Wednesday, March 24, 2010

Spot de Difference


   Di atas adalah gambar time majlis persandingan MURNI (my Kazen) di Gurun, KEDAH....


 Tentunye journey kami (me n En. A+2org adik En.A) sgt menarik, tertarik kerana dis is de 2nd time kami g jln jejauh... Sblm kapel "engak pernah ya pak"..Tambahan pula, sesampai je kami di Sg. Petani terus tanpa segan dan silu MENERJAH Nasi Kandar Nashmir.... PEEERRRGGGHHHH puas hati den dpt mkn telur sotong mamak...heheheh (^_^) sgt serunuks...uppss.. terlebih sudah..Berbalik kite pada Majlis di atas, dimana adat budaya org Melayu masih di amalkan dan di kekalkan di sana... spt 1. pengantin di pertontonkan silat, 2. ade cak leng pong dan  3. Mak Andam plak pakai org yg dah kawen (otai punya.. heheheheh). Kelainan ini sgt menguja En.A dan adik-badiknye...(Almaklumla.. wedding kami xde la semua ni.. kite org pakai smart tag --cepat n efektif)...


Sila lihat perbezaan Majlis di bawah bersama adat budaya mereka.....




  Di atas adalah gambar time Majlis Salfarina di Dewan Sivik (P.J)

Ini adalah majlis perkahwinan 'mamak' yg pertama aku attend.. Sgt interesting krn kite terpakse dtg awal tp hanya boleh mengadap lauk..nasinye enggak ada ehh... dah jd mcm cite P.Ramlee plak.. ambil bau jek.. hehehehe. Tunggu punya tunggu, rasa2nye dlm 1 jam gak la baru "perantin dtg bersama kudanya" <--- cam cite P.Ramlee gak.. {tido di kandang kuda} hehehe selepas perantin dtg pun kami kene tunggu lagi sbb die g bersanding dulu..(time ni En.A, Abg Rahim dan Abg Mubarak dah sgt bising mengadu lapar -- Abg Mubarak awl2 dah sapu lauk dulu, tembikai tgal biji je...hahaha hanya kami yg perempuan ni jek tahan2 <---dah mkn siap2 kt umah td hehehehh). Lepas bersanding pengantin baru duduk di meja mkn, barula perarakan nasi beriani ni keluar sambil beratur... barula dieorg serve kami mkn..yg PALING BESTNYE... kalo ayam xcukup bleh mintak bro...<---- Aku xtau mcm mane dieorg bajet makann utk org mkn..Dulu kami kawen pon dah XXtra dah..p cukup2 jek..dierog ni siap bleh mintak tambah lg...huuuh xpahaaamm...).. Anyway, sgt bershhh!!


So.. di sini kami (me + En.A) yg mempunyai perbezaan watak, warna(hehehehe), adat dan budaya..amat menghormati 1 sama lain.. bak kata pepatah lama.. luah mati mak, telan mati bapak.. <---di sahkan oleh KAram Sigh Walia

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails