Wednesday, April 25, 2012

Baby's coming - Mama's preparation (31 weeks)



Assalamualaikum dan aaaahhhaaaaaiiiii~~~~


************************


Semakin hari semakin nerbes.. 9 weeks to go. Semoga Allah permudahkan segalanya. Preparation now at 80% jek.. Masih ada barang lagi nak tambah. Macam wat preparation kawen plakss.. ngeee.. Sebenarnya yang balance2 tu akak nak tunggu time baby expo. Tapi bila blog walking ramai yang kata baby expo sekarang tak murah macam dulu. Akak cuma harapkan pampers mammy poko tu murah, yang lain2 dah beli dah... eh eh tungku baby belum lagi.. Pon tak tau nak wat pe tungku baby tu, orang beli akak pon nak beli. Sebenarnya akak pon tak sure bila waktu yang sesuai untuk start beli barang2 baby ni. Tapi konsep "beli sikit2, tapi xterasa" is not applicable kat akak.

1st trimister :
Banyak survey2 dan beli satu buku catatan untuk buat comparison harga. Tulis mana2 blog yang boleh offer harga murah.Start saving dengan lebih banyak.

2nd trimister :
Come out with list to buy together with budget. List tu pon akak amek dari blog2 dan tambah tolak mengikut keperluan. Setiap barang tu akak letak estimated budget dan actual amount incurred. Senang nak pantau duit saving kita tu ke mana. Dats why "beli sikit2, tapi xterasa" not applicable to me. Tapi memang blog2 mommy to-be banyak membantu. Thank U uollssss!!!!

After all the list finalise, first barang akak beli adalah playpen/cot.. hahhaha takde kena mengena langsung. Sebab En. A jatuh hati cinta pertama bila tengok benda tu kat kedai 'Anakku'. Akak setuju saja... 

Survey any expo atau baby fair, warehouse dan sales.

3rd trimister :



Sooo dammn kiut. Within bajet tapi nisbah quantity berkurangan.. hahahha Sorry baby.. pakai kasut ni sampai umur 2 bulan ok..nanti Mama dan Papa beli yang lain.

So far, barang2 baby almost completed cuma tinggal tilam, tungku baby,topi, pampers dan breast pump. For Mama : Set bersalin, tungku, herba2, vitamin/supplement belum sempat nak g beli. Sebab nak setle barang baby dulu.


Baju2 pon dah start basuh sebab Nurse kat KK suh prepare barang2 masuk dalam beg dah... Tapi stress beli baju baby boy.. warna semua biru dan putih, dah macam kumpulan anak lawyer dah. OOpppss.. terdisclose gender plak dah..

Memang penting check list ni and the estimated budget, so that kita masih ada saving untuk baby after dia lahir. Tapi akak paham, kalau anak first ni eksaited dia melampau2... Tapi akak berjaya mengatasi masalah "kehendak melebihi keperluan" ni. Jadi try to avoid masuk mothercare or baby gap sekerap yang boleh. Boleh sawan di buatnya kalau tak beli. Nah... Tolonglah pegang debit card akak ni... (T_T)



Lots of luv,
Mommy Dalee~~



Thursday, April 12, 2012

Wah~~ waktunya sudah hampir ni... Where and When laa ??



Assalammualaikum dan aaahhhhaaaaiiii~~~


**************************


"Bila nak bersalin?"
"Erk lambat lagi. InsyaAllah awal bulan 7"
"Nak bersalin kat mana?"
"Erk.... kat Hospital Ampang je..."
"Yeke... kenapa tak pi swasta.."


Camne nak jawab? Kalau ikut hati semua wanita nak bersalin dan di layan dengan baik di hospital swastakan. Tapi tulah ikut rezeki memasing2.. Sebab dalam pemikiran akak, anak 1st without any experience adalah bukan waktu yang sesuai nak main testing and error. Hallo this is  not programminglahh... At the end, anything happen if hospital swasta ni tak mampu nak handle, pass plak kat hospital kerajaan balik.... Nakmo.. nakmo nakmo..

At this stage, ibu2 yang mengandung dan suami2 akan mendengar macam2 cerita dengan macam2 genre seperti cerita bersalin yang gembira, cerita bersalin yang scarrrryyy, cerita bersalin yang kelakar dan cerita bersalin yang romantik. Eh ada ke?

Bagi ibu2 yang mengandung anak pertama ni mesti lah seram sejuk je bila dah nak dekat2 bersalin ni. Macam akak yang penakut ni seboleh-boleh nak jadi berani. Tapi kadang2 tu jadi seram dan down plak bila 'orang-orang' kita ni suka bercerita betapa 'Scarryyyy' bersalin kat spital kerajaan ni. Adoooiii..... 

Last check up kat KK Ampang, berat akak 80kg je??? Percayalaaaaaa..... (Nyanyi lagu Siti) hahahhaha. Ni tak tipu, betul2 punya kejadian. Paling tak syiook, nurse tu boleh perasan plak akak tak minum air gula lagi. Nyampahnya.... Pastu siap pesan dan bleh start beli baju baby and packing2... eh eh eh...seram!!! Seram konon, stroller pon dah beli.. Melampau. Di sebabkan sekarang dah masuk 29 minggu, dah start g check up 2 minggu sekali, ni lah problemo nya.. Kerja kuli cam akak ni mana bleh amek time off selalu.. tak kesahlah dengan apa alasan sekali pon. Kalau amek cuti ranaplah.. kerja sapa nak buat... Waaaaaaaaaa....... fenin2..
 

Part ni bukan tak suka, tapi macam 'pyhico' je. Ashiklah nak mengira tendangan2 Van Persie si tecik ni. Kalau dia tak tendang, mula lah kang terpikir macam2. Dah lah setting sampai jam 9 mlm je. Si tecik ni kuat menendang bila nak tido. Pon xpaham ni. Nak ajak bergurau ke? Ikut perangai sapa tak tau suka tido lewat ni... Nakmo nakmo nakmo...


Lots of luv,
Mummy Dalee~~


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails