Friday, September 21, 2012

Waktu-waktu Indah sebelum bersalin (sambungan)...



Assalamualaikum dan ahhaiiii~~~

************************************************

sambungan.........(nak sambung pon lambat... sama cam kes nak bersalinlah ni.. hewhewhew)



Akak masuk bilik bersalin tepat jam 4.30 p.m.. Di tolak menggunakan kerusi roda..kuikuikui.. masa ni steady je lagi... Tapi di dada berdegup kencang.. En hubby dah ambil baju dan pampers baby. Bila masuk je ruang bersalin, toleh ke kiri dan ke kanan. Banyak pulak bilik kat sini ada dalam 10 biliklah kalau mengikut penjelasan dari kelas antanetal hari tu. Bilik akak di hujung belah kiri bernombor... deng deng deng 7. Peberet nombor dan dengan harapan bertuahlah nombor ni. hahahaha bertuahlah sangat kalau dapat bersalin jam 7 p.m..

Bila masuk ada 2 or 3 orang dalam bilik tu, bidan perempuan, Dr. perempuan dan Dr. pelatih lelaki. Sempat mengumpat lagi diaorang ni... "Baru 3cm dah tolak masuk... alahaaaiii berejam lah tunggu ni..." pastu dieorang semak rekod akak.."oooo... air ketuban dah bocor... oklah.. di maafkan..." eh eh eh.. nasiblah tengah berdebar ni.. malas nak laser2.

Dalam jam 5.30 p.m., Dr. perempuan tu dah pakai glove...... oooowhhhh noooo.... mesti nak seluk ni... aduhaaaiii serammm....

"Tahan sikit, saya nak cek bukaan ye....Awak dah rasa sakitkan?" "Erm.... masih 3cm lagilah.... ok tahan sikit ye... saya nak tolong awak..."
"Arggghhhhh......" Sakit gile kot.. apa Dr ni buat? Mcm mengoyakkan sesuatu..
"Saya tolong besarkan bukaan awak.. kalau tak lagi lama awak nak tunggu..."

Di saat ni memang dah start sakit.. Akak sibuk2 tanya kalau nak ceaser boleh ke x? Hahahha memang salah tempatlah tanya nak ceaser. 1/2 jam di sekolahkan oleh Dr. perempuan tu pasal keburukan ceaser. Ayat paling menyampah nak dengar.....

"Biasala bersalin memang sakit......." <----------------- tak memotivasikan langsung.

Dr. perempuan tu dah habis shift, bidan tu pon dah ke mana hilang pon xtaula... Tinggalla Dr. pelatih lelaki tu.. Tetiba dalam jam 7 p.m. contraction dah semakin kerap. Akak cakap kat Dr. tu, tolong jangan tinggalkan akak sensorang.. Then terus diaorang suruh Encik hubby masuk.

Dalam jam 7.30 p.m. datangla Dr. pakar meround2. Dia tanya akak nak ubat tahan sakit ke x? Dr. tu sangat baik dengan akak sebab akak penah attend class atanetal dengan dia dulu. Macam paksa suruh ambil pon ada.... Tapi dia kata, sebab akak ada slip disk,dia tak bagi amek epidural. Dia cucuk patherdin je...dan oksigen kat tepi dengan drip menda entahla...

Selepas di cucuk patherdin tu... Ada kurang sikitlah.. masa tu akak ambil kesempatan untuk tidur. Encik Hubby dah selawat dan berzikir sambil picit2 kaki... Sebenarnya kaki xsakit pun, tapi takpelah orang dah nak urut..Redha jelah...

Dalam jam 9 p.m. macam tu, Dr. pelatih lelaki tu datang kata nak cek bukaan. Ok fine, terasa nak terkencing pulak dah.. Then Dr. cucuk alat sulit ke tiub dan kencinglah... Serius xpuasla kencing macam tu... Seluk punya seluk... dia kata tak sure berapa cm... ke jadah haram kan??? Dia pergi panggil Bidan berpengalaman (makcik sangattt). Memang gila la Bidan ni.. dia seluk macam seluk perut ayam.. 

"Hah... Dah 4 cm" Pastu terus keluar.

SubhanaAllah... sakit macam2 dah, baru 4 cm.. Ya Allah.... contraction makin kuat. Paterdin tadi macam dah hilang. Pastu kembali bertahan sakit. Dalam 1/2 jam Bidan masuk, suruh baca doa nabi Yusoff... siap tunjuk kat dinding... Eh eh eh rasa nak memaki pun ada ni, aku hafalla ayat tu, xpayahla paksa2 aku pandang kat dinding tu...Pastu Bidan tu nasihat, "Jangan tahan sakit tu, amek oksigen tu... karang nak teran takde tenaga..." 

Sampai jam 10.30 p.m. akak da juling2 sedut oksigen. Sampai muntah kuning di buatnya. Sakitnya Allah jelah tahu. Dosa banyak sangat kot ni... Tu Allah nak kurangkan dosa, sakit lama sikit... hew hew hew.. Datang Dr. untuk cek bukaan. 4cm.. Ya Allah...

Masa ni memang akak nak give up dah... Kawan2 seperjuangan yang masuk dari jam 4.30 p.m. semua dah kuar agaknya... Tapi akak dengar nurse2 ni mengumpat pasal patient vietnam tu.. terjerit2 dan Dr. tu pun jerit2 suruh PUSH PUSH PUSH.... Akak yang sakit ni bertambah sakit dengar. Apa lagi, dalam jam 11.00 p.m. tu akak suruh Encik hubby panggil Dr. sebab nak suruh ceaser. Datangla Dr. peberet akak yang hensem tu... Dia pon cakaplah, Dr. bius tak ada... sekolah kan akak lagi pasal keburukan ceaser. Masa ni akak dah tak tahan dengar dan nak melawan...

"Dr... Dr tak kesian ke kat saya... saya tahan sakit, bukaan masih 4cm... Air ketuban saya pon tak tahu ada lagi ke x ni... dah lebih 48 jam Dr... Tolonglah kesian kan saya Dr...." Bajet dah cukup manja lah pujuk Dr ni.... Pastu dia kata.. "Tunggu jam 12.00 a.m. kita buat keputusan ye... Awak sabar ye..." Wohaaa.... Kalau boleh bangun.. akak dah bangun nak berlari...nak hilangkan sakit contraction ni... Tapi Alhamdulillah.. pinggang xsakit dah.. yang sakit perut ni.. macam di patah2kan tulang tu... Pastu Dr. hensem tu pon berlalu pergi.....Tinggalla akak dan Encik Hubby....

Jam 11.00 p.m. akak dah saaaakiiit sangat.. Dr. datang check bukaan 5cm. Masih tak boleh teran... Rasa macam nak mengamuk pun ada... Dr. dah bangi warning jangan teran sebelum waktunya.. Nanti kepala baby bengkak. Then Dr. berlalu pergi...Tak pe2. akak tahan lagi. 

Dalam jam 11.30 p.m. akak dah menjerit2 Allahuakbar..Dah mengucap.. Berserahlah kalau Allah nak ambil nyawa.. Sakit sangaaaattttt.. Encik hubby panik dan panggil Dr. Kebetulan Dr entah kemana.. Bidan je ada.. Bidan cina.. (I love her very2 much). Dia datang dan selak kain akak.. dia kata.. teranla...

"Nurse, tadi Dr. tu kata jangan teran" Selamba akak panggil nurse.
"Haiya.. sudah nampak kepala punuh, teranlah...saya standby sini..."
"Saya tak pandai teran...berak keras pun tak pernah"

Baru berpusu2 Dr. 2 orang masuk, bidan cina tu setia menunggu untuk sambut baby dan sorang lagi Bidan a.k.a sangatla makcik..Sejam jugak lah akak cuba teran. Semua Dr. dan Bidan very supportive... adala marah sikit " Awak ni tak kesian ke kat baby... cepat teran.. sambung nafas awak tu....." Time ni dah penat lantakla nak marah ke apa...

Memang kuasa Allah.. akak sambung2 nafas dan terus baby keluar jam 12.23 a.m. pada 13.06.2012. Baby boy yang putih dan demuk berat 3.02 kg. Semua orang keluar. Tinggal akak dan Bidan cina berdua nak mengerjakan akak. Jahit dan keluar uri. Alhamdulillah tak rasa sakit. Tetiba bilik bersalin tu jadi senyap sunyi... dan tenang. Bila keluar dari bilik dalam jam 2.00 a.m. baru akak dapat pegang baby.. itu pon tak lama sebab dieorang nak bawa baby pergi NICU sebab nak check darah dia. Sebab dah lama sangat air ketuban akak bocoq, takut ada infection. Huh sedih tak dapat nak breastfeed dia terus.

Dalam jam 4.30 a.m. baru baby di bawa ke wad akak. Itu pon selepas 2 kali tanya.. Nurse siap gelak kata kenapa risau sangat... mau nye tak risau. Susah tu nak bersalin kan dia.. Tetiba hilang. Boleh meroyan akak.





Muhammad Bukhary on 13.06.2012 - Berat 3.02kg


Lots of luv,
Dalee~~


p/s : Hospital Ampang overall sangat baik dan bagus.


 

Friday, September 7, 2012

Waktu-waktu Indah sebelum bersalin...



Assalamualaikum dan aaaahhhhaaaaaiii~~~~


*********************


Melampau lama tak hapdate blog walaupun tak dop sapa nak baca... Anak pon dah 2 bulan 2 minggu.. =). Inilah masa nak mengarut pasal hal terberanak akak ni. Kalau dulu baca blog-blog mommy-to-be sebelum bersalin.. Macam senang je Allah bagi dieorang bersalin. Tapi bila giliran akak..... Hazaaaabbb makkk oiii,.. Allah jelah tahunya...


6/6/2012

Cakap pada akaknya officemate " Esok i nak MC tau. I ada interview"

Petang sebelum nak balik, dah tanda2 sakit pingang. Tambah haram jad** nak g toilet tapi takut sebab ada hantu loceng. Cisss bedevah betul. Makin ku tahan makin sakit pinggangku jebat. Akhirnya langsung tak boleh bangun. Sudahnya di papah orang ke lobi. Tetiba glamer akak kat bangunan IGB tu. Boleh plak jam 8 malam tu ramai manusia tak balik lagi. Makin akak stress bila semua paksa suh panggil ambulan. Korang ni boleh paham tak yang laki aku dah on da way. Yang hubby akak pon dah satu hal, tak sampai2. EH.. tapi bila sampai, akak plak tak boleh duduk, tak boleh baring dalam kereta. Dah tu takkan nak berdiri dalam keta... jawabnya mencangkuk. Memang bongokla situasi tu. 

Dalam pada sakit2 tu boleh plak akak pikir, ni kalau balik rumah ok kot. Bila dah sampai rumah dan hubby dah parking kereta elok punya... tetiba akak xboleh bangun.. terus gi Hospital Ampang.

Sesampainya di sana, terus die suruh duduk kat katil tu, nak cek bukaan. Ya Ampun, masih 1cm... Balik rumah tido kat umah... hahahhahaha.. Main2 plak budak bertuah ni. 




********************************************************************************


7/6/2012

Tak jadi pergi interview kat MPAJ. Sedih giloss ibarat pelamin anganku musnah. Pinggang ni masih sakit ya amat sampai nak kencing dan nak bangun pun macam budak baru nak belajar berdiri.

Malam tu rasanya macam nak terberanak sungguh.... Kan anak 1st manalah akak tahu macam mana sakit sebenar nak beranak. Bergerak ke Hospital Ampang dekat bahagian Ibu mengandung. Terus di suruh masuk dan baring di katil.

Doktor nak cek bukaan. Hensem plak doktor ni. Melayu dan lelaki... muahahhaha.. Masih 1cm... Aduhaiii... Akak minta doktor tahan wad dan xmau balik rumah. Tak larat nak panjat tangga.



 ********************************************************************************


8/6/2012 - 10/6/2012

Admit wad 4D second class punya. Suka sebab ada air-cond. Itu pun minta ehsan hubby guna Guarantee Letter (GL) dia. Kalau 4 kali masuk, 4 kali kena amek GL unless Hospital Ampang dah update record HARMIS dia.

4 hari duduk kat sini bukaan masih 1cm. Actually 9/6/2012, Dr dah suruh discharge. Tapi akak hampir jatuh kat bilik air dan pingang terus cramp tak boleh berdiri. Bila Dr. analisis, rupanya ada history pasal slip disk. Terpaksa tambah lagi 2 hari duduk kat hospital. Yeaaahhh... golek baring golek baring sebab tanda rasa contraction. 10/6/2012 discaj. Kencing pon pakai tiub dan pampers..

Ada masalah ni kalau dah boleh keluar. Takkan nak masuk keja balik. Malu akak weeeiiiii... Hari tu beriya macam nak beranak. Big boss pun sibuk tanya2.. Dr. bagi ubat tahan sakit, petang 10/6/2012 akak balik rumah.

Malam tu dapat tido lena sebab dok fikir lambat lagi nak bersalin. :-)






  ********************************************************************************



11/6/2012

Jam 3 bangun terasa nak kencing tapi eh eh eh kenapa dah terkeluar dulu air kencing ni.. Aik pundi kencing dah tak berfungsi dengan baik ke? Bila check balik, macam bukan air kecing. Eh air ketuban ke ni.. tapi sikit je. 


Lepas dah basuh2 semua, akak sambung tido balik. Jam 5 bangun nak kencing lagi.. Eh benda sama berlaku.. Kompius ni air kencing ke air ketuban... Lepas dah bersihkan semua, akak tido balik. Jam 6.45 bangun solat subuh pastu ada lagi airnya.. 


Cakap kat hubby rasa macam nak g Hospital baliklah. Tapi akak tak rushing. Ikut Hubby g punch card then baru pergi Hospital. Malu ok, 3 kali kot dok masuk tempat cek ibu hamil tu... doktor perempuan cek, ambil sekali sample air yang mengalir tu... Konfium air ketuban hang dah bocoq... Bukaan? Bukaan? 1cm lagi... Bapak stressss.. 


Dengan menyampahnya dan seram sejuk dipersilakan ke wad hari tu. Ni confirm esok lusa bersalin. Berdebar akak..


Tunggu ada contraction, tak datang2 pun. Nurse pulak ashik dok masukkan antibiotik dan kejutkan akak wat CTG. Then Dr. kata kalau bukaan masih 1cm, mereka akan Induce sebab air ketuban dah bocor. Takut infection pulak.



************************************************************




12/6/2012

Jam 6 pagi tu bangun dengan tak mandi Dr. cek bukaan.. Supriseee bukaan akak masih 1cm. Stress gile. Dr. terus masukkan ubat induce. Jam 2 p.m. Dr akan datang check bukaan, kalau dah 4 cm terus masuk labour room. Kalau sebaliknya, ubat kedua induce akan di masukkan... Huwaaaa seram.. 

Lepas masuk ubat induce tu kita kena baring selama sejam. Tak boleh buat apa2. Lepas sejam tu akak siap2 mandi kasi wangi. Lepas tu bacalah apa2 doa kat atas katil tu. Ok, contraction dah rasa... sakit tapi masih bleh tahan. Jam 10 Dr datang check, bukaan nya dah 2cm... huakloo sakit macam tu bukaan masih 2 cm. Kalau 4cm ke 5cm entah macam manalah agaknya..

Then jam 2 Dr datang check bukaan, Supriiiseee bukaan baru 3cm. Rasa nak menangis pun ada.. sebab xlarat nak tunggu dah. Pastu kena masuk ubat induce pun takut juga... 

"Dr. baru 3cm ke? Aiyaa.. macam mana Dr. nak induce lagi ke?"
 "Takpelah U standby jela.. jam 4 kita tolak u masuk labour room...."

Alhamdulilla tak payah masuk 2nd ubat induce. 

Standby mode. Msg pada Hubby. Sakit hati time hari nak masuk labour room tulah dia orang hidang nasi dagang untuk lunch. Mana bleh makan nasi dagang.. anginlah..

Dalam jam 4.30 mereka tolak akak masuk labour room, sejuk ok. Eh.. sebelum tu dia masukkan ubat senang berak.. hahaha immediately berak kuar.. best plak ubat ni....

Masukk dalam Labour room dengan hati yang berdebar..........


To be continued.....


Lots of luv,
Mommy Dalee 





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails