikit ayam (potong2 kecik2) + garam + ajinomoto

 Nasi

- Basuh Beras (ikut org)

- Masukkan sup td sampai cukup (mcm masak nasi biasa) - Tinggalkan sket sup ni tuk hirup nnt..hehe
- Masukkan satu sudu kecil garam
 Ayam

- Panaskan minyak

- Goreng ayam

- Api jgn besar
 Kicap

- Kicap cair

- Gula

- Campurkan

- Taruk atas ayam

 Sambal

- Lada Merah (20 btg)

- Limau Kasturi (6 biji)

- Halia (sedikit)

- Gula (ikut manis) - kene manis sket baru sedap

- Garam secukup rasa + ajinomoto

- Blenda sume



Hiasan

- Timun (potong serong)

- Tomato (potong bulat)

- Salad

 
p/s:- lemak ayam jgn buang. masukkan dalam sup. then after masak. masukkan lemak dalam nasi biar dia masak sekali ngan nasi tu..

3 comments:

Momma Mia said...

Perghh namak sodap jer nasi ayam tuh. nak stu bleh...

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

memang sedap tu... :D. kirim kat ipoh sket...

Anonymous said...

eh dari gambarnye bleh tahan la jugak sampai meleleh air liur ni.. xde cita2 nak buka business nasi ayam ke.. mana tau bleh glamor kalah kan linda onn ke.. bleh buka kedai mkn namanya DALEELA CHICKEN RICE SHOP.. hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails