Sunday, March 13, 2011

Resepi : Moist Chocolate Cake with Chocolate ganache


Assalamualaikum dan aaahhhaaaaaiii~~~~


*****************


Ilmu dunia kalau kita kongsi2kan mendapat kerberkatan..."kaf ra ba ra kaf......."(macam dunia baru daaa...). Oleh itu, saya dengan ini berkongsi resepi moist choc cake with choc ganache ini untuk semua. Saya pun ambil resepi asal dari buku MIDI tahun yang bila pun tak tahu.. Kakak angkat saya yang buat dulu, kemudian saya tambah dengan coklat ganache itu.


Picture taken from my new gadget.. kuikuikui


Bahan A (Kek)

2 cawan tepung gandum (di ayak)
3 biji telur (basuh dulu tau)
2 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
1 sudu kecil soda karbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

Bahan B (coklat ganache)

400 gram coklat (di hancur2kan)
200  gram whip cream
3 sudu madu

Bahan C

Tupperware microwave
choclate rise



Cara-cara membuatnya :

1. Pukul telur dan gula hingga kembang
2. Masukkan serbuk koko, serbuk penaik, serbuk soda bikarbonat, susu cair dan minyak. Pukul hingga sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan air suam dan kacau hingga rata.
5. Sediakan tupperware microwave dan masukkan dalam 3 bekas. Kemudian kukus sehingga 15 - 25 minit.
6. Selepas kek sudah masak. Biarkan ia sejuk seketika dan letak di tepi.
7. Panaskan whip cream sehingga mendidih. Kemudian tutup api.
8. Masukkan coklat yang di hancurkan tadi. Kacau hingga rata dengan cepat.
9. Masukkan madu tadi. (membuatkan coklat bertambah berkilat).
10. Selepas kek di yakini sejuk. Masukkan coklat ganache yang sedang panas tadi ke atas kek tadi dan ratakan.
11. Tabur coklat rise. Kalau nak sedap masuk peti sejuk.

Selamat mencuba ya...


Lots of luv,
Dalee~~



Nota pesanan : Selamat datang ke blog saya. Jemput datang lagi. Oh ye. Kalau rajin tolong klik iklan2 di atas itu. Terima Kasih.








9 comments:

E K A said...

dear nak tanya....ceyyy tetiba je kan.apa beza coklat biasa dgn coklat genache tu...cam saya kalu saya bt coklat saya masukkan butter + coklat dabel boil ats periuk.kalu genache ni rasa sedap lagi ke

Daleela said...

aceey saya pon xtau sebenornya beza die.. sekarangkan pemes choc ganache.. hhehehe.. yang saya tau.. choc ganache ni leh jadi mcm jem bila die sejuk.. tp yg pasti ni xyah double boiler.

chenta said...

kalau kek yg kne bake, mmg i menyerah kalah..hehehe

eMMe said...

tgk gambar tu pun, tau mesti sedap, hehehehe...Dalee, ade resepi kek coklat guna oven tak? nnt kasi taruk kat ur blog erk...tQ!

L@iLy_MiMie said...

wahh trase nk try la dalee... cmne nk hancurkan coklat tu.. dalee buat cmne? nk parut2 ke? xsama mcm kita cairkannye ke?

Norasikin said...

Kalau resepi kek coklat mcm tu, nak bakar ke nak kukus ke nak mikrowave ke semua boleh je asalkan tau ubah sikit bahan. Nak sumbat dlm cupcake pun boleh

Daleela said...

Chenta : Try and error lah dulu... hehehehe

emme : resepi guna over xdelah dear.. kalo ade pon resepi cup cake. Nak ke?

Mimie : coklat tu mimi parut dan potong kecil2. nanti senang bile campur the whip cream tu ia cepat cair. buat cepat2 tau masa die panas. Nnt dah keras dan jadi jem pulak. hehehe. Mimi xpayah double boil tau..

Cik syikin : betul2.. tapi xberani gerenti sebb kadang2 resepi bakar dan kukus die lain sikit dan sukatan die pon lain. takut bile bakar die terlampau kering.

Yani said...

Dalee...tengok pun dh teringin nak mkn...post mai kulim sikitt....

dapur kakyong said...

the best choc ganache is...cook 1day b4 u use...resepi dia senang bangat...2.5kn choc bar 1ml full cream milk...panaskan susu n bile dah mendidih tutupkan api n masukkan coklat tu tapi kena chop ek biar senang nak hancur...dah kacau mesra biar semalam...nak jaga n simpan coklat ganache mmg senang...just letak je kat luar n tutup je atas dia ngan penutup leh tahan berminggu2...try ek...sharing is caring...huhuhu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails