Tuesday, January 7, 2014

Petua hilangkan selsema dan batuk

~~ Assalamualaikum dan aahhhaaaaiii~~

***************************************

Daripada pemerhatian Dalee, ada beberapa alat bantuan/permakanan yg dapat membantu mengurangkan selsema dan batuk anak.

Dalee tidak ada sebarang sijil perubatan tapi teori dan pemerhatian membantu Dalee dalam memantau kesihatan anak dan suami. Selebihnya serah pada Allah yek :-)

"Transformer" ni dah lama Dalee nak beli tapi masa tu kebanyakkan produk dah sold out sebab krisis jerebu melanda Malaysia tahun lepas. Masa tu memang sangat kritikal sebab suami pemegang trofi resdung dan Bukhary pulak pemegang trofi selsema. Memang tak ada rezeki langsung nak beli. Sempat buat research je.

Selepas keadaan kembali normal tanpa jerebu. "Transformer" kembali berada di pasaran. Masa ni pun kami tak rasa sangaaaat nak beli, yelah dah tak ada jerebu. Sehingga la kami jumpa ada road show Coway. Asalnya nak beli water filter dia tu dan sebab Bukhary nye masalah selsema, kami beli jugakla air purifier "lombok".

Nama memang tak commercial langsung, tapi hebat. Lombok ni kalau dia di on kan, ada lampu biru di bahagian dada dia macam ion man. Bila dia menangkap bau yang kurang enak atau udara tercemar, lampu tu akan bertukar menjadi warna merah dan kembali biru apabila udara menjadi baik. Paling kelakar bila bukhary berak, bila dia duduk dekat dengan si lombok ni, lampu bertukar merah.  Jadinya kami taulah bukhary tu telah memberut. Kelakar x? Xkelakar eh...

Dalee bukan nak promosi macam oeang jyal shaklee tu.. tapi semenjak pakai benda ni, dengan izin ALLAH berkesan. Hubby pon kurang dah bersin dan bukhary bebas selsema.

Kalau rasa2 Bukhary banyak kali bersin,  Dalee cepat2 bagi madu.  So far madu Gomogen berkesan dengan keluarga kami. Kalo Dalee sakit tekak, cepat2 makan madu.

Ia mungkin berkesan pada anak anda, mungkin tidak jugak.

Lots of love
~~Mummy Dalee

Saturday, November 9, 2013

Musim demam

Assalamualaikum dan aahhhaaaaiii~~~~

**************************************

Dah lama benar tak berblog. Semua ni salah Bukhary.... :-).  Ooo yeah Bukhary dah 17 bulan. Macam tipu sangat. Rasa macam baru je pandai jalan. Anak... janganlah cepat besar sangat.

Anak2 awak semua apa khabar? Kami di sini sentiasa mendoakan anak2 kita sehat dan pintar. In shaa Allah.

Semenjak anak baby sitter masuk tadi.. dia kerap xsihat. Of course bila dia tak sehat, virusnya senang merebak pada Bukhary. Patutkah Dalee salahkan anak dia selepas dia jaga Bukhary dengan baik. Syaitan ni memang kerja keras nak rosakkan hati kita kan. Penyakit tu semua datang dari Allahkan. Maafkan kami sekiranya ada terdetik di hati.

Tak tahan part Bukhary kalau demam pakej dengan selsema. Makin lama makin kerap Bukhary demam. Setiap bulan. Ko dah kenapa anak? Kalau tanya dia mesti dia pon tak nak sakitkan. Paling teruk bulan ni. Ni baru je baik demam. Dalee bagi masa 3 hari je. Lebih 3 hari memang kena bawa hospital.

Papa bukhary bawa dia ke Pusrawi,behave je kalau keluar dengan papa. Dr. Ruzini suruh ambil darah sebab rekod tunjuk Bukhary ashik demam je. Papa wasapp gambar bukhary kena cucuk ambil darah.

Sambil tunggu result, Dalee memang tak boleh fokus nak kerja. 


Alhamdulillah keputusan tak ada papa. Cuma ada viral demam je. Tapi doc kata kalau masih berterusan demam, Bukhary boleh kena tahan wad untuk further check up.

Paling risau part paru2 dia sebab sekarang musim kanak2 kena radang paru2. Mohon Allah jauhkan dari kami. In shaa Allah. Alhamdulillah memang tak ada. Mungkin kerana madu dan keizinan Allah.

Kerana terlalu fokus dengan kesihatan Bukhary, Dalee rasa perkembangan Bukhary macam lambat sikit. Its ok. Kita masih ada masa sayang!!!

Lots of luv,
Mommy Dalee~~

P/s : maaf kalau alignment kucar kacir sebab first time post guna mobile. 

Thursday, June 13, 2013

Seperaaiiiss di hari lahir

Selamat hari lahir

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails