Friday, June 18, 2010

Tutorial for dummy : Edit gambar menggunakan PICASA 3

Ahhaaiii~~

'Dummy' merujuk kepada aku yang tidak berapa mahir menggunakan perisian ADOBE, maka dengan bangganya aku ingin membuat tutorials kepada kawan-kawan yang rasa dia malas dan nak cepat tapi mendapat kepuasan yanng maksimum. Saya mencadangkan kawan-kawan menggunakan perisian PICASA 3 yang boleh di muat turun secara percuma.

Apa yang mahu di kongsikan bersama ialah bagaimana cara gambar yang banyak boleh di satukan dengan cantik dan menarik.

1. Pastikan kawan2 dah install PICASA.

2. Buka software picasa dan pilih gambar atau folder yang anda minat >>
    Kemudian pilih butang collage seperti yang di tunjukkan di bawah ini >>



3. Apabila kawan2 menekan butang collage tersebut, paparan seperti di bawah >>
    5 keping gambar (atau mengikut pilihan hati kawan2) akan di satukan..aceh jiwang



4. Kawan2 mempunyai pilihan sama ada ingin membiarkan background belakang kosong atau memilih gambar pilihan..sekiranya memilih background putih skip No. 4. Setelah kawan2 pilih gambar yang bersesuai, tekan butang set as background.



5. Kemudian ubah Settings frame gambar-gambar yang lain untuk impak yang lebih menarik




6. Untuk efek yang lebih menarik, Basic Fixes membolehkan kawan2 mengedit warna, tone, text dan macam2 lagi seperti di kotak merah tersebut >>



7. Memasukkan text dalam gambar mengikut font type yang di sukai >>



8. Create dan Save seperti biasa >>




SHARING IS CARING


Lots of luv,
Dalee~~


Ketibaan yang tiba-tiba : Kawan-kawan kalau berminat nak makan seperti yang dalam gambar tu, sila klik MY CAFE untuk melihat harga dan email untuk membuat tempahan

1 comments:

nas said...

taw xper...picasa simple...and sometimes cantik...huhu...adobe sgt komplikated...pening paler..ahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails