Monday, February 20, 2012

Majlis cukur jambul yang comel ke atau aqiqah???


Assalamualaikum dan Aaaaaahhhhaaaaiiiii~~~~~


*******************

Buku feberet akak sekarang ni... acecece nak tunjuk buku tu di sign oleh Ustaz Don sebonar eh... So far akak rasa buku ni paling best dan praktikal. Kecil boleh letak kat dalam handbag. Buku ni pon di edit dengan baik. Senang nak paham dan tak macam buku sekolah kita tu.

Dulu masa belum ada rezeki lagi, akak ada gak tanya2 orang pasal cukur jambul ni. Ada yang kata majlis cukur jambul yang di hiasi dengan nyanyian berzanji tu hanyalah adat kita je. Bukan sunnah atau wajib. Di sebabkan majlis cukur jambul sekarang mengalahkan pelamin akak masa kawen dulu... itu yang lebih mendorong dan terdorong untuk mencari ilmu pasal majlis cukur jambul ni. Mendahulukan yang wajib tu lebih baik untuk mendapat kebaikan dan keredhaannya.

Menurut buku "Doa, Zikir & Amalan Ibu Hamil" (DZAIH) cukur jambul anak sunat di buat pada hari ke 7 selepas kelahiran. Kemudian rambut tersebut ditimbang dengan emas atau perak sesuai dengan kemampuan ibubapanya, dan di sedekahkan.

Aqiqah pula yang paling utama dilaksanakan pada hari ke 7 dari kelahiran bayi dan memotong kambing. Di anjurkan kedua-dua ibu bapanya tidak memakan daging akikah anaknya, termasuk keluarga dari kedua-dua keluarga. Hukumnya mendekati haram.

Tapi sekarang ni kebanyakkan orang buat majlis cukur jambul dulu dan melambat2kan aqiqah. Mungkin ada yang terlupa untuk memasukkan bajet aqiqah ni... Sama macam parents akak dulu, akak dah besar panjang baru nak buat aqiqah. Alhamdulillah lah akak ni sehat..... 

Ini kerana kaifiyat  aqiqah ialah diharapkan si bayi memperoleh kekuatan, kesihatan zahir dan batin. Zahir dan batinnya tumbuh dan berkembang dengan nilai2 Ilahiyah. Dengan aqiqah juga diharapkan si bayi kelak menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada kedua ibu-bapanya. Jika acara ini dilaksanakan dengan tulus ikhlas dan dijiwai nilai2 rohaninya oleh kedua-dua ibu bapanya, tentu akan terpengaruh terhadap perkembangan jiwa dan rohani si bayi.


Makk aiii kalah pelamin akak.. 

"Wahai anakku, mama tak buatlah majlis cute mute gilang gemilang macam ni untuk kamu ye.. Sebab mama nak kejarkan barakah hari ke 7 bercukur tu. Dengarlah kataku, wahai anakku yang soleh. InsyaAllah majlis aqiqah kamu mama buat pada hari raya Aildilfitri nanti. Kalau nak kejarkan aqiqah hari ke 7 tu pon tak sempat wahai anakku yang soleh sebab semua orang sibuk nak buat persiapan ramadhan dan berpuasa....InsyaAllah dengan Izin Allah..."

Bersama2lah kita mengingati.. kalau akak lupa, 'tolong ingatkan aku...'[nyanyi macam Anna Rafali.. erk.. gelii]. Dan akak harap teman2 lain pun jangan lupa memasukkan bajet aqiqah dalam bajet kita masa preknan. Selalu wat blog walking, memang bab ni selalu mommy-to-be tertinggal. Erk sekarang kena buat keputusan untuk anak pulak.. dulu utk diri sendiri. Haiii untuk diri sendiri pon selalunya berperang... ni plak untuk anak... Aduii kena banyak membaca lagi.. tapi penyakit M ni memang menjadi2 bak kuasa petala ke 8.


Lots of luv,
Mommy Dalee~~

7 comments:

eKa said...

cantiknya 'pelamin' baby tu

Daleela said...

eKa... Kita tau nape cantik.. sbb die warna pink.. weeee...

ZihaN ZamberI said...

..betul tu dalie..seeloknye ikut sunnah...tp cm I hari ke-7 tu cm disaster lg..badan x brapa kuat..so zihan anjakan sampai 30 hari wat kenduri akikah sekor kambing(rm800) n cukur jambul skali...tp xde la grand2 pun cm ni...mano nak cari duek!..pas tu sekor lg wat ms raya korban lepas (RM600)..dalam Islam sekiranya x mampu boleh anjakan xde masalah!..Tp akikah perlu buat!

Anonymous said...

Hye dalie, how many month are u rite now.. Wow, bestnye dah nak jd mommy kan.. Jan lupa bnyk kan minum susu utk kalsium ibu n baby and also don't forget to eat lots of fruit n vege tau.. Remember pesan I ni, jgn malas2 mkn 3 perkara ni.. Very d importante tau.. Congrats!!!...

eiza said...

nak jugak sign ustaz don tu

Daleela said...

Zihan : Yes u r rite.. bagi yg mampu... Kalau dapat menyimpan dr awal is good lah kan.

Puan Any : Aiyoo.. nape guna any.. Thanks for your concern and advise. InsyaAllah.. nanti i disclose bila baby dah besar sikit.

Eiza : Bleh2.. sign je.. tangkap gambar xboleh tau.. Ustaz Don xmau.

Ieyca Ieyca said...

Boleh saye tau buku tu terbitan die tahun berape ?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails