Tuesday, April 16, 2013

Tips dan Petua untuk hilangkan Selsema dan Batuk





Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~~




*****************************************************************



Maaf ye sejak kebekangan ni entri ala-ala mak sanggaaattt.... Just nak sharing pada ibu-ibu baru di luar sana yang mungkin tidak tahu.


Alhamdulillah Bukhary telah pulih sepenuhnya dari selsema dengan izin Allah dan pelbagai ikhtiar.


Hampir 3 bulan (on and off) kalau 2 hari sembuh sambung balik dalam 2 minggu selsema keluar. Semakin hari semakin teruk dan tidur pun susah nak lena (T_T).

Ketahuilah wahai ibu-ibu, anak bawah 2 tahun tidak elok dan tidak ada ubat selsema dan juga ubat batuk. Sama sekali tidak membantu menyembuhkan penyakit dia. Hanya ubat kahak yang membantu dia untuk keluarkan kahak dan mengurangkan batuk.


Sebenarnya banyak sangat perubatan semulajadi yang kita boleh cuba dan cuba sehingga salah satunya membantu menyelesaikan masalah anak kita. Semua ni yang Dalee kongsikan ini telah dikumpul dari pelbagai blog dan kumpulan2 seperti Kumpulan Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-Anak dan HSFFYB. Terima kasih semua (*__*)


Sepanjang Bukhary selsema dan kadang-kala batuk macam2 remedy yang Dalee cuba diantara seperti di bawah :


SEGI PERMAKANAN :


1. Elakkan makanan yang membina mucus dan banyakkan makanan yang boleh membuang mucus (kahak).

2. Berikan anak makan banyak protein especially bahagian tengah ayam.
3. Berikan anak makan sup kaki ayam dan sup tulang ayam/ayam yang telah direnih selama lebih 18 jam.  
Nota : Kumpulan permakanan adalah berdasarkan umur anak.

SEGI PETUA
 1. Sapukan dengan Minyak Bawang Putih
Cara membuat minyak bawang putih -Panggang bawang putih dgn kulit sampai masak atau kulitnya sudah hitam, kemudian lenyekkan pada minyak, sapu di dada anak ketika batuk selsema..

-Bawang putih juga sbg antibakteria n antivirus..info khasiat bawnag putih selebihnya boleh rujuk http://allmedmedia.com/garlic-health-benefits/

2. Petua Garlic socks : 
Letakkan bawang putih pada stokin anak. Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih). Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt gambar di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.

Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs.Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time!
3. Petua bawang merah

Potong bawang merah kepada 2 dan letakkan di tepi bantal anak, buat selama 3 hari berturut. Bawang akan meng'absorb' semua virus2 di udara. Bawang yang terdedah tadi jangan di gunakan didalam makanan kerana dikuatiri memudaratkan. 



Nota : Jangan sekali2 menggunakan bawang yang telah terdedah. 



4. Steaming and cupping






Teknik percussion perlu di buat 1 minit bahagian kiri belakang badan dan 1 minit bahagian kanan belakang badan dan telentangkan anak ke depan dan tepuk selama 1 minit bahagian depan kiri dada dan 1 minit bahagian kanan depan dada. Ulang proses tersebut sehingga sekurang2nya 10 minit. Sekiranya anak meronta dan menangis itu lebih baik kerana dia menyedut wap tersebut dengan lebih agresif. Kalau tangan anak bergerak2, bedung anak tersebut dan salinkan pakaian baru selepas selesai proses steaming. 



5. Sedut kahak dan nebulizer

Sila berjumpa dengan doktor Nadir Khan di alamat di bawah



Klinik Wangsa Sdn Bhd
No 46 Jalan 24/27A
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur
Tel : 03-41421614

(dekat dengan Menara kausar, belakang LHDN)

Doktor ini akan menerangkan seterang2nya masalah mukus ini. Sangat baik dan efisen. Caj dalam RM70 - RM100 setiap kali lawatan.



Segi kebersihan :

1. Pastikan ibu-ibu mop lantai rumah dengan Dettol. Lap dan bersihkan habuk2 di almari, kerusi dan bahagian lain dengan dettol. Pastikan juga ada ada penyegar Febreeze di udara. (serius ni tak tipu). InsyaAllah membantu mengurangkan kuman dan virus di rumah.



Segi kerohanian :

1. Jangan lupa dan terus berdoa dan bersedekah. InsyaAllah. Keyakinan kepada Allah perlu diletakkan di tempat yang tertinggi.


***************************************************************


Syukur internet dapat membantu Dalee mencari petua-petua dan maklumat2 tersebut. Terima kasih juga kepada mak-mak yang sudi berkongsi petua. Semoga anak2 kita sehat dan membesar sebagai Khalifah Allah yang berjaya. InsyaAllah.


 Lots of luv,
Dalee~~


Kredit to :

http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/12/petua-1-bawang-putih-legakan-selesema.html


http://superibu.com/2013/04/cara-semula-jadi-untuk-rawat-kahak-dan-selsema-pada-baby/

FB : Kumpulan Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-Anak dan HSFFYB




29 comments:

Norehan Setapa said...

tanks for sharing..saya memang xtaw makanan yang menyumbang kahak, so lepas ni boleh avoid..n apply teknik tepuk-tepuk..mmg sush hati bila anak xsihat kan.

http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

nurrul said...

steaming tu letak air panas ke?? tq 4 de info

sakura said...

Anak selesema .... tq sharing info .... sekarang tgh cuba sapu minyak bwg putih sapu pd dada anak.... harap cpt sembuh

Anonymous said...

tq

Daleela said...

Nurul.... steaming tu guna air panas dan biar menggelegak dlm rice cooker

Corn Flang said...
This comment has been removed by the author.
Corn Flang said...

Hi kak. Baby newborn boleh ke gunakan petua minyak bwg putih?

Anonymous said...

Syukran

semai azura said...

saya memang dah appy minyak bawang putih tu untuk anak saya untuk hilang batuk. Untuk hilang selsema saya tumbuk kunyit dan sapu kay hidung.Alhamdulillah berkesan

http://sehat1man@Qblogspot.com

murtasimah mahfoz said...

tq 4 d tips..nk try blk nnt sbb anak dah 2 minggu batuk+selsema tp x kebah2 lg..

Raudhatul Mardhiah said...

Assalamualaikum. .

Boleh tolong add saya masuk FB group kesihatan ibu m anak tu? FB saya http://facebook/zalehamardiah..

Terima kasih. . :)

Hainy Amy said...

Saya tak bakar bawang puteh tu...takut hilang keasliannya..anak saya umur 5 thn ada asthma,tapi alhmdulillah dh tk teruk mcm dulu..saya cuma tumbuk garlic dan gaulkn dgn mnyak masak..doa n selawat sambil urut ank didada dn belakang...memang mujarab!..petua org tua jgn pandang remeh tau...:-)

bungecengkih said...

salam..
saya pernah tgk kat fb member psl garlic socks tu tp lupa cane nk buat.bila google jumpa kat sini lak.nak try buat minyak dululah sbb baby asik selsema jer.thanks!

MamaHarriz said...

thanks sharing!

Anonymous said...

Garlic mixed sama minyak kayu putih atau minyak masak?

Anonymous said...

kulit bwang putih kena kupas @ lenyek dgn kulit skali

Aimie Mokhtars said...

ha ah, doktor nadir tu memang bagus, amy pernah jumpa dia masa stay dekat wangsa maju dulu

Ummi Hanifah Abd Halim said...

Tak perasan sangat nama blogm. Terus bava entry, nampak nama bukhary dan automatik ingat anak dalee..scroll atas balik tgk nama blog, memang blog dalee rupanya..

Ummi Hanifah Abd Halim said...

Tak perasan sangat nama blogm. Terus bava entry, nampak nama bukhary dan automatik ingat anak dalee..scroll atas balik tgk nama blog, memang blog dalee rupanya..

Baby Erina said...

Tq Dalee.. nak try buat malam ni.. mu daughter flue n caugh .. jumaat ni nak travel.. harap2 petua ni membantu.

normi mohd said...

terima kasih....tips yang bagus.... teknik percussion tu memang menjadi....

www.mamavitamin.com

Riza Afzan @ Ayong said...

Tq atas perkongsian. Belum pernah cuba teknik ni. Tp ilmu sgt berguna

Anonymous said...

salam sis .. bawang yg telah d bakar kena simpan minyak apa ya?

Hawa Wati said...

Salam Sis.

Tq 4 the info. sangat berguna untuk saya.

http://vitalicious2u.blogspot.com/

siti zarina said...

Tima ksh atas perkongsian..
Info yg amat berguna.

suhailey said...

berkesan eh letak bawang tu, nak cuba la next time

Dr Akbar Abdullah said...


Sebenarnya, punca selsema boleh dibahagikan kepada faktor intrinsik dan ekstinsik.
Faktor-faktor intrinsik yang boleh menyebabkan selsema adalah:
• alahan kepada diet, habuk, perubahan cuaca dan produk yang dipakai pada badan disebabkan oleh ketidakseimbangan di dalam sistem imunisasi seseorang
• septum hidung yang bengkok
• ketumbuhan polyps di dalam rongga hidung dan rongga sinus
• perubahan hormon
Faktor-faktor ekstrinsik yang boleh menyebabkan selsema adalah:
• infeksi seperti jangkitan influenza
• perubahan cuaca seperti hujan atau cuaca panas terik
• udara yang kering
• kesan sampingan ubat-ubat tertentu yang diambil
• tabiat merokok
• mengandung

Unknown said...

minyak masak

Lamak Risan said...

minyak masak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails