Saturday, November 9, 2013

Musim demam

Assalamualaikum dan aahhhaaaaiii~~~~

**************************************

Dah lama benar tak berblog. Semua ni salah Bukhary.... :-).  Ooo yeah Bukhary dah 17 bulan. Macam tipu sangat. Rasa macam baru je pandai jalan. Anak... janganlah cepat besar sangat.

Anak2 awak semua apa khabar? Kami di sini sentiasa mendoakan anak2 kita sehat dan pintar. In shaa Allah.

Semenjak anak baby sitter masuk tadi.. dia kerap xsihat. Of course bila dia tak sehat, virusnya senang merebak pada Bukhary. Patutkah Dalee salahkan anak dia selepas dia jaga Bukhary dengan baik. Syaitan ni memang kerja keras nak rosakkan hati kita kan. Penyakit tu semua datang dari Allahkan. Maafkan kami sekiranya ada terdetik di hati.

Tak tahan part Bukhary kalau demam pakej dengan selsema. Makin lama makin kerap Bukhary demam. Setiap bulan. Ko dah kenapa anak? Kalau tanya dia mesti dia pon tak nak sakitkan. Paling teruk bulan ni. Ni baru je baik demam. Dalee bagi masa 3 hari je. Lebih 3 hari memang kena bawa hospital.

Papa bukhary bawa dia ke Pusrawi,behave je kalau keluar dengan papa. Dr. Ruzini suruh ambil darah sebab rekod tunjuk Bukhary ashik demam je. Papa wasapp gambar bukhary kena cucuk ambil darah.

Sambil tunggu result, Dalee memang tak boleh fokus nak kerja. 


Alhamdulillah keputusan tak ada papa. Cuma ada viral demam je. Tapi doc kata kalau masih berterusan demam, Bukhary boleh kena tahan wad untuk further check up.

Paling risau part paru2 dia sebab sekarang musim kanak2 kena radang paru2. Mohon Allah jauhkan dari kami. In shaa Allah. Alhamdulillah memang tak ada. Mungkin kerana madu dan keizinan Allah.

Kerana terlalu fokus dengan kesihatan Bukhary, Dalee rasa perkembangan Bukhary macam lambat sikit. Its ok. Kita masih ada masa sayang!!!

Lots of luv,
Mommy Dalee~~

P/s : maaf kalau alignment kucar kacir sebab first time post guna mobile. 

Thursday, June 13, 2013

Seperaaiiiss di hari lahir

Selamat hari lahir

Tuesday, April 16, 2013

Tips dan Petua untuk hilangkan Selsema dan Batuk





Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~~




*****************************************************************



Maaf ye sejak kebekangan ni entri ala-ala mak sanggaaattt.... Just nak sharing pada ibu-ibu baru di luar sana yang mungkin tidak tahu.


Alhamdulillah Bukhary telah pulih sepenuhnya dari selsema dengan izin Allah dan pelbagai ikhtiar.


Hampir 3 bulan (on and off) kalau 2 hari sembuh sambung balik dalam 2 minggu selsema keluar. Semakin hari semakin teruk dan tidur pun susah nak lena (T_T).

Ketahuilah wahai ibu-ibu, anak bawah 2 tahun tidak elok dan tidak ada ubat selsema dan juga ubat batuk. Sama sekali tidak membantu menyembuhkan penyakit dia. Hanya ubat kahak yang membantu dia untuk keluarkan kahak dan mengurangkan batuk.


Sebenarnya banyak sangat perubatan semulajadi yang kita boleh cuba dan cuba sehingga salah satunya membantu menyelesaikan masalah anak kita. Semua ni yang Dalee kongsikan ini telah dikumpul dari pelbagai blog dan kumpulan2 seperti Kumpulan Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-Anak dan HSFFYB. Terima kasih semua (*__*)


Sepanjang Bukhary selsema dan kadang-kala batuk macam2 remedy yang Dalee cuba diantara seperti di bawah :


SEGI PERMAKANAN :


1. Elakkan makanan yang membina mucus dan banyakkan makanan yang boleh membuang mucus (kahak).

2. Berikan anak makan banyak protein especially bahagian tengah ayam.
3. Berikan anak makan sup kaki ayam dan sup tulang ayam/ayam yang telah direnih selama lebih 18 jam.  
Nota : Kumpulan permakanan adalah berdasarkan umur anak.

SEGI PETUA
 1. Sapukan dengan Minyak Bawang Putih
Cara membuat minyak bawang putih -Panggang bawang putih dgn kulit sampai masak atau kulitnya sudah hitam, kemudian lenyekkan pada minyak, sapu di dada anak ketika batuk selsema..

-Bawang putih juga sbg antibakteria n antivirus..info khasiat bawnag putih selebihnya boleh rujuk http://allmedmedia.com/garlic-health-benefits/

2. Petua Garlic socks : 
Letakkan bawang putih pada stokin anak. Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih). Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt gambar di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.

Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs.Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time!
3. Petua bawang merah

Potong bawang merah kepada 2 dan letakkan di tepi bantal anak, buat selama 3 hari berturut. Bawang akan meng'absorb' semua virus2 di udara. Bawang yang terdedah tadi jangan di gunakan didalam makanan kerana dikuatiri memudaratkan. 



Nota : Jangan sekali2 menggunakan bawang yang telah terdedah. 



4. Steaming and cupping






Teknik percussion perlu di buat 1 minit bahagian kiri belakang badan dan 1 minit bahagian kanan belakang badan dan telentangkan anak ke depan dan tepuk selama 1 minit bahagian depan kiri dada dan 1 minit bahagian kanan depan dada. Ulang proses tersebut sehingga sekurang2nya 10 minit. Sekiranya anak meronta dan menangis itu lebih baik kerana dia menyedut wap tersebut dengan lebih agresif. Kalau tangan anak bergerak2, bedung anak tersebut dan salinkan pakaian baru selepas selesai proses steaming. 



5. Sedut kahak dan nebulizer

Sila berjumpa dengan doktor Nadir Khan di alamat di bawah



Klinik Wangsa Sdn Bhd
No 46 Jalan 24/27A
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur
Tel : 03-41421614

(dekat dengan Menara kausar, belakang LHDN)

Doktor ini akan menerangkan seterang2nya masalah mukus ini. Sangat baik dan efisen. Caj dalam RM70 - RM100 setiap kali lawatan.



Segi kebersihan :

1. Pastikan ibu-ibu mop lantai rumah dengan Dettol. Lap dan bersihkan habuk2 di almari, kerusi dan bahagian lain dengan dettol. Pastikan juga ada ada penyegar Febreeze di udara. (serius ni tak tipu). InsyaAllah membantu mengurangkan kuman dan virus di rumah.



Segi kerohanian :

1. Jangan lupa dan terus berdoa dan bersedekah. InsyaAllah. Keyakinan kepada Allah perlu diletakkan di tempat yang tertinggi.


***************************************************************


Syukur internet dapat membantu Dalee mencari petua-petua dan maklumat2 tersebut. Terima kasih juga kepada mak-mak yang sudi berkongsi petua. Semoga anak2 kita sehat dan membesar sebagai Khalifah Allah yang berjaya. InsyaAllah.


 Lots of luv,
Dalee~~


Kredit to :

http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/12/petua-1-bawang-putih-legakan-selesema.html


http://superibu.com/2013/04/cara-semula-jadi-untuk-rawat-kahak-dan-selsema-pada-baby/

FB : Kumpulan Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-Anak dan HSFFYB




Monday, April 1, 2013

Tips dan Review : Baby Carseat


Assalamualaikum dan aaahhhhhaaaaiiii ~~~~


************************

Semenjak anak bujangku ini dah pandai berdiri, subhanAllah mengucap panjang Dalee kalau nak pegang dia dalam kereta. Berpusing-pusing, terlompat-lompat... rasanya dia ikut perangai Dalee le macam ni. Stress betul kalau Bukhary buat macam tu. Tu belum lagi dia pijak perut Dalee. Senak woooii..  




Masa kecik bila Dalee and Hubby letak Bukhary dalam infant carrier, menggeletek dia nak bangun, beriya2 menangis tak mau duduk. Mentang2 carrier tu beli second hand murah pulak tu. Salah mak pak jugak.. haaaaiiisshhh.

Sekarang ni demi menjaga keselamatan mu wahai anak, Mama terpaksa juga mencari carseat baru untukmu. Sebelum Bukhary lahir lagi, carseat idaman mama ialah  Ferrari Cosmo Convertible.




Bila letak Bukhary, dia ok macam suka je... Mama happy je, kalau anak pun suka. Sebenarnya model Ferrari dan Fisher Price adalah sama sebab dari pengilang yang sama. Cuma kalau Ferrari carseat button pada seatbelt tu akan berbunyi "beep beep beep" sebagai tanda amaran kalau terbuka. Fisher price tak ada bunyi. Kedua2 model ini boleh recline sehingga 3 kali. Tapi tak adalah anak tu boleh terbaring flat. Normal recline bagi semua carseat. Untuk adjust seatbelt, perlu di tarik dan dilonggarkan di bahagian belakang seat.



Tapi sayangnya, impian Mama adalah mimpi di siang hari. Papa suruh beli jenama Sparco. Dia kata padding dia bagus dan material di bahagian seat pon ada span. Cuma yang tak best bahagian bawah seat ni macam ada satu penongkat macam penahan yang membolehkan car seat ni berada di kedudukan 'recline'. Dalam masa yang sama dia boleh adjustable untuk recline sebanyak 3 kali. Kalau tak mau dongakkan carseat, letak balik tongkat itu seperti biasa dan kedudukan anak ada tinggi sikitlah. Seatbelt pulak boleh di adjust dengan hanya tarik tali seatbelt di bahagian bawah seat bila perlu diketatkan dia dan kalau perlu di longgarkan hanya tekan butang di lubang dan longgarkan tali.

Sepatutnya carseat ni perlu di letakkan di belakang, tapi kereta murah air cond tak kuat sangat. Tambahan Bukhary pantang panas, karang lagi menggeletek dia nak turun dari car seat ni. So far selama 2 hari dia duduk dekat car seat ni, macam ok dan behave je... pastu, tido.. Heaven mama main tab kat seat belakang.


Lots of luv,
Dalee~~


Thursday, March 7, 2013

Review and Tip : Tips membeli kerusi makan untuk anak yang baru mula makan



Assalamualaikum dan aaahhhaaaaaiiii ~~~~~

*************************

Fasa melihat anak membesar adalah 'moment' yang paling indahkan? Kalau boleh nak bagi yang terbaik untuk anak, semua ibu memang cenggitu. Spesifik sikit ----> Fasa anak mula makan pada waktu umur dia menginjak 6 bulan, betul? Nak introduce solid food. Of course home made.

Bila mana kita melihat orang lain membeli peralatan makanan untuk membuat makanan anak dan barang2 penyediaan anak ke proses itu, mesti kita pun nak terikut2 nak beli. Bagi yang ada duit tu, tak jadi sangat masalahnya.. ni yang makan cukup2 je tiap bulan camno? Salah satu peralatan yang boleh di anggap penting dalam proses memperkenalkan anak dengan makanan adalah KERUSI.

Masa Dalee nak beli kerusi anak ni, tak ada pulak bloggers yang berkongsi tips, cuma kebanyakkan nya berkongsi tips membeli blender. Itu kita cerita lain kali. Kerusi adalah option untuk ibu bapa sebenarnya, tapi ia bagus dalam mendidik anak tahu apa itu 'table manner'. 

Dalee and hubby mula membuat research (sebenarnya bab research ni Dalee sorang je buat) dan akhirnya survey. Kalau nak survey paling best time expo. Masukkan anak kat kerusi yang kite 'berkenan di hati dan berkenan di poket'. Kalau kita rasa dia selesa dan selamat. Please proceed. 

Kerusi apa yang Femes sekarang? Bumbo Baby Seat.. Ini memang femes. Memang selamat tapi berapa lama anak kita boleh pakai kerusi ni? Kebetulan Bukhary tu tak lah Bam Bam sangat masa umur 6 bulan. Muatlah dia duduk, cuba anak yang bam bam gebu macam marshmellow, sure tak boleh pakai lama. Tersekat kat peha. Confirm. So cancel.

Alternatif lain kami try cari Baby Chair (contoh Brand Fisher Price), sayangnya masa tu Bukhary tak boleh duduk dengan betul dan sekarang pon tak boleh duduk lagi. Kerusi ni boleh di adjust cuma Dalee rasa tak cukup... U know tak cukup.... tak cukuplah... tak sampai kat hati... dekat tapi jauhlah.. hehehehe. So cancel.

Jalan-jalan cari kerusi lagi.. dan kita jumpa yang agak sama dengan Bumbo seat. Nampak selesa dan harga berkenan di poket gituuu... Lepas diskaun 20% lebih kurang dalam RM116. Testing letak Bukhary dalam tu dan die ENjjjjjooooyyy. Kelebihan kerusi ni ialah dia lebih ringan, mudah di bawa travel... boleh main kempas kempis je.. tak payah tiup guna mulut ke pump tanyar basikal ke, cuma pump guna tangan sahaja batang di tengah kelangkang Bukahry tu. Kerusi ni pun boleh di bawa berenang sebagai pelampung atau masa mandikan anak. Ok ko tengok pakejkan. So... Dalee beli. Bagi baby sitter pakai. Tapi di buat mandi aje hah. Time makan Bukhary baring. Tak apalah janji BUkhary tu tak susahkan dia sudah.


Selepas beberapa bulan pakai kerusi ni.... rasa macam tak cukup juga... masih dekat tapi jauh. Mak pak nak makan pun susah oii anak dok jauh kat bawah. 



 
 
 
Dalee cuba nak cari kerusi lain yang lebih praktikal kepada Bukhary dan kami. Jalan-jalan di Ikea dan survey2 kot-kotlah menepati bajet. Yesssss!!! We found this.



High Chair for Baby

Kalau kerusi sahaja lebih kurang RM49 sahaja dan kalau meja dia tu sekali kena tambah RM15. So total dalam RM64. Kerusi ni setakat ke hari ni sangat membantu perjalanan hidup kami. Bukhary pun tahu, kalau kami makan dia pun nak makan so dia duduk kat kerusi ni sambil main pinggan mangkuk. Bila Dalee duduk rumah sensorang nak solat letak kejap dia kat sini. So die boleh tengok TV atau tengok Dalee... (manja sangat ni). Kadang-kadang menatang ni boleh di buat main pee-ka-booo. Cuba mak-mak duduk kat bawah, lepas tu hagah anak kat atas dari kiri ke kanan ke tengah sampailah anak tu boring. (^_^).

Dekat kedai-kedai makan pun banyak kerusi macam ni, secara tidak langsung anak kita akan terdidik di meja makan. Kadang2 memang memberontak minta penampar.. Sabar kan jelah.



Lots of love,
Mommy Dalee~~



Wednesday, March 6, 2013

9 months : Skill development



Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii ~~~~~


*****************************


Hati yang gembira akan membungakan unsur2 positif. Betul? Hihihihih..... Mood pun kembali untuk berbloging. Sumber inspirasi Dr Halina telah kembali rajin berbloging membuatkan Dalee pun dah teruja.

Heks!!! Bukhary dan hampir masuk 9 bulan minggu depan. Sakit bersalin tu masih serrriaaauuu lagi. Push! Push!Push! Hidup terlalu bersandarkan pada kenangan, ni yang susah ni.. Hahahaha.

Dalee selalu 'set mind' jangan terlalu 'compare' perkembangan anak kita dengan anak orang lain. Dalee hanya pantau tahap kesihatan Bukhary dengan begitu teliti. Kalau Bukhary tak sihat, mula lah perasaan dan Qalbu keibuan ni menyelubungi diri. Rasasangat gagal menjadi seorang ibu. As i failed to fully BF him sehinggal 2 tahun (mungkin tak ada rezeki). Dalee titik beratkan bab pemakan Bukhary dan kebersihan dia. Tetiba Dalee terpaksa ambil tahu apa itu protein, apa itu kabohidrat, vitamin C bla bla bla... (tepuk dahi). (Dietitian in da making). Heks! Nasib Bukhary memberi kerjasama dalam bab pemakanan. Sampaikan hari tu nafasnya bau bawang putih.

Semenjak Bukhary dah pandai mengensot, pandai meniarap dan meniti-meniti, tahap kekemasan rumah kami dah semakin merosot. Dengan keadaan yang memang semak tu, Dalee terpaksa meningkatkan tahap keselamatan dan kebersihan di rumah. Tetiba karpet yang lembut terdampar di depan TV menjadi block ABC yang berwarna-warni. Sekali pandang macam Tadika atau Taska. Tapi Bukhary tak boleh mengensot dan merangkak jauh sebab banyak kawasan larangan yang Dalee tetapkan. Hihihi (Sheriff in da house).  

Bukhary ni pulak jenis Kamikaze betul. Suka hati mak dia je nak landing dekat mana. Tak kisahlah kepala turun dulu ke tangan turun dulu ke kaki turun dulu ke.. janji dapat cecah tanah sudah. Jadinya, unsur2 terhantuk tu memang wujudlah. Biarlah dia belajar sendiri untuk dia berdikari, ye dak?

Bukhary sekarang dah macam DBKL, semua benda nak masuk mulut. tapi yang best dia dah tak pakai puting. Puting kesayangan dia yang berwajah bendera PAS dah expired. Bila ganti yang baru siap diimport dari Kelate terus dia reject. Ok, puting - done.

Progress lain akan di kongsi lain kali.


video

Lots of love,
Mommy Dalee~~

Thursday, February 21, 2013

Apparel Murah dan Cantik Dleera Colours..




Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~


Dalee tak pasti berapa ramai pembaca blog Dalee ni.. tapi Dalee nak ambil kesempatan untuk mempromosi kan Koleksi Baju2 pilihan di FB : Dleera Colours. Kami baru beroperasi bulan February 2013. Sesiapa yang berminat dengan baju, palazo, skirt, dress yang murah, up to date dan tidak sama dengan orang lain, boleh melawat Dleera Colours 

Di antara koleksi yang ada :








Ini hanyalah di antara stok yang ada. Sila lawat FB : Dleera Colours and like like like untuk tengok stok lain. 

"Siapa Cepat, Dia Dapat, Dia Cantik, Dia Bergaya"





Thursday, January 3, 2013

Puree pilihan Bukhary (6 bulan)





Assalamualaikum dan Ahhaaaiiiiiiii~~~~~


**********************

Selamat Tahun Baru, Semua... Happy New Year.... 


Lil Buk [LB] dah 6 bulan 20 hari sekarang. Opkos dah start solid food. Kepeningan jugaklah bila nak kena jaga makan dia. Bila anak sulung ni, kalau boleh semua nak bagi yang terbaaaeeekk. So, kita mulakan dengan makanan yang berkhasiat dan di buat di rumah [Homemade Solid Food For Your Baby #hsffyb]. Kalau lah akak ni tabah, LB berterusan makan makan yang sehat-sehat gitu.. tak dop garam, tak dop gula, tak dop nestum2, tak dop makanang hak luar. So dear modern and educated Mommy, lets' bertabah. \(^_^)/

Makanan yang diperkenalkan ini adalah sesuai dan elok untuk perut bayi yang baru nak mula memproses makanan. Bukanlah kata nestum tu tak baik, tapi dia tidak memudahkan proses penghadaman untuk bayi. Boleh makan ye tidak racun.


LB, sayang nak order makan apa untuk 6 bulan ni? Sila tengok menu di bawah......Tengok je ye, Mama yang akan pilih. heks




*********************************************


Hari 1-4 - Puree Avocado



Cara-cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan buah. Belah Avocado tersebut kepada dua. Kemudian korek bijinya, lepas tu bolehlah korek isinya dan letak ke dalam pinggan. Kalau rasa ade ketul2 sikit tu, lenyekkan. Tak perlu campur air, tapi kalau nak pun boleh. Dalee hanya campur susu bila LB nak makan.


Hari 5 - 8 - Puree Apple


Cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan buah epal tersebut. Kemudian kupas kulit buah tersebut dan potong sekecil dadu. Masukkan ke dalam kukusan. Kukus sehingga di yakini lembut. Kemudian masukkan dalam blender dan blend sehingga halus mulus. 

Note : Apabila masuk ke dalam bekas, pastikan anda tapis dahulu bagi bayi yang berumur 6 bulan hingga 8 bulan. Tapi Dalee tak tapis pon sebab bullet blender telah memblend sehingga sehalus2nya. Kalau sama seperti yang di blend tu. Ikutlah nak guna kaedah yang mana. tapi kaedah yang betul perlu di tapis ye Mummy.


Hari ke 9 - 12 - Puree Keledek jepun (sweet potatoes)


Cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan keledek tersebut. Kemudian kupas kulit keledek tersebut dan potong sekecil dadu. Masukkan ke dalam kukusan. Kukus sehingga di yakini lembut. Kemudian masukkan dalam blender dan blend sehingga halus mulus.



Hari ke 13 - Hari ke 16 - Puree green peas




Cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan rendam sebentar grean peas tersebut. Kemudian kupas kulit peas tersebut. Yeeeeppp sebiji-sebiji. Masukkan ke dalam kukusan. Kukus sehingga di yakini lembut. Kemudian masukkan dalam blender dan blend sehingga halus mulus. 



Hari ke 17 - Puree Pisang




Cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan pisang tersebut. Kemudian kupas kulit pisang tersebut dan potong sekecil dadu. Masukkan ke dalam kukusan. Kukus sehingga di yakini lembut. Kemudian masukkan dalam blender dan blend sehingga halus mulus. 

 Note : LB tak boleh makan pisang. Dia angin dan kembung. Sorry sayang.



 Hari ke 18 - 21 - Puree Plum 



Cara-cara penyediaan : Bersihkan semua peralatan dan buah. Belah plum tersebut kepada dua. Kemudian korek bijinya, lepas tu kupas kulitnya dan masukkan ke dalam kukusan. Kukus sehingga di yakini lembut.  Kemudian masukkan dalam blender dan blend sehingga halus mulus.


Kenapa 4 hari? Undang2 nya begitu untuk lihat reaksi dan ransangan elergik kepada makanan tersebut. Tapi kalau rangsangan bayi terhadap makan tu terus berlaku, sila berhenti dengan cepat. Contoh macam pisang tulah ye boleh plak kembung pada LB.


Do you enjoy eating Healthy Food sayang?

*
*
*
*



OK. Gud boy... Alhamdulillah. Tapi please susu ye sayang.... Pening Mama la..


 Selamat makan anak2 yang lain. Bertabah ye Mommy. Kepada yang nak join Homemade Solid Food For My Baby sila search kat FB ye. Nanti admin akan approve. Sangat best. All about knowledge. 


Lots of luv,
Dalee~~


<#> Terima kasih kerana sudi membaca blog kami <#>


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails