Tuesday, November 20, 2012

Breastfeeding Journey : Di atas pengalaman sendiri



Assalamualaikum dan aaahhhhhhaaaaaaiiiii~~~~


******************************************************


Disclaimer : Setiap patah perkataan adalah dari tulus hati, pandangan dan pengalaman saya sendiri. Sebarang gurisan hati saya memohon maaf seawalnya.


******************************************************

Sebagai PARENTS kita pastinya nak terbaik tuk our BABY. Especially anak 1stkan? Bila semua orang mention yang SUSU IBU adalah susu yg terbaik untuk anak, Dalee buat keputusan untuk fully breastfeed lil Buk sampai 2 Tahun. InsyaAllah. Plus Dalee bersalin kat spital gomen, hospital mesra susu ibu gitu.

Bila Dalee dah berniat nak FULLY/EXCLUSIVELY breastfeed my lil Buk, Dalee rasa so excited. Tambah2 bila Dalee dapat galakan dari suami dan orang-orang terdekat. So apa yang Dalee buat before lil Buk keluar :

* Dalee start survey2 breast pump and decided to buy Avent manual
* Beli nursing cover sebab Dalee memang xsuka Nursing In Public (NIP)
* Join group BF dalam internet untuk mencari ilmu
* Beli barang keperluan BF seperti coole bag, ice pack, storage bottle dan nursing bra
* Attend class yang ajar breastfeeding
* Mind set : always positif, susu banyak 

Note :
FULLY/EXCLUSIVELY = Sepenuhnya Susu Ibu tanpa ada campuran Susu Formula


Dalee tak pernah fikir yg BF itu susah sampai saat lil Buk dilahirkan. Dalee sangat bertuah sebab lil Buk tak menangis beriya2 pada hari pertama dia dilahirkan. Dia sangat cerdik sebab pandai 'latch'. Tapi sayangnya susu memang tak keluar. Sebelum keluar dari hospital. Nurse2 dah banyak bantu dan saat itu Dalee baru tau yang niple Dalee inverted. (T_T) sangat menyukarkan lil Buk untuk BF. Tapi dia sangat tabah sehingga hari ke2 dia betul2 kelaparan. [Fakta : Bayi baru lahir boleh bertahan sehingga 48 jam]. Menangis tanpa henti di waktu malam dan what happen? Malam itu Dalee dapat bagi setitik dua titik saja SUSU IBU. WTH? Puas Dalee dan ibu pujuk dan sapu minyak pada perut, tapi dia menangis sehingga bengkak mata. Lagi teruk, lil Buk is "DEHYDRATE". Affect from that, kencing dia berdarah dan ada tompok2 kuning. 



Setelah apa yang berlaku, kami bawa lil Buk ke Hospital Ampang kembali. Di tahan selama seminngu [klik sini]. Dengan kuasa Allah, lil Buk telah di beri susu formula kerana kekurangan susu ibu. Memang kurang dan ini fakta dan bukan mind set. Walaupon susu itu bukan racun tapi memang kesian kat lil Buk kerana terpaksa menghadam sesuatu yang sgt komplikated di usia 2 hari. [Maafkan mama sayang]. Dengan kuasa Allah juga Dalee ditemukan dengan nurse bernama Puan Rogayah di wad NICU, Ampang. Dia tanya kenapa lil Buk tak mahu minum susu formula tu dan dia sendiri jawab "Susu ibu lagi sedapkan sayang". 

Kemudian Dalee ambil lil Buk untuk paksa dia direct feeding. Buk cuba dan nurse nampak kepayahan kami berdua. Ini disebabkan 'inverted nipple'. Kemudian nurse tu suruh tidurkan Bukhary dulu dan dia akan tunggu Dalee di bilik penyusuan. Dia kata dia akan ajar Dalee sampai boleh untuk keluarkan susu tu. Dia kata takut bengkak susu nanti lagi masalah. 

Syukur Puan Rogayah memang mengotakan janji dia. Dalee jumpa dia di bilik penyusuan. Dengan sedikit ilmu penyusuan yg Dalee ada lagi cepat Dalee pick up apa dia ajar dan pengalaman yang paling berharga buat Dalee ialah belajar marmet. Puan Rogayah ajar Dalee step by step marmet dan dia tunggu sehingga botol tu berisi. Alhamdulillah dapat juga Dalee keluarkan kolostrum sebanyak 4 oz kedua2 belah. Marmet depan dia? Yes.. hahaha memalukan tapi ada aku kesah. [Terima kasih Puan, semoga Allah membantu dan memberkati Puan sekeluarga].

Bila Dalee berkampung di Hospital Ampang sebab kencing berdarah lil Buk, Dalee memang bagi dia direct feeding. Tapi bila malam, lil Buk jadi Hang Jebat menangis macam tak cukup. Masa tu ingat susu tak cukup untuk dia, then topupla formula. Kekenyang dan ketiduranlah dia. Dari sehari ke sehari Dalee try bagi BF sehingga tak perlu topup formula. Alhamdulillah, Dalee berjaya sehingga Bukhary 4bulan lebih. [Fakta : Susu memang kurang masa dalam pantang, tapi memang kena rajin pump dan makan makanan yang membanyakkan susu]

Sehinggalah budak bertuah tu [lil Buk] dah langsung tak nak direct feeding sebab dia dah comfortable dengan puting botol (T_T). Susu semakin berkurangan. Yes, Dalee dah pump tapi susu semakin hari semakin kurang. Tetapi rezeki lil Buk masih murah sebab ada ibu susuan beri susunya kepada lil Buk. 2 minggu sebelum lil Buk masuk 5 bulan, susu memang makin drop. Selepas tidurkan lil Buk terus pump, lepas makan terus pum, lepas solat pump.. pump, pump dan pump. Memang rezeki xsemeriah dulu. Lil Buk memerlukan at least 24 oz. Tapi skrg dapat 10 oz tu kira dah boleh wat solat syukur. Akhir, nak tak nak terpaksa juga bg lil Buk susu formula [enfalac]. Saat itu rasa sangat LOSER sebab tak dapat memenuhi keperluan dia. Its not about mind set OK? Semua itu rezeki Allah seperti yg ditetapkan selepas dah habis berusaha.

Sampai sekarang kalau pon sehari hanya dapat 6 oz, Dalee tetap bagi. Mesti minum susu ibu hari2 walaupun setitik ye sayang... Dalee selalu berdoa susu itu cukup sehingga 2 tahun. InsyaAllah, bila Lil Buk da start makan, harap2 dia dah kurang minum susu dan tak dehydrate. Amin.

Dalee pon xnak jadi terlalu obses susu ibu sehingga mengenepikan fitrah kehidupan yang mana setiap anak itu perlu minum dan makan secukupnya. Memang x di nafikan perasaan bangga dapat susukan anak dgn susu ibu. Jangan tipu kalau kau rasa kau xbangga langsung. Tp janganlah keterlaluan sgt sehingga memandang susu formula itu sebagai racun yang merosakkan anak kita. Dan tidak pula Dalee tidak pula rasa susu Formula itu bagus kerana di dapat memenuhi keperluan lil Buk sehingga melupakan hak dia untuk minum susu ibu.

Sesungguhnya, kesihatan yang baik atau sebaliknya datangnya dari Allah. Lindungannya adalah kehendakNya. Walaupun, lil Buk minum susu ibu sepenuhnya, kalau dengan kehendakNya dia sakit, maka sakitlah dia. Tapi pon kalau lil Buk minum susu campuran Formula, kalau dengan kehendakNya dia sehat, maka sehatlah dia. Doa adalah pelindung terbaik untuk segala hal. Dan Dalee percaya setiap perancangan dari Allah adalah yang terbaik untuk Dalee. Terima kasih YA ALLAH kerana mengizinkan hamba mu yang hina ini menyusukan anakku sepenuhnya dengan SUSU IBU sehingga 4 bulan lebih. Dan terima kasih juga sehingga kini, masih mengalir susu di dadaku buat lil Buk. 




Happy Breastfeeding Uoalls!!!

Lots of luv,
Dalee~~


p/s : To those yang x BF, jangan rasa down atau di motivated. Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kamu. Sama2 kita support each others. Kita adalah perempuan yang istimewa kerana kita seorang ibu.


6 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

sayu plak bace entry dalee ni..
susu ibu tu umpama rezki dari Allah untuk anak kite melalui kite sebagai ibu..
kalo dah Allah bg banyak mane pun, syukurlah..walaupun sedikit..

Daleela said...

Mama Dhia :

Ye.. sy sgt bersyukur walaupon hanya 1 oz.. hihihi

hayyemoi said...

saba laling,...ade hikmahanye ape pun yg jadi..aku pun fully bf, tp 1st mnth nk bg tu , bedarah + luke + melecet + begenang air mate nk bg , sampai telintas x nk bg mulut comei tu kene kt nple aku ni.sekrg dh 2 bln sakit tu dh sebati dh, alah bise kate org..jgn sedey ok.

Suana Zhar said...

promosi harga awal tahun susu kambing ha-goat.
http://suanazhar.blogspot.com/2012/12/promosi-harga-susu-kambing-hi-goat.html

fasya said...

rasa nak nangis baca entry ni.
selalu jeles dgn org yg susu2 banyak ni semua nak bf baby semua entry bagai salahkan mummy yg bg anak die susu formula konon hak baby jahat sgtla mummy yg bg anak susu formula tak bg baby susu ibu.. masaalahnye dieorg tahu ke masalah ibu tu? asal anak sehat cukupkan? sedih tahu tiap kali org tanya kenapa tak bf baby??sebelum beranak mmg dah mind set nak fully breastfeed tapi rezeki tu dtg dr allah kan? seminggu takde apa yg keluar cuma kuning sikit2 manela cukup utk baby kan? then payudara tak pernah bengkak. sedih akhirnye give up pk asalkan anak sehat je bg jela susu formula alhamdulillah die sehat setakat ni. sejak tu stop baca pasal ibu yg obses susukan anak then yg slalu salahkan ibu yg bg anaknye susu formula. huh tq for the best entry.

bett said...

kita mengalami pengalaman yang sama..jeles bila tgk kawan2 yang lain sekali pump pun dpat byk..tapi selalu sedapkan ati mungkin rezeki anak byk ni aje..tapi alhamdulillah anak dh masuk 6 bulan..susu ibu masih ada walaupun tak byk..atleast hari2 ade susu ibu yg masuk dlm perut anak walaupun 1oz..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails