Tuesday, December 20, 2011

Pantang jangan makan untuk ibu mengandung


Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii~~~~


*******************

Nampaknya baton bertukar tangan setiap tahun, belum pernah putus lagi. Ni kat ofis akak ni dah bersilih ganti. Paling kelako nya ada 1 department dapat baby baru... dah kenapa produktif sangat korang ni.. Kan dah kena cari staff baru. Baru Kak wani tu bersalin, dah dapat berita ada orang baru peknen. Si Tina merangkap recieptionist. Akak risau boss draft handbook baru mengecualikan pregnancy.... Owhhh no no...wait for me ya boss. Paham2 jelah kat ofis ni kebanyakkan nya bukan bangsa Melayu... tapi dieorang concern lebih pada ibu2 mengandung ni... itu tak boleh makan.. ini tak boleh makan...so akak curi2 dengar and here i'll share with u :

* Tak boleh minum ais dan air sejuk sebab tak elok untuk kesihatan baby.. nanti baby cepat sakit

* Tak boleh makan agar2, jeli, lai che kang dan cincau sebab benda2 ni termasuk dalam kategori benda2 sejuk dan kesan nya seperti di atas

* Tak boleh makan seafood seperti udang, sotong ketam dll kerana dikhuatiri makanan seafood ini berasid dan menyebabkan keadaan tidak baik untuk baby

* Tak boleh makan nasi lemak (part ni paling lemah sekali) kerana nasi yang berunsur lemak tu tak boleh di hadam dengan elok dan boleh membahayakan kesihatan baby

* Tak boleh minum teh, teh ais, kopi dan nescafe sebab minuman ini berunsur angin dan tidak elok untuk kesihatan

* Tak boleh makan sebarangan buah.. pada awal2 trimester ni di galakkan makan buah jambu je.. jambu je.. jambu je...

Setakat ini je yang ingat.. kalau ada lagi akan di update dari semasa ke semasa. Akak rasa cinanya pantang larang lagilah kuat.. tapi kalau untuk kebaikan, terima jelah ye dak..Amalan Islam yang lain jangan pulak di lupai dan jadikan amalan. Kalau malas nak baca, download kat youtube dan sebelum tidur tu dengar2lah...


Surah-surah amalan ketika mengandung
    • Al-Fatihah dan ayat Kursi
    • Seluruh surah Yassin
    • Seluruh surah At-Taubah
    • Seluruh surah Yusuf
    • Seluruh surah Luqman
    • Seluruh surah Maryam
    • Surah An-Nahl ayat 78


7 comments:

ZihaN ZamberI said...

...oowwhh ye ke dalie...xde nye..
Ape yg dalie mention tu kan sume zihan makan time preggy...alhamdulillah ok! sihat walafiat pun baby...baru 1 kali demam teruk...tp if dh detect kat badan mak die..mean hati2 k.
zihan time preggy suke makan sashimi, tp x byk la sbb die mentah!...dalie preggy ek?? Kalo betul nk CONGRATS byk2 ni! =D

Daleela said...

Imuniti setiap orangkan beza2.. lagi2 kalau kita belum pernah peknen dan sedang peknen anak first.. Mencegah itu lebih baik dari mengubati (^_^)

Peknen..InsyaAllah dan alhamdulillah.. (^_^)

suhaina laui. said...

salam perkenalan....sy pon ms awal2 pregy kawal jugak bab2 makan ni...skrg dh xpantang sgt dh....tkt baby neleh lak air liur kan ;)

Daleela said...

hai su,

thanx for visit.. nnt kite exchange link..

ct shah said...

salam,

byk nyer pantang larang org cina ni ek.
saya dulu time preggy anak first,boleh makan jer semua tu.cuma minuman berkafein mcm kopi dan teh dikurangkan tapi still boleh minum,begitu jugak minuman berais.
yg penting kita pandai kawal pemakanan jgn ambik berlebihan benda2 tu.
kalau semuanya pantang tak leh amek,susah jugak.:-)

Anonymous said...

alamak..sy setiap pg mkn nasi lemak....

Anonymous said...

Salam,

Perbetulkn bhsa anda..jgn nk d 'rojak2an'..info dh mnarik, tp cara pnyampaian 'hampeh'..

Terima kasi..
'Sayangi bahasa kita'

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails