Wednesday, June 1, 2011

Rumah terbakar jangan panggil bomba...


Assalamualaikum dan ahhhaaaaaiiiii~~~~


********************

"Rumah terbakar panggil bomba, bomba datang berlumba-lumba.."

Pernah dengar pepatah "dapur berasap". Maksudnya kalau isteri tak masuk dapur, tak berasaplah dapur tu sebab dia tak masuk. Hari akak nak memperjelaskan maksud tersirat yang mungkin ramai tak tahu. (^-^). Cuba bayangkan kalau isteri tak masuk dapur dan memasak tapi lupa nak tutup api... Berasap tak dapur? Bukan setakat berasap ye, berapi dan berletuplah dapur tu...

Kunuk pagi ahad minggu lepas nak buat keow teow goreng ketika suami masih di beraduan. Semua bahan dah tersedia. So bajat multytasking lah sangat.. panaskan minyak di dapur dan pergi ke hall rumah silang kaki nonton Chep wan memasak... Elok chep wan tu masukkan bahan2 die dalam kuali, sekali ada macam 3D effect kat skrin TV akak. (Ingatkan En. A dah tuko TV baru). Rupa2nya api telah marak naik keatas kuali...huwaaaa .. sebab akak tau akak bukan kadet bomba dulu, benda pertama akak buat ialah " Yaaaaannnggg.. tolong2 ..yannng". Macam robot En. A bangun, gila pantas. [kalau dengar alarm tak pulak pantas macam ni]. Akak tak tunggu dah En. A tu.. akak amik kuali tu letak terus dalam sinki dan pancurkan air... haaaaaaaa...nasib tak merebak2 ke tempat lain..




Menggigillah kejapkan kaki dan tangan macam kena parkinson... Fobia ku nak masak sekarang ni..Asap dah berkepul2 macam kat cameron higlands. Feel gilaa... hahahha

Kelmarin pun terjadi lagi satu letupan kecil di rumah. Macam bunyi kentut cumel. Pagi-pagi subuh yang tenang tapi selalunya tak tenang sangat buat akak. Elok akak memanggang hotdog untuk sarapan, bau tu dah merebak ke serata rumah. So kununnya  nak hilangkan bau tu, akak nak 'on' kan air filter tu. Cucuklah plugnya di extension which i know that one of the plug tu rosak.. Tapi manusia memang degil. Sebaik akak cucuk..2 saat ok, puuttt bunyi letupan cumel dan rumah jadi gelap macam gua. En. A terus bangun macam robot lagi. [boleh guna teknik ni untuk kejut dia next time..hahaha].

Kena sound sekali "Awak buat apa lagi yaaaanggg..."
Akak menjawab dengan tenang nak cover salah sendiri "Mana tau.. 1 blok ni kot blackout"

En. A bukak pintu beranda dan nampak umah untie sebelah tu terang benderang.. " Umah untie tu terang je yaangg, umah kita jelah ni..."oopppsss I'm sorry...

hahahaha.. time2 macam ni nak cari torchlight memang tak jumpalah.. HP pleassseee
"Yang nah tipon, u guna untuk menerangi sambil menolak balik main suis tu.."


Alhamdulillah tak ada apa2 yang alat elektrik yang rosak.. Sekarang baru akak rasa torchlight tu penting bangat selain dari selimut padam kebakaran yang perlu ada di rumah...


Dun try dis at home Yaww!! \(^_^)/



Lots of luv,
Dalee~~






5 comments:

yaya+frdz+auf said...

ni tah-tah mesti lepas dengar ceramah kebakaran kat opis nih. huwahuwahuwa.

Ayuraza said...
This comment has been removed by the author.
Ayuraza said...

hahahha..sib baik tak jadi apa2..hati2..takut jadi benda tak diduga..kena sediakan lilin ok..

fikaryna said...

ayo dear..kira hari terang gelap la hari tu..nasib baik terkawal..nest time kena gandakan ciri2 menyelamat..huhu..

fikaryna said...

ayo dear..kira hari terang gelap la hari tu..nasib baik terkawal..nest time kena gandakan ciri2 menyelamat..huhu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails