Tuesday, September 28, 2010

Are You Moist Enough?

Ahhhaaiii~~


Worry about your BIG DAY? Yes of course you have to worried. You should arrange your time properly. But do you really have a time to make your-self look the most beautiful and shining women that day? You dont rite. Let's together ask our self...

My answer is YES with VASELINE...I'm trying this and it's work very fast. Why you have to spent more if you can get the same result and maybe more moist in the easier way and tight budget. Help your self to make a choice or try all of them.

1. Health White

2. Aloe - Cool and Fresh

3. Insentive Rescue


4. Total Moisture


pssssssstttttt.........shhhhhhhhhh


Let your dearest tell you how the result and are you MOIST ENOUGH?

*
*
*



Lots of luv,
Dalee~~

Resepi : Mari memasak tempayaki

Ahhaaaiii~~

Aku tak pasti kenapa malas sangat nak update blog ni. Aku tengok kawan-kawan yang lain entry raya sampai 2, 3. Tak apa. Teruskanlah kawan. Aku tak jeles. Heh tak baik jeles2. Aku rasa blog aku dah macam blog resepi plak. Acehh.. macam terror sangat masak. Aku hanya suka makan. Hari ni terasa nak makan TEMPAYAKI. En. A bersungguh betul nak datang ambil dari mid valley ni...hujan sanggup ku redah (sebab nak makan punya pasalkannnnnnn...)

Cekedout resepinya :

Sila sediakan bahan2 seperti ayam, daging, taugeh, kobis, carrot dan daun bawang kot =)


Now kita main masak2 eh..Rasanya adik aku Siti 2 tahun tu pon leh wat kot...




video
So hasilnya..

yum..yum..yum..



Kawan2 jangan bosan eh baca blog ni.. Ashik2 cerita makanan. Sila memahami saya yang dah sedia Da BOOM dan semakin Da BOOM..

Lots of Luv,
Dalee~~


Wednesday, September 22, 2010

Tak Berapa Nak Suka Raya...

Ahhaaaii~~


Macam tak paham kenapa hari raya ini seronok? Kalau menyambut puasa tu, memang aku terasa lainlah. Tapi hari raya.....Apa yang bestnya? Best sebab....

1. Pakai Baju Cantik2
 Jangan bohong eh.. Hari lain pun especially hari bekerja pun ada je orang pakai baju kurung santek2..Bukan hari raya jekan dapat pakai baju baru dan baju cantik. Paling sedih aku pakai baju santek2 pagi raya tapi ke dapur gak tempat aku. Serius. Ni cerita sebelum berkahwin, pedih je hati tengok orang yang dah kawen dan beranak kecik menjadikan alasan anak sebab tak mau masuk dapur. Hangin kipas Hangin. Cuba bayangkan kalau anak dara cam aku ni ada seekor ni je yang balik kampung tiap2 tahun. Tak ke patah tulang tangan tulang belakang tulang siku nak menghabiskan pinggan berdozen2. Itu belum campur cawan yang tak putus-putus masuk dalam sinki. Sampai ke malam jugalah nak membasuhnya. Sampai kan sedara mara tu tak kenal aku ini anak siapa. mesti die orang ingat aku amah dari indon. Cet. Hina betul aku yang berbaju santek ini membasuh pinggan mangkuk. Itu aku belum cakap lagi pasal pinggang aku nak krem sebb membongkok sikit ketika membasuh memandangkan sinki di kampung tu rendah sikit dari ketinggian normal sinki2 di rumah. Minta maaflah bukan nak kata aku tinggi hehehehe

2. Makanan sedap seperti Rendang, Nasi impit, Lemang, Kuah Kacang dan Lontong
Kalau makan rendang, nasi impit, lemang, kuah kacang dan lontong di pagi raya memang sedapkan? Tambahan makan bersama saudara-mara. Lagi banyak makanan lagi banyak pinggan nak dibasuh. Ada korang kesah? Sebab bukan korang yang basuh. Sambung bab makanan tadi, katakanlah korang pergi berziarah dari rumah ke rumah untuk berhari raya. Kalau sepuluh rumah masak yang sama, tak ke nak muntah kuning tekak ni. Belum campur perut dan 'teet' yang meragam dek terkejut dengan kepedasan rendang2 yang bermacam rasa tu. Kalau sebulan raya.. makanan tu jelah nampak, lain xnampak dah. Kalau open house tu ok sikitlah makanan ade pelbagai pilihan. Laksa, mee kari, mee rebus, mee udang, spegheti paling tak tahan.. time raya pon ada. Kenapa hari lain tak boleh makan ke benda2 ni semua.. apa yang bestnya makanan di hari raya?

3. Open cerita, open kuih raya, open langsir dan open perabut baru
Penat nak layan raya ni.. Kalau dapat berkumpul-kumpul tu, time ni nak cerita anak aku belajar kat obersi weii, menantu aku tukau kereta baru, anak kau bila nak kawen? Menantu kau bila nak timang anak? Adehhh sensitip eh soalan itu. Sila paham. Kalau yang buat kuih sendiri tu, time ni lah nak angkat bakul sendiri cerita dia buat kuih sampai 20 jenis. (Tak boleh tahan raso samo semua.. bentuk dan warna je lain. adesssshh), yang beli langsir baru time ni nak cerita deko-deko bersama cik kiah, nak english style lah..belum cerita bab perabut baru, bekas kueh raya baru, peti ais baru, wall paper baru, cat baru... adehhh.. jelas aku nengok. aku tak mampu. (T_T). Oleh yang demikian, dapatlah cerita2 sensasi di sensasikan lagi dengan rangkai internet mulut lebar. 

4) Saat kenang-mengenang kampung halaman
Nampak sangat kau ni jarang balik kampung kan nak terkenang-kenang bagai itik2, kucing, angsa2 kat kampung tu. Kalau yang duduk Sabah Serawak tu boleh di terima lagi, ni yang duduk dekat Melaka nak rindu-rinduan kenang-kenangan..tak paham. Lagi yang tak paham, yang duduk kampung pandan ke kampung kerinchi ke pun nak berebut balik raya rumah mak memasing tu kenapa? Kan tiap-tiap bulan balik rumah ibu kau kan? Siapa eh?

Tapi kalau jadi kanak-kanak rebina tu memang seronok tak terhinggalah, time ni leh kutip duit raya. Aku pun seronok gak dapat bagi duit raya. Merasa jap nak jadi orang kaya yang xberapa nak kaya ni. akhirnya kopak.. akak jugak...

Selamatlah korang menyambut raya.. aku dah lama selamat.. (T_*)

Lots of Luv,
Dalee~~

Monday, September 20, 2010

DIY Balang Kuih Raya

Ahhaaii~~

Rasanya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan 'Selamat Hari Raya' menyusun sepuluh jari andai susunan kata xseindah yang di harapkan, perlakuan kadang-kala sumbang, hati kadang-kala menyakiti..Ayat skema di hari raya...Tapi paling tidak boleh ku dengar lagu YUNA..  Selamat Hari Raya OOooYea... Tapi nak buat macam mana.. dah YUNA rasa seni lagu tuh...

*********************************************************************************

Ok hari ni aku bukan nak cerita pasal lagu raya atau baju raya yang vogue da vasss tu ye.. aku nak cerita pasal balang kuih raya yang setiap tahun pelbagai patern yang ada di jual di pasaran. Sebagai seorang isteri yang bergred B3 (di tolak markah sebab kadang-kala malas nye mengalahkan unta di padang pasir hehhehe) dan berdedikasi, aku mengikut rentak Encik A yang macam sakan je nak beraya. Semua nak di belinya. Bagi aku pula, raya tu biasa2 je.. tak ada la suka sangat. Berbalik pada balang kuih raya itu, aku nak cari yang murah tapi cantik dan lain dari yang lain. Tapi Encik A suka memotong kebolehan kekreatifan aku. Bila dah siap di dekorasi balang kuih raya tu, selamba je Encik A cakap "Balang ni macam boleh buat hantaran je. Isi kerepek dan kacang2 jelah". Sentap ok.

Okkan? Tak adalah poyo sangat.Kan? Kan?Kan?

Saya tahu ramai kawan-kawan di luar sana lagi kreatif, innovatif dan proaktif bab-bab DIY ni. Tengok jelah yang buat barang2 kawen tu, semua DIY kan..Kepada yang baru2 nak berjinak dalam DIY.. marilah kita belajar bersama2.. tapi pastikan mood tengah ceria tau. Kalau tak buat riben pon tak menjadi, jadi lepat pisang plak kang..

Sediakan bahan2 nya...


Riben 2 jenis, 1 organza dan 1 satu riben biasa, pistol dan gam tembak (boleh cari di kedai hantaran atau kedai bunga - RM10-RM15 mengikut saiz) dan gunting. Kemudian Potong riben megikut saiz botol. Gam riben biru tadi bersama riben organza. Gam sedikit2 je tau.. untuk hasil yang lebih kemas. Kemudian ikat pada balang dan bentukkan seperti riben.

Terima kasih kerana mencuba dan membaca blog yang tak seberapa ni..

Lots of Luv,
Dalee~~



Wednesday, September 1, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan : Ramadhan @ Steamboat Antarabangsa, Bangi

Ahhhaaaiii~~

Mode nak makan steamboat. Setiap bulan aku pergi layan steamboat sekarang ni. Buffet steamboat ni aku rasa berbaloi2. Especially time Ramadhan ni, sebelum berbuka memang semua nak makan, bila dah masuk waktu berbuka tu..nafsu dah tak ada, tinggal perut je menadah makan. Jadi bagi aku, kalau nak buffet pun biar harga tu berpatutan. Kalau dah terlebih2 bajet tu, panjang2lah pada yang lebih memerlukan.

Sebelum ni kami dah plan nak pergi makan di flamming, sunway. Namun, ada pulak isu2 makanannya di ragui dan tempat solat tu susah bebenor. Kami pon cari tempat steamboat yang lain dan di yakini halal. Wuuiiiisshhhhh penat sih.. cari tempat lain dengan syarat mesti ada CHOC FONDUE.. tak ke susah nak mencarinya.. itulah yang membawa ke bangi tu. Redha.

Inilah kedainya.. berhampiran dengan kedai Wong Solo, Bangi

Minta maaf ini gambar selepas berbuka..semua dah licin tapi kalau lapar juga boleh request pada owner dan mereka akan tambah. Licik dan pintar juga owner ni, dia letak sikit2 sebab nak elakkan pembaziran. So, se elok2nya datang awal, bolehlah cekau makan awal jugak. Yang macam fridge tu, itulah fridge atau peti sejuk penyimpanan fish ball and all segala ball..
Yang kat atas ada bendera tu ialah asam jeruk2 yang terlampau sedap. Sorry aku tak makan jeruk. Di bawah tu pulak, buah-buahan, sudu, gafu, chopstick dan sos yong tau foo dan chili (superb).

Air sejuk, air kosong dan air panas pun ada. *Tips - air sirap tu kan korang letak buah tembikai.. makk aii sodap. Jangan jeles boleh?

Korang rasa aku tengah buat apa? Ni tengah menghabiskan air krim dan meletak semua topping yang ada di kedai tu...close up sikit.. shoohhh pergi main jauh2 Daleela.. dah la besar..

Geram tak? Muahahaha Aku rasa owner tu geram kat aku dan kawan2 sebab dah banyak kali makan ais krim dieorang.


Ni yang di kejar2 sangat ni mashmallow with choc... hehehehe tapi dapat makan sikit je. Perut dah kenyang sangat.


Kami kenyang sebab steamboat ni... best boleh steamboat dan bakar (2+1) hanya dengan RM22 net. Di redwok kalau nak grill harga nya RM28.

Tempat dia agak kecil. Tapi owner akan open table di luar kedai. Open sikit, tak panas sangat.

Info2 lain :
Steamboat Antarabangsa berdiri tehug dengan slogan EAT ALL YOU CAN!! Macam sama dengan flamming lah pakcik.. Hehehehe

Surau - memuatkan 2 orang dalam 1 masa

Buatlah tempahan dulu sebaik2nya...

Pakcik Selamat Maju Jaya ye... Sila refill selalu...


Lots of luv,
Daleela








Aku nak beli..

Ahhaaaiii~~

Aku nak beli kipas besar agar senang aku nak kipas orang.
Aku nak beli pengilap kasut agar senang aku nak gilap kasut orang.
Aku nak beli pendakap gigi agar senang uratku membentuk senyuman.
Aku nak beli besi konkrit agar senang menampung tulang belakang dan beri kekuatan dalam hidupku.
Aku nak beli duit agar senang aku membeli maruah orang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails