Tuesday, November 23, 2010

DIY : Cup Cakes Birthday Card

Ahhhaaaii~~


23/11/2010 - Rosni Abdullah
23/11/2010 - Zarifah <----
24/11/2010 - Karen <----

Yupp...i do it for my office mate. I really love do this. Especially with my frenz masa duduk asrama dulu. Orang lain waktu prep belajar, aku dan kawan2 waktu prep buat kad. Padahal tak ada bf pun time tu. Kalau buat pun tak tahu nak bagi siapa. Last2 bagi kat secret admire. ahaks.. tapi bila dah ada bf tak mau pulak buat kad la bagai.. ooo saya tau sebab apa, jiwa sedang berbunga memang tak boleh buat apa. Bila dah kawen ni, untuk suami pun tak buat ni.. tapi mungkin anniversary nanti nak buat.. Sorry yayang..

Ni saya buat sebab nak melonggarkan kekejangan tangan yang dah lama tak buat ni. So u guys nak tahu macam mana nak buat? 

Bahan2nya :
1. Mesti ada pelbagai jenis warna kertas, pelbagai jenis kertas yang tebal atau jenis cardboard.
2. Double sidetape yang nipis dan yang tebal (untuk menimbulkan effect), glue dan gunting
3. A cute sticker (yang timbul2 tu lagi cute)
4. Ribbon (pelbagai corak, warna atau kain jenis renda) 

Seterusnya yang perlu dibuat ialah, ok katakanlah memang tak ada idea langsung, dun worry pergi ke Encik google dan search lah.. Lets say uolls nak tema cup cakes. Apabila ada image card cup cakes uolls boleh tiru or nak ubah suai macam ubai suai motor tu kan.

1. Tataplah contoh kad yang nak di buat. Kalu nak rebus dan minum pon boleh (jangan lakukan kalau anda gastrik hehehe). Gunakan warna yang ada, tak perlu ikut 100% warna contoh.
2. Mula lukis dan gunting.
3. Try and error apabila tampal. Kena perlu main dengan warna untuk hasil yang cantik.
4. Kalau masih tidak menarik guna sticker yang ada tadi.
5. Recycle barang2 untuk menambah cantik kad tersebut.



Selamat mencuba ya...

Lots of luv,
Dalee~~


8 comments:

W3 tOgetHer said...

asal aku x pernah dapt?? huhuhuhu

Daleela said...

eh.. xde eh.. oo masa tu hati tengah jiwang kan.. xpon tengah malas.. hahaha

nanti aku buatlah untuk bulan 2 ni.. khas untuk gathering eh..

KimiCnoL said...

cantiknya..pandai akak wat ;)
JOM BACE ENTRY BARU
"1.Lawak Johan dengan Zizan"

"2.Kelebihan Ayat Ruqyah"

nazihahisa said...

wah best nye..boleh buat as gift comel2 boleh buat kad bday sndri.. lg nice..dr yg beli >.<

Yani said...

dalee..yani nak buat ribbons pun x lepas..inikan nak buat kad...hihih..cantik la kad2 tue dalee..

Dalee said...

naziha : betul2.. special skit kan..

Yani : Time kacih yani. Ala.. yani x try, kalo try jadinya.. wat perlahan2..

Ayuraza said...

wahhhh..sangat comel..
boleh bernege on9 nih..hehe

Anonymous said...

ermmm pandai awak buat............ leh wt biz kt internet ni.......... sgt cantik la dalee..........

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails