Monday, February 21, 2011

Percutian Bajet - Penang


Assalammualaikum dan ahhaaaii~~

Destinasi percutian bajet pilihan kali ini ialah Penang. Di samping dapat melawat sedara-mara, dapat memenuhi nafsu makan yang membuak2 dan dapat juga menenangkan fikiran (erk..tenang jugak kot kalo tak jemlah). Yap, pergi Penang hang kena pikir 2 or 3kali. 10 kali pun tak pa aih..Tapi setelah berdoa panjang, kami redah je...Hotel pun kami tempah 2 minggu sebelum Chinesse New Year. Untuk tempahan mengejut dan terkejut tengok harga, sila click [Agoda]. Sila percaya. Kalau tak percaya, lantak hanglah. Hangpa jangan terkejut kalau mai (datang) Penang anda terpaksa melalui situasi begini :

1. Nak makan nasi kandar, hangpa kena beratur (belajar bersabar)
2. Hangpa tengah drive, tetiba ada orang pancung kereta hangpa (ni kekadang akak memang tak boleh sabar. Kurang ajar hang ni tau)
3. Syurga makanan weiiii....

Mari saksikan percutian sempoi kami (Akak dan En.A serta My BFF-Axim dan As. Lu orang memang rawkkk...) :

Day 1@ Penang
* Alhamdulillah tak jem time kami pi (pergi) sana. Uolls ada 2 option sama ada nak naik feri (RM7) atau lalu jambatan.

* Check in hotel di Grand Continental, Georgetown-betul2 di town. Everything is ok except breakfast cam hampeh sikit. Dun expect nak makan macam kat Primula Hotel ke, Bayview ke... biasa2 je.. tapi bilik ada bath tab youuu!!! Suka? mestilah..hahahaha

* Kami dinner di Nasi Kandar Beratur (berhampiran dengan Masjid Kapitan Keling). Takpe2.. boleh sebut, tak ade orang marah, dah memang nama dia macam tu. Heh. Amaran Keras untuk uolls, kalau betul2 sabar dan teringin nak makan nasi kandar power, barulah pergi beratur..Kalau tak mahu 1/2 jam pun uolls masih tak dapat lagi.

* Pergi lepak di dataran gurney melihat ketenangan pantai..Amaran Keras lagi.. kawasan jem beb. Ada beran?

* Pergi Taman Kota Lama dan lepak2 sambil bermain bola2 api...Aceh..



Day 2 @ Penang
* Lepas breakfast di hotel kami pergi pasar kulit (flea market). Macam2 ada barang lama dan barang baru. Akak beli buah mata kucing. nyiiaaw..sedap2.

* Terus bergerak ke Rumah P.Ramlee. Best jugak weiii...

* Jalan2 di tokong cina (depan je tau..)

* Pergi makan Nasi Kandar Kassim Mustaffa (ok2 jelah)

*Saat yang di nanti2kan.. Bukit Feringhi.. woww... best pasar macam kat down town. (Waktu malam je). Heaven weii..Ada satu gerai jagung yang memang terbaik. Mesti cuba. Jagung bakar ni sebelum dia bakar ia akan di celup bersama teh, madu dan kopi (kalau xsilap - rasa memang marbelassss). 

* Dinner kat dataran berhampiran kota lama. Nak cerita panjang sikit. Cendol, laksa dan pasembor dia memang marbelass...Paling hampeh Char keow teow RM8. Kalau sedap takpa, ni macam 'teeeeeetttt'. Sumpah semua orang kata tak 'teeeettttt'. Ada pakcik dari KL tu siap tanya kami lagi "Dik dah terkena ke? Kalau makan kat Old town pun mahal gak camni.. tapi sedap berbaloilahkan..." [Sila refer picture yang last sekali tu eh]  



Day 3 @ Penang
* Lunch di Nasi Kandar Line Clear.. (Murah giler sehhh)

* Mari bershopping di sebalah Nasi Kandar Line Clear.. (Dapat beli seluar Ali baba, i looikkeee. Selesa habis)

* Mari beli asam di Chow Rasta..

* Mari balik naik feri. Kalau nak keluar dari Penang free. Kalau nak masuk je kena bayar RM7.



It was HOLIDAY yang best with En. A (thanks yayang sebab sanggup drive sensorang hahahha and my BFF-Thanks to both of u.... korang memang besshhh). Kami balik hari Sabtu, jalan dah start JEM. Tapi tak teruk sangatlah. 

Lots of luv,
Dalee~~ 


4 comments:

Cik Puan Syafa said...

sememangnya Penang syurga makanan hehe ^__^

E K A said...

sbb itu walopun saya keje kat sawak,saya asyik nak blk je...rindukan nasi kandar,pasembor ;)

La dOLcE mEa_nAtt said...

ada beberapa nama tempat yang salah la sis....ihiihih..kalo dtg lagi roger la uhuhu

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails