Tuesday, August 16, 2011

Berbuka hari ke-14 : Beriyani Kambing (Resepi di sertakan)


Assalamualaikum dan aaahhhaaaiiiiii~~~~~

************************

Arab ke? Taklah Melayu tulen bang... Tak kesahlah, melayu ke arab ke benda instant dah ada.. jangan tunggu nak pergi kedai.. Memang sodap.. Mari cuba

Bahan2nya :
750g daging kambing (ikut suka nak potong dadu atau besar)
500g beras brasmathi yang telah di rendam 1/2 jam (kalau tak ada guna jela beras apapun, rasa tetap sama cuma presentation sahaja yang berbeza)
4 ulas bawang merah di hiris halus
1 biji bawang kuning (di hiris bulat - hiasan)
3 biji kentang (sederhana di potong 4)
2 biji tomato (sederhana di potong 4)
1 botol kecil plain yougurt
1 sudu bawang putih yang telah di blend
3 sudu halia yang telah di blend
10 biji cili padi (ikutlah nak pedas ke x)
1 biji lemon juice (masam sangat tak sedap - di belah 2 dan gunakan setengah sahaja)
11/2 cawan minyak ghee
1 paket Shan memoni Mutton Biryani Mix


Cara2 memasaknya :

1. Rebus daging kambing hingga empuk dengan air. Simpan air rebusan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga kekuning2an.
3. Kemudian masukkan daging kambing, bawah putih dan halia. Tumis selama 1 minit. 
4. Kemudian masukkan rempah Shan Memoni Mutton Biryani and yogurt. Tumis selama 1 minit. Masukkan 3-4 air rebusan tadi dan kentang. Biarkan sehingga kentang empuk.
5. Apabila mendidih, masukkan tomato, cili padi dan perahkan separuh biji lemon juice tadi. Tutup api.


 6. Masukkan ramuan yang telah dimasak tadi ke dalam beras yang telah direndam. Masukkan mengikut sukatan air biasa dan masukkan ke dalam cooker.
7. Pastikan beras sentiasa di kacau sehingga rata setiap 10 minit sehingga ianya masak.
8. Hiaskan nasi biryani yang telah di masak tadi bersama bawang yang di hiris bulat.

 
Sedap juga di makan bersama Mushroom sup dan cili arab ni...



Rempah boleh di dapati dari pasaraya carefour. Akak tidak mengikut 100% resepi yang di sertakan di belakang kotak rempah tersebut. Mengurangkan sedikit lemon, kalau tak masam bebenor... Untuk resepi yang lain boleh cuba lawati SHANFOODS. InsyaAllah Halal produk dari Pakistanhe'..




Lots of luv,
Dalee~~






Wednesday, August 10, 2011

All about Raya preparation


Assalamualaikum dan aahhhaaaiiii~~~

********

Hari ini Ramadhan ke 10, tak over sangat kooott~~ nak cerita pasal raya. Owh tahun ni akak eksaited lebih dah tak tahu kenapa. Selalunya raya2 ni malas sangat nak layan. Tahun ni akak mengambil keputusan untuk membuat persediaan awal berbanding tahun lepas. Yelah.. sebelum ni tak adalah nak pikior sangat sebab semua ibu yang pilih dan uruskan, hanya bab2 baju je urus dan pilih sendiri. Dah jadi isteri orang lain sikit, tambahan kalau ada yang jadi mak orang lagi fenin koot~~. Mari kita membuat checklist :

1. Puasa
  
Seeloknya puasa yang 'tertinggal' tu elok di ganti awal2 di bulan Syawal. Di samping dapat mengawal nafsu makan di hari raya, boleh lah kekal berdiet. Al maklumlah ramai yang buat open house. Tapi yang pelik office hakak ni tak de pon nak wat open house ke apa... Redha jelah...

2. Tiket balik kampung

Aaaahh... ni perkara baru dalam hidup hakak.. Tak pernah tau rebut2 beli tiket melainkan time balajo dulu. Dulu ayah and family ada kat sini je...Rumah mertua pun ada kat sini je..(5 minit je dari rumah kami sekarang, jauhkannnnnnn....). Sekarang ni ayah dah berhijrah ke negeri lain. So, menggelupur jugaklah kami beli tiket bila Fire fly buat promotion. Nasib ada pembeli tegar tiket flight bagitahu.. Kalau tak memang kena naik bas... aduhaiii pengalaman pahit naik bas ni...Tahun ni raya pertama masih di KL dan raya ke tiga baru berangkat ke kampung sebenor... Sama macam tahun lepaslah raya pertama di KL.... bila nak tukar turn ni En. A?

3. Baju raya

Ni tiap2 tahun mesti nak sedondon kalau beli baju kurung dan baju melayu.. kalau pakai cantik2 tapi tak keluar beraya ada ke maknanya...? Tahun lepas warna cream. Tahun ni nak pastel2 gitu...warna peach (raya pertama). Selalunya hakak memang tak tempah baju2 ni. Beli yang ready made gitu....online lagi, kalau tak muat naneess lah jawabnya.. Encik A nya baju kami beli last week kat Aniza (kedai baru depan nagoya, Jalan TAR). Boleh tahanlah harga dan qualitynya. Hampir2 tak dapat size dan warna. Kalau lewat lagi cari.. maunya tak dapat size. Pakai dotti jelah jawabnya...hehehehe

4. Kuih Raya

Harga barang semua dah naik eh? (alasan saje tak nak buat kuih). Bab ni memang tak ada peningkatan atau perubahan dari tahun lepas... Beli juga tahun ni. Yang mana ada mak mertua tu, pandai2lah ambil hati beli lah sebalang 2 kuih raya. Tahun ni memang tak belilah kat ikea (tak sedap langsung), tempah kat kawan2 je.. bab kawan2 ni memang percaya sedaplah.. kalau letak racun pun sedap gak rasanya...sebab kawan punya pasal. heh!

5. Langsir

Dulu ada hakak kesah? nan hado.. serah bulat2 kat ibu. Sekarang ni feninlah.. takkan nak pakai langsir yang setahun tak berganti tu...Rumah kecik pon kena tukar gak. Nasib rumah kecik, beli sikit je.. kalau umah besau.. ranap.. Mahal jugak rupanya beli langsir ni. Sesiapa yang mencari langsir ready made dekat jusco pon banyak yang modern style (ada discount 50% and 20%) dan Kamdar pon ada yang 2 piece (belakang tebal depan nipis).

6. Duit raya

Duit raya ni memang selalu letak tepi. Nak kena tukar duit awal2 ni, karang kalau tak ada duit seringgit atau 5 hengget.. ranap. Takkan nak bagi 10 hengget kat budak2 ni. Duit raya ni ibarat sedekah jugaklah. Jangan lupa bagi duit raya pada mak ayah kita jugak.. Always remember " the more u give, the more u get back" atau " tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima" atau "kalau nak bagi, bagi lah banyak2 sikit" (kamus dewan bahasa tamil).

7. Sampul duit


Tolong sediakan awal2 ye.. jangan time kat rumah orang tulah baru nak cari2 sampul. Sampul free dahlah susah nak dapek sekarang. Terpaksa pulak beli kat mydin. Lagi mau minta2 kat hakak... 

8. Benda2 lain

Benda2 lain memang terasa nak beli. Contohnya karpet, cat, sofa, pasu, bunga, bla bla bla... Dah kenapa macam nak pindah rumah? Perempuan nafsunya 9. Sentiasalah beringat ukur baju pada badan sendiri.. Kalau semua nak beli, bulan depan makan biskut kering je jawabnya..

Di harapkan rezeki tahun ni berlebih2, bolehlah kami buat open house.. hehehe Selamat.. Selamat berpuasa lagi... Lagi 2 hari nak raya baru boleh ucap selamat hari raya...(Ya Allah perut berkeroncong, sahur makan kurma je.. sebab kempunan nak minum air mata kucing, terus tak de mood nak masak sahur tadi. Mari kita mencari ketam untuk sahur esok...)

Lots of luv,
Dalee~~


Monday, August 1, 2011

30 days challenge khatam quran



Assalammualaikum dan aaahhhhaaaaiiii~~~


**************

Selamat berpuasa semua... Sahur yang menantuk..hukhukhuk bertabahlah wahai Daleela. Ramadhan kali ini tidak seperti yang dulu. Orang2 tersayang jauh di mata, semoga kita semua tabah menghadapinya. Dan Ramadhan kali ini perlu lebih baik dari yang dulu. Niatku pasang untuk khatam Al-Quran. Sedih tiada pencapaian dalam hidup tahun ini. Oleh itu bertekad khatam Al-Quran di bulan yang mulia ini. InsyaAllah.


Day 1 : Juz 1(Surat Al-fatihah dan Al-Baqarah Ayat 1-25)





http://youtu.be/f2RxqekLR68
 
 
Segala kesilapan kata dan tingkah laku, akak mohon ampun dan maaf. Semoga kita memperolehi kemenangan di bulan Mulia ini.. InsyaAllah...Ameen


Lots of luv,
Dalee~~



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails