Wednesday, December 28, 2011

Sisters till Jannah.....



Assalamualaikum dan aaahhhaaaaaiii~~~


**************

Mari sesama nyanyi lagu.. InsyaAllah...InsyaAllah.... (lagu maher zain tapi memang xde kaitan dengan cita ni). Akak sangat bersyukur sebab Allah sentiasa mengurniakan akak insan2 yang terbaik untuk berada di sekeliling akak. Ni adalah salah satu lagi masterpiece yang Allah kurnia kan... Masterpiece.. gasak kat situ.... Mereka ini sangat berbeza dengan manusia2 yang akak kenal. Kasih sayang mereka di luahkan dengan cara begitu kasar. Memang sangat susah nak jumpa spesis macam ni. Kasar tapi baik hati. Mungkin di takdirkan kami jumpa di bilik TV masa belajar diploma dulu. Pun tak paham kenapa nak ada bilik TV kat hostel kiteorang. 

Style akak, kalau itu kawan yang boleh terjun dan mati sama.. akak sanggup berkorban apa saja.. kadang2 kongsi duit macam boifren gf... Selepas semua menamatkan zaman diploma.. ada di antara kami yang dapat sambung degree dan ada yang sambung jodoh.. hehehehe kawenlah tu.. tapi kami masih berhubung.. Perjumpaan kami ahad lepas akak rasa perjumpaan yang terakhir untuk tahun ni... tak tahu tahun bila lagi kita dapat gather sama2...Ada yang dapat sambung dpli, kpli, pastu kena posting kerja ke mana hala... tinggallah akak yang kerja swasta tanpa perkembangan selain dari perkembangan badan..




Kitaorang memang macam ni selalunya kalau nak jumpa, mesti jumpa kat tempat makan..... Terasa begitu bahagia... cuba kalau setting g jalan2 kat KLCC.. memang alamat ko cancel memanjang... Korang tengok bila memasing jumpa, suami memang kena tinggal kat hujung2.... hahahha

Rasanya sampai sepuluh bulan pon takkan habis bercerita kalau berjumpa dari luar hingga ke dalam surau bercerita. The best part masterpiece ni kalau g mana2 susah nak tinggal solat.. Pernah sekali akak malas nak solat.. akak wat lambat2... pastu dieorang macam dah hidu penyakit malas solat akak ni... sekali kena sound "Takpe2 ko xnak solat kat sini takpe2.. jap lagi kiteorang bawa ko g temple ke kuil ke senang ko pusing2 je"... Erk tercekik akak mendengarnya....



Actually kami ada nama... United 11... meanings kami ada 11 orang.. semua 11 orang tu kami rapat.. So makcik pakai spek mata dan budak comel di atas tu ialah orang pertama yang kawen dan inilah anak buah kiteorang yang pertama...Tahun depan dah darjah 1.. ape tak gila..haiiishh..tak boleh nak feeling muda lagi...Masa makcik ni kawen, kami ramai2 berkampung kat rumah dia. Semua ada kerja2 yang perlu di lakukan. Di sebabkan akak memang suka menggosok, akak pon volunteer nak menggosok. Sekali akak sudah melobangkan veil nikah dia daaaaaaaa...... koma akak kejap. Orang tu dah lah tengah siap2 nak gi nikah... Waaaaaa... tapi dia xmarah pun, siap gelak lagi.. Whatever it is.. I love u bebeh!!


Ni anak buah kami yang ke 4 'the only guy'.. acecece somel plak tu...Makcik ni plak akak kenal dia dari sekolah lagi. Tapi masa sekolah tu rapat gitu2 je.. Tapi sekarang ni memang macam adik-beradik. Lagi satu mak dia punya nama sama dengan mak akak... dan kebetulan mak dia kawan dengan ayah akak.. Lawak nak mampus. Kalau kiteorang gaduh mesti sampai kat mak bapak.....Dia pernah kata akak pukul dia ngan hanger.. sebenarnya akak mengamuk kat pintu locker, then akak gi pukul locker dengan hanger sekali terkena dia.. Dia pulak dah mengamuk.. adoiiyaiii sooooo budak2 lah... 


Makcik yang depan sebelah kiri tu yang paling ganas sekali. Cakap mesti jujur macam sinchan. Kalu akak bau busuk memang busuk lah dia kata... Kalau akak hodoh pakai baju tu, memang hodohlah dia kata...

Makcik yang depan sebelah kanan tu yang paling sopan santun. Kalau mak2 jumpa dia, memang berkenan wat menantu. Kalau nak wat luahan perasaan pon dia adalah pendengar yang baik. Dulu pernah kejap dia lari dari kiteorang sbb terlalu sedih dengan kehilangan ayahnya.. Now dia ngah tunggu offer posting cikgu. Haisshh doa2 kamu tak pergi jauh2 sangat..

Makcik yang belakang bertudung putih tu adalah pakar ekonomi.. cakap mesti fakta punya tapi kalut mengalahkan doralin.. kuikuikukui mampu membuat rekod tido tanpa bangun time uzur. Korang ada?

Makcik2 lain ada hal memasing dan ada yang jauh di sanun tapi tetap di hati....Bai, Wani, Nora, Nissa, Kak Yan....Happy gila kot semua datang masa wedding. Itu pasti tak ku lupakan.. maksudnya akak ni yang spesial kat dieorangkan? kan?kan? (^_^)

Last but not least kredit to Syarifah Aisya a.k.a angry bird yang menangkap gambar di atas.... Budak ni sangatlah cerdik. Kalau nak korek rahsia mak pak dia...tanya je dia.. mesti dia bagi tau.. kahkahakah...


Hope our friendship last till Jannah.. InsyaAllah....(Speaking skit baru bleh masuk geng hijabster upppssss)

Lots of lov,
Mummy Dalee~~


Tuesday, December 20, 2011

Pantang jangan makan untuk ibu mengandung


Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~~


*******************

Nampaknya baton bertukar tangan setiap tahun, belum pernah putus lagi. Ni kat ofis akak ni dah bersilih ganti. Paling kelako nya ada 1 department dapat baby baru... dah kenapa produktif sangat korang ni.. Kan dah kena cari staff baru. Baru Kak wani tu bersalin, dah dapat berita ada orang baru peknen. Si Tina merangkap recieptionist. Akak risau boss draft handbook baru mengecualikan pregnancy.... Owhhh no no...wait for me ya boss. Paham2 jelah kat ofis ni kebanyakkan nya bukan bangsa Melayu... tapi dieorang concern lebih pada ibu2 mengandung ni... itu tak boleh makan.. ini tak boleh makan...so akak curi2 dengar and here i'll share with u :

* Tak boleh minum ais dan air sejuk sebab tak elok untuk kesihatan baby.. nanti baby cepat sakit

* Tak boleh makan agar2, jeli, lai che kang dan cincau sebab benda2 ni termasuk dalam kategori benda2 sejuk dan kesan nya seperti di atas

* Tak boleh makan seafood seperti udang, sotong ketam dll kerana dikhuatiri makanan seafood ini berasid dan menyebabkan keadaan tidak baik untuk baby

* Tak boleh makan nasi lemak (part ni paling lemah sekali) kerana nasi yang berunsur lemak tu tak boleh di hadam dengan elok dan boleh membahayakan kesihatan baby

* Tak boleh minum teh, teh ais, kopi dan nescafe sebab minuman ini berunsur angin dan tidak elok untuk kesihatan

* Tak boleh makan sebarangan buah.. pada awal2 trimester ni di galakkan makan buah jambu je.. jambu je.. jambu je...

Setakat ini je yang ingat.. kalau ada lagi akan di update dari semasa ke semasa. Akak rasa cinanya pantang larang lagilah kuat.. tapi kalau untuk kebaikan, terima jelah ye dak..Amalan Islam yang lain jangan pulak di lupai dan jadikan amalan. Kalau malas nak baca, download kat youtube dan sebelum tidur tu dengar2lah...


Surah-surah amalan ketika mengandung
    • Al-Fatihah dan ayat Kursi
    • Seluruh surah Yassin
    • Seluruh surah At-Taubah
    • Seluruh surah Yusuf
    • Seluruh surah Luqman
    • Seluruh surah Maryam
    • Surah An-Nahl ayat 78


Thursday, December 15, 2011

Bantuan RM500 .....nak bantuan lain juga...



 Assalamualaikum dan aaaahhhaaaaiiiii~~~~

Kita semua tahu yang kerajaan terlah 'bermurah hati'  memberi bantuan RM500 kepada sesiapa yang layak. Borang2 yang pastinya telah lama di nanti2kan oleh rakyat akhirnya di 'releasekan' pada 7 Disember 2011. Bila wujudnya keadaan seperti ini pasti ada orang yang bijak pandai mengambil kesempatan. Borang palsu yang di cetak dengan penambahan item2 yang tidak di nyatakan di borang asal.



Mengikut borang asal, kotak nama bank dan no akaun tidak wujud. Ia di reka oleh pihak2 tertentu untuk tujuan yang tidak baik. Jadi berhati2 lah sebelum terkena ye..Syarat2 kelayakan tolak tepi dulu yang penting mesti 'apply'. Tapi risikonya sangat tingg...

**************************************************

Ramai yang kata bantuan ini di beri sekadar ingin memancing rakyat untuk terus mengundi Barisan Nasional di PRU 13 yang di jangka akan di adakan pada awal tahun depan. Sebenarnya tepuk dada tanya selera. Kalau kita pikir secara negatif, begitu lahkesimpulannya. Tapi kalau kerjaan tak bagi, rakyat bising kata kerajaan kejam. Betul?

Entry ini bukan berunsur paksaan atau memihak kepada mana2 parti...cuma apa yang saya cuba sampaikan ialah apabila BANGSA kita tidak lagi MENYATU.
Sejenak fikir dan tanya bersama?

1. Di manakah saya mula2 kenal ABC?
Tadika Kemas, Gemencheh

2. Di manakah saya berlajar dulu?
Sek kebangsaan yang di biayai kerajaan

3. Di manakah saya sambung belajar?
Di Koleh Yayasan Pelajaran Mara dengan pinjaman duit MARA

4. Di manakah saya melanjutkan lagi pelajaran?
Di Universiti Utara Malaysia dengan pinjaman duit MARA

5. Di manakah saya bekerja sekarang?
Di syarikat swasta

Apakah yang jelas di sini? Semuanya dengan ketentuan ALLAH dan bantuan Kerajaan dan bagi kes saya, no. 5 adalah tidak relevan tapi kalau bagi yang menjadi penjawat awam. Ya.. dari awal kelahiran sehingga sekarang semua dengan bantuan kerajaan. Ini adalah kerana ibu bapa kita yang memilih yang terbaik untuk kita pada masa dahulu. Apa yang mereka nampak sekarang adakah sama dengan apa yang kita nampak sekarang? Agaknya sampai bila bantuan ini dapat di rasai?

Bagi yang begitu radikal mengatakan kerajaan sekarang tidak layak menerajui Malaysia.. Fikir2kanlah kembali. Mesti yang ada yang menjerit.....

1. Kuat rasuah
2. Makan duit rakyat
3. Ketidak adilan
4. Ketidak telusan

Fikirkan kembali

1. Adakah pihak lain tidak akan wujud rasuah?
2. Adakah pihak lain tidak akan makan duit rakyat?
3. Adakah keadilan berlaku sekiranya pihak lain menerajui?
4. Adakah pihak lain akan melakukan setelus2nya?

Sekurang-kurangnya mereka :

1. Yang makan duit rakyat itu bangsa kita dan mereka tidak pernah mengurangkan hak2 keistimewaan orang Melayu.
2. Rasuah tidak hanya terjadi di kerajaan kita, tapi juga dalam perniagaan.
3. Keadilan seperti mana lagi yang kita mahu selepas kita di beri keutamaan dalam sistem pendidikan, sistem pinjaman, rumah2 PPRT dan siapa yang menduduki kediaman betaraf hotel di PUTRAJAYA?
4. Ketelusan seperti mana kita cari selepas saudara2 kita yang gagah berdiri memegang Panji bulan hijau dapat memasuki Universiti2 tempatan?

Saya tidak kata rasuah dan makan duit rakyat itu perkara yang baik. Yang salah tetap salah... Apa yang telah didedahkan sebenarnya sangat bagus agar mereka tahu rakyat tidak bodoh dan buta. Biar mereka rasa takut dan mengundur diri. Kita perlu tahu siapa yang boleh memimpin kita.Tapi saya tidak menafikan usaha piham pembangkang PAS di kawasan Ampang memang banyak aktiviti keagamaan..Alhamdulillah, kelas mengaji dan ceramah2 agama memang free...Setiap minggu berbeza. Lihatlah dengan mata hati... Bangsa apa yang menolong agama kita?

Pernah tengok dewan rakyat bersidang? Sungguh memalukan, seorang pemimpin yang mempunyai pendidikan tinggi mengeluarkan kata2 kesat dan tidak dapat mengawal emosi...
Pernah tanya apa sumbangan mereka terhadap agama kita? Apa yang mereka ajar ialah merusuh, memberontak dan memperjuang sesuatu yang haram untuk menghalalkan cara..

Kita masih belum selamat dan masih belum terlambat siapa pun yang kita pangkah selepas ini, selalu ingat bangsa kita dan agama kita. Bukan cha ya nun alif dan kaf lam ya nga.. Saya bekerja di swasta.. budaya mereka saya dah masak. 

Kepada yang belum mendaftar SPR. sila berbuat secepat mungkin....pesanan dari khidmat masyarakatlah sangaaaaaattt... hehehe


Lots of luv,
Mummy Dalee~~


P/S : Patutlah Sharizat selalu bagi orang lembah Pantai lembu masa musim raya Korban walaupon xjadi YB.. Kahkahakaakah... Nak harap Izah... ermmmm







 

Tuesday, December 6, 2011

Perkembanganlah sangatttt.......


Assalamualaikum dan aaaaahhhaaaaiiii~~~


**********




Cer korang teka sekarang berat akak berapa (sambil mengembangkan hidung dengan banggaaasss). Dengan program diet [klik sini kalau tak ingat] yang akak jalankan selama 2 minggu akhirnya menunjukkan keberkesanan yang sungguh terduga ye..


Dengan bangganya akak umumkan berat akak terkini ialah.......

-
-
-
-
-
-


gold dust bertaburan di atas carpet

-
-

72.50 kg

Pencapaian terbaik untuk tahun ni.. Alhamdulillah lah.... rasa nak meroyan tgk angka ni.. Sebagai bekas atlit sekolah, angka ini memberi reputasi buruk pada diri akak dan sekolah. Tak tau dah cara camne nak turunkan berat badan. Kalau xmakan berkeroncong gazhal johor perut ni...Ya Allah.. tabahkan lah hati hamba mu ini...Wat masa ni memang akak tak boleh nak sambung program diet (kononlah) akak ni atas sebab2 kesihatan. Doktor suh maaaakaaann dan no contact ya !!!


Lots of luv,
Dalee~~

Monday, October 24, 2011

Mengeteh Di NZ Wangsa Maju bersama Mak Teh/kembar/Pak Ndak/En. A (Man City vs Man U)


Assalamualaikum dan aahhhaaaiiii~~~~

************************************************



Ok. Gambar di atas tak ada kena mengena dengan cerita kekalahan Man U semalam yang kena bahan 6 - 1. Bukan sepakan penalti ok!!!!! Tapi gambar di atas ada jugak kena mengena dengan Manchester City yang pernah membahankan arsenal sebanyak 8-0. Gambar di atas di ambil waktu Arsenal datang ke Malaysia bulan 7 hari tu... keciwa jugak sebab fabregas xdatang. Ok kita lupakan pasal si Arsengal ni...

Again program ad-hock minggu ini. Mak Teh punya plan ni. Mak Teh akak ni memang penyokong kipas susah mati MAN U. Sangatlah tidak menduga keputusan Mak Teh nak datang ke NZ Wangsa Maju dari Serendah. Kesian tapi Mak Teh bersungguh2. Akak dan En. A, ikutkan aje walaupun kami bukan penyokong kedua2 team. (Arsenal game sama waktu).

Keputusan berembun dari jam 7 hingga 10.30 malam memang julung2 kali akak buat. Dari zaman anak dara akak xpernah nak berembun kat kedai mamak bersama2 kawan. Ooo tapi zaman belajar dulu lepak kat cafe dengan roommate tengok AF.. ngeh ngeh ngeh..


Peminat MAN U memang terkenal dengan 'kefanatikannya'.. nasib baik semalam fan Man City lagi ramai...keadaan pun agak terkawal. ngeh ngeh ngeh.. dulu akak sokong MAN U.. tapi selepas kawen dengan En. A terpaksa tukar Arsenal. Sekarang rasanya nak tukar team ke Man City sebab dieorang memang hebat + ada Samir Nasri (Nasib ko main semalam, kalau x meja dah melambung ok..mail lambung pon xdatang semalam)

Then kesian Mak Teh terpaksa pulang ke Serendah dengan keadaan hampa.. hehehe "Mak Teh silap pilih game lah.. hehehehehe" Dah lah bersinaaarr baju eh..Rasanya next game kalau sabtu kami akan ke Serendah.. lagi best ramai MACHAAAA!!!! (^_^). En. A saya suka lah berembun macam ni, rasa macam ada nafas baru.. heheheh


Lots of luv, 
Dalee~~


Thursday, October 20, 2011

Old style weekend - piknik di Ulu Yam


Assalammualaikum dan ahhhaaaaiii~~~~

***************************
Khamis minggu lepas ayah akak datang dari Kelantan. Memangnya kalau ayah akak datang KL, weekend tu jangan harap nak plan apa2. Mesti kene standby melawat dia atau kot2 dia nak ajak pergi ke rumah saudara mara.. oooowww sooo gud doter.

Seperti yang telah di agak2, plan ad hock ibu dan ayah ialah ke Ulu Yam bercamping2 sambil menikmati keindahan semulajadi..Best jugak sebenarnya..Encik A pun xpernah lagi pergi ke sini.. Tapi yang tak bestnya ialah entah manalah ibu letak khemah kecil tu. Dah la musim hujan, kalau hujan memang naya jelah.. Kami ada jugak pergi cari2 kat carefour, tapi gulpp mahalnya.. dahlah tengah2 bulan..paham2 jelah ye dak.. By rite dari Ampang ke Ulu Yam boleh ikut MRR2, tapi sebab memikirkan khemah tu terpaksa gak pergi ke PJ ambil dari my BFF Eiza. *Sorry wak, kacau pepagi..eh pasir morib tu masih ada lagi dalam khemah tu*
 

Lepas kepenatan pasang khemah, kami bantai makan nasi lemak dulu. Sampai dalam jam 10.30 dan selesai pasang khemah dalam jam 11.15. Stratergik jugak tempat yang ayah pilih. Tips untuk menghalang nyamuk dan lalat di dalam hutan *bakar tempat telur yang warna coklat tu, sure nyamuk2 hilang punya*


Muka orang kekenyangan makan nasi lemak 2 bungkus. xpernah pagi2 makan nasi lemakkan yang? Kita ni sibuklah nak makan, tapi budak kecik 2 orang tu tak heran langsung haaaiii...

 *Siti da brutal.. yeh macam akak masa kecikkan.* Ini adik bongsu akak. Masa kecik2, akak lah yang jaga dia, andai kata Allah kurniakan baby, insyAllah xkekoklah nak menjaganya...

Yang ni si saintis muda yang selalu kene buli dengan siti. Ashiklah tengok IQTV sampai orang lain xboleh tengok cite lain.


 Ok..biarkan ibu dan ayah berdating kejap


Time masak2 untuk makanan tengahhari.. pedih biji mata menahan asap. Ikan bakar dan daging bakar.
 


Yang menengoknye lebih ramai dari yang membantu...Masa bakar2 ni dah nampak tanda2 awan mendung. Berdoalah semoga semuanya di bakar dulu. Kalau tak mahunya kelaparan..




Alhamdulillah.. sempat masak sebelum hujan turun. Dalam pada tu makan macam kartun, nasib baik tak tercekik. Orang yang dari sungai tu pon berpusu naik ke khemah masing2.. membuatkan kiteorang semakin laju makan macam dieorang nak curi makanan... hahahaha bengong.



Ok ibu dah kelam-kabut nak pindah makanan masuk dalam khemah...


Akhirnya, kami balik dalam jam 4 selepas hujan turun 2 kali. Walaupun hujan, tetap gembira. Kesian adik akak lagi 2 orang tu tak dapat ikut kena tinggal kat kampung. Tak pe2 bulan depan kita piknik lagi ok..


Lot of love,
Dalee~~

Tuesday, October 18, 2011

IWICSA : WEEK 1


Assalamualaikum dan aahhhhaaaaiiiii~~~~~


*****************************************






Lots of luv,
Dalee~~

It's Strawberry Pavlova


Assalammualaikum dan aaahhhaaaiiii~~~


*************************

Ramai yang bertanya binatang apakah ini? Ini bukan binatang ye, ini adalah makanan yang di kenali sebagai Pavlova.. Mari kita berkenal2-kenalan, a/s/l pleeeeaaasseeeee .....:

Pavlova adalah satu pencuci mulut meringue-berasaskan kerak yang segar dan lembut, ringan di dalamnya (seperti mashmallow) dan dinamakan sempena penari ballet Rusia Anna Pavlova.

Pencuci mulut itu dipercayai telah diwujudkan untuk menghormati penari itu sama ada semasa atau selepas satu lawatan ke Australia dan New Zealand pada tahun 1920-an. Punca kerakyatan yang telah menjadi perdebatan antara kedua-dua negara selama bertahun-tahun, tetapi penyelidikan rasmi menunjukkan New Zealand sebagai sumber yang lebih berkemungkinan.

Pencuci mulut ini adalah hidangan popular dan merupakan sebahagian penting masakan kebangsaan bagi  kedua-dua negara dengan resipi yang mudah, ianya sering disampaikan semasa makan dan cuti perayaan.




Tempahan di atas di buat oleh kech hidayah pada sabtu yang lepas. Untuk Pavlova ini  dayah minta strawberry sahaja. Harga pun murah sikitlah kalau buah2 lain juga boleh di letak seperti kiwi, berry and grapes. Rasanya pun agak manis seperti macaroon. Bagi sesiapa yang tidak tahu, akak dah mula menjual cup cakes, cakes dan muffin pada bulan Mac tahun ini. Akak tahu perniagaan ini mempunyai persaingan yang tinggi tapi akak sentiasa percaya rezeki Allah untuk orang yang belum sampai ajalnya tetap ada.



Inilah rupanya bila ajal dah sampai.. eh eh eh silap.. bila dayah jadi monster.

Adakah pavlova akan menjadi next best seller product Dalee~~cious cup cakes, cakes and muffin? Memandangkan ramai yang telah membuat tempahan pada bulan depan dan bulan 12. So anda bila lagi.....? Jangan malu dan segan sila like like FB : Daleecious-Cup-Cakes. Terima kasih daun keladi.


******************************************************************************************************


Kalau bercerita pasal bussiness ni.. kalau boleh akak memang nak satu kedai yang akak boleh 'run' sendiri. Cumanya akak tak cukup modal. Kalau korang tanya pasal sikap kental akak turun naik apply lesen ke jumpa supplier ke jumpa customer ke buat marketing ke, itu semua akak tak ada masalah. Kalau boleh akak nak buat product akak dengan design yang comel tapi murah. Nak custom kotak kek sendiri..tapi akak rasa itu lambat lagi. Modal belum cukup. Kalau orang suruh buat pinjaman. Definitely  I will say NO.. BIG NO. Akak lebih rela kumpul duit sikit2, jatuh bangun bussiness tak siapa boleh ramal. Dan pastinya, langkah awal akak untuk menjaga produk akak ialah packaging and labelling which think 1 of the marketing stratergy.




Ini adalah sticker Dalee~~cious yang di gunakan pada bekas kek untuk tempahan orang kawen dan tunang.



Yang ini pulak kad seperti di pavlova tu... Pelanggan boleh menggunakan kad ini sebagai perantaraan kepada penerima kek.

Memanglah kad2 ni cantik. Agak2 siapa pen'design'nya? Puan Yaya yang memang kreatif gila. She really born to be a designer. Eh.. tapi aku ingat kau di lahirkan untuk menjadi arkitek kan Ya? hahahha. Yaya juga boleh men'design' macam2 kad dan beg untuk cukur jambul, besday doorgift, kawen atau tunang doorgift dan macam... sila ke blog Partees and Such.


Lots of luv,
Dalee~~


p/s : program diet masih berjalan cuma tak sempat nak masuk dalam blog.

Thursday, October 13, 2011

IWICSA : Day 3


Assalammualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~

*********************


Day 3 (13.10.11) - Breakfast


Quaker Oat Cereal Drink dan honey dew



Day 3 (13.10.11) - Lunch
 

Nasi Ayam - Beras herba poney faizah, ayam di kukus dan sup


Lots of luv,
Dalee~~




Wednesday, October 12, 2011

Ringkasan BAJET 2012 untuk kita2 aje...



 Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiii~~~~

*****************

15 tahun dahulu : 
Ayah buka TV untuk dengar bajet di bentangkan..... akak dalam hati kata, "benda penting ke ni? Kenapa ayah beriya2 mengalahkan bos2 besar". Assume ayah minat politik. <------ Tak paham kuasa 2

5 tahun dahulu :
Beli surat khabar baca ringkasan bajet sebab masuk exam. <----- Tak paham kuasa 1

2 tahun dahulu dan kini :
Memperuntukkan masa mendengar bajet secara live di TV. Membuat rumusan dan ringkasan  bersama "TEAM" selepas 10 minit bajet di bentangkan <-------- Menyampah kuasa 20


Inilah hakikat yang terjadi, benda2 yang tak ada kena mengena dengan hidup kita, semestinya kita tidak ambil pusing. Hakikatnya, kita sebenarnya perlu mengemaskini pengetahuan Am kita terutamanya hal2 yang berkaitan dengan negara kita. #gaya_ahli_politik_berucap

Dan pendapat akak, kali ini ramai rakyat tertunggu2 bajet yang di umumkan. Di mana rata2nya berpuas hati (orang_gomen) tak termasuk budak sekolah, selalunya budak2 sekolah ni mana nak ambil port. Mungkin bagi yang belum tahu, akak membuat ringkasan bajet untuk kita2 aja (tidak termasuk Syarikat) supaya kita semua dapat menuntut hak masing2. Terutamanya yang mana dah ada anak yang bersekolah dan belajar universiti, gaji banyak mana pon tetap xcukup. Saya paham... (eh..macam wakil rakyatlah, ye saya akan bertanding di kawasan lembah pantai untuk menjadi calon saingan kepada Nurul Izah Anuar. acecece sila pangkah CIK JEMAH ye..)


 Cekedout :
 
1. Bayaran bantuan persekolahan RM100 bagi Pelajar Tingkatan 1- 5 bagi tahun 2012

2. Kerajaan memansuhkan yuran persekolahan namun Yuran PIBG masih lagi perlu di bayar. *masalahnya Yuran PIBG ni yang tinggi sangat, jangan mengada sangat boleh?*

3. Bauncer buku RM200 kepada pelajar IPTA, IPTS, Form 6 dan matriks *Adik2, berenti potostate buku ye, belilah buku owiginal...(^_^)*

4. Bantuan sebanyak RM500 kepada seisi rumah berpendapatan bawah RM3,000 secara tunai (one off) dan perlu mendaftar ke LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI

5. Kenaikan pencen tahunan sebanyak 2% setiap tahunUmur wajib bersara dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun.
 
6. RM3,000 akan diberi secara one off kepada angggota keluarga, duda dan balu anggota tentera
 

7. Had maksimum harga rumah Skim Rumah Pertamaku dinaikkan daripada RM220,000 kepada RM400,000 *Tak masuk akal jugak dgn gaji RM3,000 kebawah, bulan2 bayar duit umah dah tu nak makan ape weii*

8. Subsidi RM20,000 untuk pembelian Program Rumah Mesra Rakyat. Mereka yang tidak memiliki rumah atau tinggal di rumah usang boleh dapatkan pembiayaan untuk membeli rumah berharga RM65,000 dengan harga RM45,000.

9. Skim Amanah Rakyat 1Malaysia dibuka kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah yang akan memanfaatkan 100,000 isu rumah. Pelabur boleh mohon pinjaman RM5,000 dengan tempoh bayaran balik lima tahun.
 
10. Caruman majikan dinaikkan daripada 12 peratus kepada 13 peratus bagi pencarum yang menerima gaji bulanan RM5,000 dan ke bawah.* Yessss... epf bertambah*

11. Tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM 500 ringgit untuk penjawat awam dan bayaran bantuan RM500 ringgit kepada pesara kerajaan. Bayaran ini akan dibuat bersekali dengan gaji bulan Disember 2011. *Ni pon En. A suka*

12. Kakitangan awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320. *En. A memang suka bab2 ni*

13. Pengecualian 100% duti eksais dan cukai jualan ke atas pembelian teksi baru buatan tempatan. Pengecualian bayaran balik duti eksasis dan cukai jualan ke atas teksi yang berusia lebih tujuh tahun yang dijual atau tukar milik. Memansuhkan cukai jalan ke atas teksi bajet milik persendirian. Pemberian bantuan RM3,000 bagi melupuskan teksi lama berusia lebih tujuh tahun tetapi kurang 10 tahun. Bagi teksi berusia 10 tahun dan ke bawah, bantuan RM1,000 akan diberikan. *kalau naik teksi, tolong bagi tau pakcik2 teksi*
 
14. Beras - Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen. Gula - bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen. Minyak masak - harga RM4.75, rakyat hanya bayar RM2.50, Tepung - harga asal RM1.90, rakyat bayar RM1.35.

 
Semoga kita mendapat menfaatnya, tapi dok terpikir bajet billion2 ni mana #NAJIB korek duit? Sebarang rujukan sila ke Laman Rasmi BELANJAWAN 2012



Lots of luv,
Dalee~~



IWICSA : Day 2


Assalamualaikum dan aahhhhaaaaaiii~~~

***************************

Day 2 (12.10.11) - Breakfast


Quaker Oat Cereal Drink dan IKO H Fibre biscuts



Day 2 (12.10.11) - Lunch
 

Bihun goreng Singapore 



Lots of luv,
Dalee~~







 

Tuesday, October 11, 2011

I wish I could start again (IWICSA) : Day 1



Assalamualaikum dan aaahhhaaaii~~~

*************

Actually akak nak buat 1 program untuk diri sendiri dan jadikan blog sebagai medium untuk akak lebih berdisplin. Program ini di kenali I WISH I COULD START AGAIN. (Poyonya nak wat program sendiri). Kenapa? Kenapa? Kenapa nak mengada sangat nak buat program2 bagai oiii Puan Daleela...Heh! Sila perhatikan jadual di bawah dan jangan gelak lebih, sikit2 takpe :

1. Umur : 22 - 24, Berat : 58 - 60kg (Belajar)
2. Umur : 25 - 26, Berat : 62 - 65kg (Bekerja)
3. Umur : 27 - 28, Berat : 68 - 70kg (Berkahwin)


Nampak tak keterlaluan tersebut? Di mana salahnya? Ye waktu kemuncak selepas berkahwin. Alasan. Alasan adalah untuk si LOSERRRRRR....Kenapa? Kenapa? Kenapa lambat sangat ko perasan yang ko dah gemuk Puan Daleela oooiiiii... Owh, sebab dulu tak ada orang tegur, la ni makin ramai plak yang tegur saiz dah nak macam Adibah Noor. ngeh ngeh ngeh..


Day 1 (11.10.11) - Breakfast

Sandwich - omelet, salad, tomato and onion


Day 1 (11.10.11) - Lunch



Salad with fruits


Semoga berjaya diriku.. Entahlah dapat bertahan ke tidak. Takut menggelepet je jap lagi sebab tak makan protein... ehhh.. telur protein kan?


Lots of luv,
Dalee~~


Wednesday, October 5, 2011

Inter Accounting Firm Games 2011 : Bowling

Assalamualaikum dan aahhhaaaaiii~~~~


*******************

Sebelum kita bercerita tentang Inter Accounting Firm Games 2011 (IAFG) dengan lebih lanjut lagi... Akak nak bercerita al-kisah 'sport club' di office akak. Every month kami adalah di wajibkan membayar RM10. Bagi akak memang agak besarlah jumlah tu..Jadi sekiranya terdapat apa2 aktiviti yang di lakukan, akak memang tanpa segan dan silu nak masuk. Baru terasa berbaloi ye dak... Baru2 ni komiti ada buat latihan untuk beberapa acara sukan seperti bowling, badminton, snuker, pool dan table tennis (ping pong). Kemudia mereka menetapkan 1 hari untuk buat perlawanan.. Di sebabkan xnak pembaziran, akak masuklah bowling tu. Walau pun hakikatnya, longkang all the time yawww..!!! Hadiah pun agak lumayan jugak seketul dinar besar lubang hidung seberat 0.5 gram = RM450 (Harap kecik je, tapi mahal) dan $$$$. Konon nak harap menang... puuuiiiii hanya mampu tempat ke 3 jerk...Hahaha itu pon dah bernasib baik jugak.. pon xpaham macam mane akak boleh dapat tempat ke 3.

So sesiapa yang menang tu johan dan naib johan di pilih masuk ke IAFG 2011 represent Company. Ini first time Company masuk acara bowling. By rite akak rasa boleh menang, tapi yang hak terror dan pemenang sebenarnya ada meeting dengan clientlah, ada class lah dan macam2 lagi. Jadinya tak memasal-masal akak pun terlibat kena ganti hak terror2 yang tak dapat datang tu... korang biar benar?



Dari Kiri : Khor Ming Kai, Rikki, Lim Tong San, Beryl and Si Demok




This is our supporter...Gambar ni di ambil oleh cameraman E & Y. (Hi handsome...!!!). Tengoklah muka budak demok tu, konon nak menggoda.. ppuuuuiiii..

Waktu main ni tak berdebar langsung sebab dah boleh agak nak kalah.. Tapi harap2 bukan TEAM yang last sekali. Sebabnya yang datang tu kebanyakkannya repalcement saja. So kira oklah tewwww.


Let me explain further bab warna2 tu. For your information, warna biru adalah Accounting Firm yang hebat2 which people call BIG 4. Gaji auditor junior pon dah RM3,600 tapi memang tak ada life sebab balik umah jam 1 or 3 pagi. In terms of knowledge pon, dieorang hanya buat specific job saja... <--- so not my choice.. acececece...(sebenarnya memang tak dapat kahkahakah). Tengoklah score dieorang, gila babai punya..Siapa yang terror sport memang di alu2kan untuk kerja di sini..

Yang warna merah pulak, Company terchenta akak..Oklah tewww dapat no 12 bukan last..kehkehkeh..



Aksi orang kalah...dahlah licin berminyak lantai tu.. pon tak paham.. (Again thanx cameraman E & Y =). You make my day!!!!)

En. A ni harap bawa camera je, tapi malas nak tangkap. Dok melepak buat muka boring dekat seat tu ye..U ada show hari tu I tolong ambil video lagi. U memaaanng!!!!

Dan ayat yang boleh mendown kan moral orang ialah "Yang, kenapa U nak malukan diri U sendiri kalau dah tahu kalah".. Ceeeessssss cake betulla...Jangan  mengalah sebelum berjuanglah..



Lots of luv,
Dalee~~



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails