Thursday, March 7, 2013

Review and Tip : Tips membeli kerusi makan untuk anak yang baru mula makan



Assalamualaikum dan aaahhhaaaaaiiii ~~~~~

*************************

Fasa melihat anak membesar adalah 'moment' yang paling indahkan? Kalau boleh nak bagi yang terbaik untuk anak, semua ibu memang cenggitu. Spesifik sikit ----> Fasa anak mula makan pada waktu umur dia menginjak 6 bulan, betul? Nak introduce solid food. Of course home made.

Bila mana kita melihat orang lain membeli peralatan makanan untuk membuat makanan anak dan barang2 penyediaan anak ke proses itu, mesti kita pun nak terikut2 nak beli. Bagi yang ada duit tu, tak jadi sangat masalahnya.. ni yang makan cukup2 je tiap bulan camno? Salah satu peralatan yang boleh di anggap penting dalam proses memperkenalkan anak dengan makanan adalah KERUSI.

Masa Dalee nak beli kerusi anak ni, tak ada pulak bloggers yang berkongsi tips, cuma kebanyakkan nya berkongsi tips membeli blender. Itu kita cerita lain kali. Kerusi adalah option untuk ibu bapa sebenarnya, tapi ia bagus dalam mendidik anak tahu apa itu 'table manner'. 

Dalee and hubby mula membuat research (sebenarnya bab research ni Dalee sorang je buat) dan akhirnya survey. Kalau nak survey paling best time expo. Masukkan anak kat kerusi yang kite 'berkenan di hati dan berkenan di poket'. Kalau kita rasa dia selesa dan selamat. Please proceed. 

Kerusi apa yang Femes sekarang? Bumbo Baby Seat.. Ini memang femes. Memang selamat tapi berapa lama anak kita boleh pakai kerusi ni? Kebetulan Bukhary tu tak lah Bam Bam sangat masa umur 6 bulan. Muatlah dia duduk, cuba anak yang bam bam gebu macam marshmellow, sure tak boleh pakai lama. Tersekat kat peha. Confirm. So cancel.

Alternatif lain kami try cari Baby Chair (contoh Brand Fisher Price), sayangnya masa tu Bukhary tak boleh duduk dengan betul dan sekarang pon tak boleh duduk lagi. Kerusi ni boleh di adjust cuma Dalee rasa tak cukup... U know tak cukup.... tak cukuplah... tak sampai kat hati... dekat tapi jauhlah.. hehehehe. So cancel.

Jalan-jalan cari kerusi lagi.. dan kita jumpa yang agak sama dengan Bumbo seat. Nampak selesa dan harga berkenan di poket gituuu... Lepas diskaun 20% lebih kurang dalam RM116. Testing letak Bukhary dalam tu dan die ENjjjjjooooyyy. Kelebihan kerusi ni ialah dia lebih ringan, mudah di bawa travel... boleh main kempas kempis je.. tak payah tiup guna mulut ke pump tanyar basikal ke, cuma pump guna tangan sahaja batang di tengah kelangkang Bukahry tu. Kerusi ni pun boleh di bawa berenang sebagai pelampung atau masa mandikan anak. Ok ko tengok pakejkan. So... Dalee beli. Bagi baby sitter pakai. Tapi di buat mandi aje hah. Time makan Bukhary baring. Tak apalah janji BUkhary tu tak susahkan dia sudah.


Selepas beberapa bulan pakai kerusi ni.... rasa macam tak cukup juga... masih dekat tapi jauh. Mak pak nak makan pun susah oii anak dok jauh kat bawah. 



 
 
 
Dalee cuba nak cari kerusi lain yang lebih praktikal kepada Bukhary dan kami. Jalan-jalan di Ikea dan survey2 kot-kotlah menepati bajet. Yesssss!!! We found this.



High Chair for Baby

Kalau kerusi sahaja lebih kurang RM49 sahaja dan kalau meja dia tu sekali kena tambah RM15. So total dalam RM64. Kerusi ni setakat ke hari ni sangat membantu perjalanan hidup kami. Bukhary pun tahu, kalau kami makan dia pun nak makan so dia duduk kat kerusi ni sambil main pinggan mangkuk. Bila Dalee duduk rumah sensorang nak solat letak kejap dia kat sini. So die boleh tengok TV atau tengok Dalee... (manja sangat ni). Kadang-kadang menatang ni boleh di buat main pee-ka-booo. Cuba mak-mak duduk kat bawah, lepas tu hagah anak kat atas dari kiri ke kanan ke tengah sampailah anak tu boring. (^_^).

Dekat kedai-kedai makan pun banyak kerusi macam ni, secara tidak langsung anak kita akan terdidik di meja makan. Kadang2 memang memberontak minta penampar.. Sabar kan jelah.



Lots of love,
Mommy Dalee~~



Wednesday, March 6, 2013

9 months : Skill development



Assalamualaikum dan aaahhhaaaaiiii ~~~~~


*****************************


Hati yang gembira akan membungakan unsur2 positif. Betul? Hihihihih..... Mood pun kembali untuk berbloging. Sumber inspirasi Dr Halina telah kembali rajin berbloging membuatkan Dalee pun dah teruja.

Heks!!! Bukhary dan hampir masuk 9 bulan minggu depan. Sakit bersalin tu masih serrriaaauuu lagi. Push! Push!Push! Hidup terlalu bersandarkan pada kenangan, ni yang susah ni.. Hahahaha.

Dalee selalu 'set mind' jangan terlalu 'compare' perkembangan anak kita dengan anak orang lain. Dalee hanya pantau tahap kesihatan Bukhary dengan begitu teliti. Kalau Bukhary tak sihat, mula lah perasaan dan Qalbu keibuan ni menyelubungi diri. Rasasangat gagal menjadi seorang ibu. As i failed to fully BF him sehinggal 2 tahun (mungkin tak ada rezeki). Dalee titik beratkan bab pemakan Bukhary dan kebersihan dia. Tetiba Dalee terpaksa ambil tahu apa itu protein, apa itu kabohidrat, vitamin C bla bla bla... (tepuk dahi). (Dietitian in da making). Heks! Nasib Bukhary memberi kerjasama dalam bab pemakanan. Sampaikan hari tu nafasnya bau bawang putih.

Semenjak Bukhary dah pandai mengensot, pandai meniarap dan meniti-meniti, tahap kekemasan rumah kami dah semakin merosot. Dengan keadaan yang memang semak tu, Dalee terpaksa meningkatkan tahap keselamatan dan kebersihan di rumah. Tetiba karpet yang lembut terdampar di depan TV menjadi block ABC yang berwarna-warni. Sekali pandang macam Tadika atau Taska. Tapi Bukhary tak boleh mengensot dan merangkak jauh sebab banyak kawasan larangan yang Dalee tetapkan. Hihihi (Sheriff in da house).  

Bukhary ni pulak jenis Kamikaze betul. Suka hati mak dia je nak landing dekat mana. Tak kisahlah kepala turun dulu ke tangan turun dulu ke kaki turun dulu ke.. janji dapat cecah tanah sudah. Jadinya, unsur2 terhantuk tu memang wujudlah. Biarlah dia belajar sendiri untuk dia berdikari, ye dak?

Bukhary sekarang dah macam DBKL, semua benda nak masuk mulut. tapi yang best dia dah tak pakai puting. Puting kesayangan dia yang berwajah bendera PAS dah expired. Bila ganti yang baru siap diimport dari Kelate terus dia reject. Ok, puting - done.

Progress lain akan di kongsi lain kali.



Lots of love,
Mommy Dalee~~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails