Monday, April 12, 2010

Rumah Impianmu Impianku Jua...(^-^)

Rumah Contoh - Landed Properties yg menjadi impianku dan En. A..... ini pon ok sudah

Semalam jln2 di petang Ahad ketika hujan lebat membasahi bumi, sy Cik Isteri dan En. A pergi ke Tesco dgn harapan nak cari 'besen tadahan air'.. Tapi kat depan Tesco Ampang tu ada pula pameran rumah.. Ha.. this is the rite time!!! Mungkinla En. A berkata begitu..hehhehehe.. Selepas dgn romantis nye kami berpayungan, En. A terus parkingkan diri die dekat booth pameran rumah tu.. cam sibuk2 tgk mana2 umah yg agak2 boleh la nak beli dan yg bertanah..ada tu memangla ada tp ceruk mana tah.. tentu2 la xnak, pastu En. A xnak pulak rumah apartment sebb katanya:

"U, xkan nak duk umah apartment plak, I dah xlarat nak rebut parking K. Umah kita rebut parking, g rumah ayah U pon rebut parking, g umah Bapak i pon rebut parking.. I dah xtahan nak pikir pasal parking ni..."

Begitula sungutannye hari2 kalau parking xde. Itula yg membuatkan dirinya berkobar2 nak beli rumah..(Mentang2la leh apply government loan..huhh..nyampah mak!!). Berbalik pada pameran tadikan kan kan... bila tgk punye tgk punye tgk.. xde pulak landed property yg dkt2.. tp kami tertengok plak town house tu hah (aku suke ni.. sbb atas die cam best sgt...) berlokasi di Selayang. Sgt sesuai untuk buat INVESTMENT harga pon bleh tahan la..Tp ko simpan je la dlm hati Daleela oiiii... En. A dah tentu2 reject. Di sebb kan nak lari dr booth ni, konon2 kami pon ckpla kat Amoi yg jual rumah tu..

"okla.. xpela I xminat la leasehold properties.."

Sekali die ssekolahkan aku pasal freehold dan leasehold. Aku baru je nk tunjuk pandai konon2nye aku tau pasal leasehold (padahal belajar sbb amek exam jek)..hehheheeh Sekali aku kene sekolah ngan Amoi tu...

"U tau berapa lama itu leasehold?"
"I tau..99 thnla..."
"U sekalang umur belapa..u boleh idup ke sampai itu umur..."
Chhhooiiii ko doakan aku mati cepat ke... ceehh...die sambung lg...
"U ape manyak lisau, itu leasehold boleh renew, itu time kalo U sudah Kiok..U punye cucu boleh tlg pikir sama lu"....
Hahhahaah nasib die x kata.."LU PIKIRLA SENDIRI"..nasib baik..kalo x...

Suke2 je Amoi ni nak kata mcm tu.. p ada gak kebenarannye.. Evendow, kalo kite beli Freehold, Gov leh dtg ambil balik if they think tempat tu leh di jdkan tempat commercial dan dah tentu dapat pampasanla....Nak jual pon senang.. xbanyak kerenah..Kalo leasehold dienye geran tu terbahagi2..boleh ambil masa sampai 6 bln n subject to approval, by the time nak jual..org pn xjd beli rumah kite tu....Dan ayat yg paling menarik Amoi tu kata..

"U tau ke kenapa sekalang itu Gov xbg buat rumah atas itu freehold.. U sendili pikir aarggh.. Kalo itu Mat Salleh die boleh beli kalang2(kadang2) sampai 4 Unit wo.. duit die pon byk Ma.. lg itu Gov sekalang buat itu program my second home kan.. itu leasehold kasi protect our COuntry Ma......" die dah start bab sejarah plak...

Ape2 jela Amoi.. "Nnt kalo I sudah pikir I dtg cr U sini eh"...ayat2 nak blah ni...

Aku dan En. A pon bergerakla meninggalkan Cik AMoi tu sambil berfikir2..erm erm erm.. p aku xtaula En. A berfikir ke x sbb die dah ternampak kasut kat BATA plak...waduiishh...

Skrg ni kiteowg duduk di Flat je (busukla flat ni..hehehe), entah bile nak beli umah bawah.. TAPIIIIIIII walaupon flat..ade gak kwn2 nak dtg... this week SASSAROOTS nak PANASKAN RUMAH KAMI...hehheh berkobar2 kami wangi kan umah..hahaha beli segala lilin kasi wangi..
 
hahahaha supaya berselera makan atas meja mkn yg beralas santekk tu....

sambil makan makanan aku yg xsedap tuh.. huuhuhhu ...




EEEehhhhhh... xkan nak mkn ni... opss.. bukan....bukan...hehehehhe (gambar xde kene mengena dengan hari ahad (18.4.2010)...hehehehehhe

Hope to see u guys.. Really MISS 'UOLLS' so much...

1 comments:

cik single said...

masak sedap2 ahad ni k!!
cantek ar umah di atas tu..
kata nak duk berjiran ngan sassaroots.. ahaks..
nanti leh masak gilir2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails