Friday, April 30, 2010

.:: Pelangi Indah di Pagi Ini ::.


~Salam kasih jumaat~

Pagi ini sampai je di ofis, perut minta di isi. Malam semalam tak makan langsung. Janji dapat tengak Penunggu Gunung Raya he he he (takut tau~). Lepas on je laptop, malas nak pikir terus ajak hakunya ofismate turun tapau. On da way nak masuk pintu masuk The Gardens Hotel tu..Ofismate aku ni dah teruja-uja terkinja-kinja tengok PELANGI..(terus buat wish temu jodoh~ahaks). Aku time ni tak ada pulak nak bawa camera..(melampau nak pergi breakfast bawa camera~ ingat haku ni artis ke?). Apa yang ada je la.. haku gunakan khidmat camera 3.2 megapixel heehhehe~nokia >>>>>>>>>>>

Kaki pelangi =)


Kaki Pelangi


Make a wish

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Semoga Allah makbulkan... Biarla Rahsia =)

Thursday, April 29, 2010

Women Suffer for Beuty~~huhuhu

Kes 1:Telinga haku sakit

Semalam haku menerjah Masjid India dengan harapan dapatla sebarang 2 tudung yang santek. Harapan ku rupa2nya tidak kesampaian sepenuhnya.. half half... Tudung tu memanglah banyak tapi semua tu pernah haku lihat orang memakainya...Xkanla nak beli jugakan...nanti dah jadi Kumpulan Berzanji Masjid Jamek pulak. Haku pun meneruskan perjalananku mencari tudung yang lain coraknya..Xda jugak.. Kedai baju kurung yg selalu haku borong tu pun tutup gak... Tapi haku masih tidak puas hati sebab penat je aku pergi Masjid Jamek seorang diri, tak kanla nak bertangan kosong. Haku beli juga anak tudung kuih lapis aloya ni.. dan tudung syria hitam agar senang nak mix and match.....


Dan pagi ini, dengan perasaan perasan cantik haku siap pakai lens lagi (suggestion dr En. A) haku pun sarungkan kepala. Macam kebiasaan haku pergi ke ofis, tapi dalam 3 jam pastu haku rasa macam telingaku tersepit kena pintu lift..huhuhuhu kepet je telinga haku rasekan macam kuih telinga tamil..heheehhe =).. Aduyaiii.. anak tudung kuih lapis aloya ni ketat macam +tuttt+ sampai sakit kepala haku.. Tapi nak buat macam mana.. hadap jela kalau nak rasa cantik..

Kes 2:Kakiku melecet

Kerana sifat tidak sabar dan halobaku, haku lupa pulak petua GIGIT KASUT BARU SUPAYA TIDAK MELECET. Petua terlupa. Terimala seadanya kemelecetan ini dengan hati yang tabah...Aduuyaiii Semalam selepas je haku beli kasut kat The Gardens tu.. dan dan tu juga pakai tima balik. Pagi ini pun sarung kasut tu juga..hadapkan jela.. janji bergayo.. Sebelum orang salah anggap haku ni cleaner especially time haku sama2 rebut bas rapit dengan Indon xsedar diri ni..menci..



Apa yang penting? Pakai aja...
Apa yang penting? Tahan aja...

Wednesday, April 28, 2010

Sapa kata barang kat The Gardens mahal???

Serius.. mana ada mahal.. untuk pengetahuan korang yg suka kasut xde tumit leh la g jenguk2 kedai ni.. die selalu wat promo beli 2 pasang RM99. Kelasss gitu.. setiap bulan mcm tu.. cuma die tukar stock je.. ala2 gitu kot tag line kedai dia.. Jgn xtau SITI NURHALIZA PON SUPPORT dowh...(ini serius - nyanyi ala2 wonderpets hehhehe)..
-
-
-
-



Comel x? xpe la...kasut itam tu senang nnt aku pakai time balik keje...xdela mcm cleaner The Gardens je gaya nya..hahahha


Apa yang penting? Beli aja...
Apa yang penting? Pakai aja...

Rahsiaku...Simply Siti?

Sorry sy x pakai SIMPLY SITI... itula rahsianya...Rahsia Kejelitaanku lebih tepatla... hahahah Jelita ke? xda maknanya... P aku dan kosmetik tidak dapat dipisahkan. Ibarat ISI DENGAN KUKU... Cehhhh dulu time belajar dulu jgn kata bedak, bedak sejuk pon malas tempek.. masa tu pe nak ingat melawa, xheran la sangat.. hidup aku sibuk dengan kwn2 especially time belajar kat KPTM, Kota Bharu... xde heran nak ber'bf' langsung.. (masa ni sibuk berabang angkat adalah...hahahaha). Sebb tu aku and United 12 xde BF.. kalau yg ade pon 2 org playgurl tu jela "sekmek" and "nisha". Cuma bila time belajar kat UUM je baru aku berjinak2 pakai make-up..


1. Krim muka pencerah SPF 25 olay (aku dah start pakai 2thn lepas.. dulu packaging die lain dia mcm tube.. now die dah mcm ni (dalam botol) tukar harga pon dah mahal RM 20. Olay yang aku pakai ni ada 2 jenis day cream and night cream.. Aku selalu pakai day cream je.. yg malam tu xsempat pakai.... =)

2. Compact powder SILKY GIRL...yes product ni sgt100x bagus. Aku dah pakai lama dah lepas aku belajar kat kelantan dulu.. dulu nama die lain WET & WILD kot.. ingt2 lupala.. tp bedak ni tahan lama.. kwn2 aku yg kenal aku mesti tanya bedak pe aku pakai.. 

"Aku pakai SILKY GIRL je"...

Aku penah tengok kawan aku pakai compact powder MAC.. xsetahan bedak SILKY GIRL aku pon... hahahah pelik2.. MAC tiruan kew??? Berlagak xmau kalah dak ni.. suka hati ko la *****

3. Eye liner tu aku "WAJIB" pakaila sebab mataku yang sepet ni mampu di bundarkan.. kalo x, rupaku seperti org xcukup tido..

Cara pakainya : Letakkan jari telunjuk di hujung ekor mata dan tarik sedikit seperti menyepetkan mata anda..dan mula lukis ikut ketebalan.. kalau pakai eye liner liquid pastikan die betul2 kering baru buka mata... yang masih nak belajar pakai lebih baik pakai yang penselnye.. aku lebih suka pakai yg pensel punya..express pagila katakan...

Yang make-up lain2 tu xwajib sangatla pakai, bila ada mood nak bergaya hari ni.. leh la touch up sikit.. Kalo dah terlambat, kirim salam jek..



Yang ni perkara wajib pakai bagi wangi and confidentla sikit kalo dah berlari2 dalam office tu.. serius la aku lari2 naik atas turn bawah.. p xkurus2 gak kan.. betulla org kata kalo dah kawen ni badan perempuan cepat naik... waaa...risau tolla

Tuesday, April 27, 2010

Our babies ~~TWINS~~


Apa yang di tenungkan tu... Ye dah expired nasib aku xkena tangkap ngan JAIS...
 Dulu time g honeymoon beriya2 bawak... skrg ni dah xheran.. nak tangkap2la..hahahahahaha kami dah ambil sijil nikah.... xsodar pon dah 3 bulan... ponek den mengulit suami... hahahaahhaha =( p xdpt2 juga baby...

 purata semgu adalah dlm 20 org tanya dah berisi ke????

Nak je jawab...

1. Yeeee.. sy dah berisi lemak. Nape?
2. Yeee.. sy dah mengandung p malas nak bgtau korang..
3. Yeee.. sy merancang sbb nk jg badan. Nape?
4. Yeeee... sy ganas n panas baran sebb tu Allah xbagi baby lg...

Sakit gak hati ni.. soalan2 cam ni xlarat den nak jawab.. kalo g umah family pon gitu gak... jgn sampai aku pakai name tag besar cam kat ASSUNTA tu SAYA TIDAK PREGNANT.. biar semua org xtanya.. pastu siap buat kat status FB dan YM juga...

Lexla... baru 3 bulan kan.. jgn bg soalan cepu mas kalo xnak kene cepuk....Kalo ada adala.. igt kiteorg xsunyi ke... dh penat dah kiteorg berdua ni main lompat2 kat umah, main ketuk2 kat umah, menyanyi dan melalak dlm kereta, berlakonla... sampai kiteorg pon xsanggup nak gelak bila .....make babies online...hahahahah


Celah mana tah rupa Me myself dan En. A...hahahha mata tu yela.. idung tu yela... kulit tu iyala... hahahah Sorry Khaldun..mama dah tergelak.. see ur twins...


Baby gurl nya version...suka x? hahahah upss sudah gelak lagi... asal cam jongang je ni..hhehehhe

Winnie the Pooh~~

Salam Kasih Selasa Blogku...

Korang ingat, korang je ke nak tukar baju? Kamera kesayanganku pun nak tukar baju gak.. Ahad lepas selepas beli barang-barang dapur di TESCO, Me myself and En. A gi JUSCO Maluri plak lunch (Jgn tiru aksi malas memasak aku time weekend..muahahahha)... Selepas dah memenuhi seisi perut.. g la menyinggah kat expo canon + camera. Me myself xda benda yg nak beli almaklumla org kerja swasta..gaji lum masuk lagi.. lainla org government (EN.A) hahahahaha....

Kan aku dah kata dia dah usha head phone untuk berjogging... Me myself malas betul nak melayan kerenah En.A ni kalau beli barang.. semua jenama dia nak tanya, dia nak try, kalau dia rasa xberkenan memang dia xbeli.. Itu langsung dia xambil kira aku dok kat tepi tu tunggu dia beli barang, belum campur soalan yang bertalu-talu dia tanya kat Me myself macam gaya aku ni yg sales girl...belum campur dia suruh Me myself kena gayakan benda alah tu.. Kesudahannya xda maknanya nak beli.....

Cuba tiru macam Me myself kalau nak beli beli je haaaaaaaa..............



Tadaa..... cumelkan baju kamera kesayangku ini... Cuba teka berapa ringgit? RM12 jek.. kualiti die bagus...Actually lama dah nak cari casing camera ni. Kena protect skrin lcd tu.. Sebb dulu aku pakai baju mcm ni je...



Kalo pakai beg style mcm ni mesti cepat pecah skrin lcd camera...Ada cerita yg buat Me myself phobia... Sbbnya adik lelaki ku yg bersalah tauuuu... sapa suruh dia letak camera tu kat bawah handbreak... Ayah aku ngan gagah perkasa menekan handbreak tanpa perasan camera anak perempuannya ada di situ. Sekembali dirumah... Adik lelaki aku ni 'keri' nak tgk gambar yg di tangkap td.. Lepas tu kau pura2 kata camera Me myself xbleh buka.... Waaaaaaaaa lcd pecah dowh//////// Menangis air mata darah sekali pon xgunala... terbang duit aku RM130 g tukar LCD.. kunun lah dlm gerenti haaakk tuiii~~ kene derma jugala pada Olympus service centre tu... Sengal~

Aku tau korang semua kayo dgn duit adverstisement tu hehehhehehe korang ingat akak xtau ke.... so~ belila casing yg BAIK PUNYA~~ tok camera korang... dgn harga RM12...hahahhah dah habis dah expo tu... korang xdapat beli yg POOH punya... hehehhehehe

Sunday, April 25, 2010

"Friendship Forever_Zati Contest"

Ini adalah CONTEST pertama yg aku join selepas di maklum kan dr geng sassaroots aku gakla..YAYA So lepas di pertimbangkan gambar2 yg ada..gambar ni je yg Me myself santek dan ini la kawan2 yg paling lama dan masih dihubungi..

Pada kawan2 lain..jgnla terkecil hati..cuma gambar korang ngan Me myself tuh.. nampak Me myself gemuk.. so REJECT hahhahahaha.. sila cuba lain kali...Kalo UOLLS berminat g je link tepi tu kasi support sama ini adik...(rase2nya aku tua kot...hahhaha)



Syarat2nya :-


1. Just be my follower(http://zati2810.blogspot.com/) , (+) my blog in your bloglist , (+) my link at your sidebar...

Done. Sila checked eh wak..


2. Buatkan satu entry btajuk "friendship forever_zati contest"

Done ni ngah wat la ni...heheheh =)


3. Just upload :-


     - pic anda yg anda rasa paling menarik/ok/cun Done. Yang pakai spek cam alien tu me myselfla..pakai skirt cam tamil tu sy la..hhehehe =)
     - pic anda bersama dgn kwn2 baik anda(pic yg paling menarik/ok/cun). Done. Yg reramai tu. Sila dongak sikit..heheheh
4. Ceritakn perihal anda & kwn2 baik anda:-
    
      - ceritakn serba sikit detik perkenalan anda dgn kwn2 baik anda (cth:knl waktu zmn skolah/kolej/tmpt kerja/tmpt kursus)
         
           Me myself jumpa mereka2 ini di Sek. Men. Teknik Kuala Selangor. Act, kami geng gugurl2 jek pastu tetiba geng2 boboy ni nak ajak join venture sekali. Agak nye kerana gugurl ni kelihatan sengal cam dieorg, so bersetujula kami bergabung tenaga..meletups..(hehehhe...nyanyi ala2 adam dan stacy). Apabila tertubuhnya geng, kiteowg fening2 pelih nama geng kunun... semua yg gugurls bg xdisetujui.. pastu boboys bg kiteorg setuju jela.. pe maksudnya pon Me myself xtau sampai sekrg... sengals...hahahhaah janji ade roots sudahla (dioerg kata dr lagu greendays)...roots tu kan kuat...hubungan kami kuat sampai skrg..sampai dah ada Sassaroots junior 2 org..yg bakal lahir 1 org lg...yg dah kawen and nak kawen pon ada masih terus berhubung... so makin berkembang mcm 'roots'.

      - ceritakan apa yg anda suka mengenai kwn2 baik anda(keistimewaan,kebaikan/sikap)

      Semua bende Me myself suka.. xpenah rasa sunyi kalo semua ada..sama2 kuat makan, baik yg gugurl maupon boboy tu ha.. very supportive dan soooo~~~~ sengal..Sayang korang semua..Lg 1 dgn dieorg semua ni la Me myself pandai 'ngomong jowo'...hahahhaha      - ceritakan serba sikit peristiwa yg anda xdpt dilupakn sepanjang persahabatan anda(lucu/hepi/sedih/gila2/dll)
      
      Setiap masa bersama dgn mereka adalah kenangan yg paling tidak di lupakan..semuanya..

5. Bila dh siap, juz tggalkan link entry anda di ruangan komen beserta nama penuh + alamat emel + alamat rumah....

Kat sini pon sy tinggalkan...

Nama penuh : Nor Daleela
Alamat email : leela.cmn@gmail.com

Tarikh penyertaan bermula 21/03/2010-29/04/2010

p/s : Sassaroots BFF~

Friday, April 23, 2010

Pameran Perkahwinan Melayu Di Mid Valley 22hb April - 25hb April 2010

 

Korang tau ke ada pameran perkahwinan melayu tu.. Ha.. sesapa yg rase nak kelainan sikit bolehla kot.. nak g jengah2.. Me Myself pon dah teruja tahap 'ghairah' mengalahkan org nak kawen hujung bulan depan.. ahaks.. Selalunya penganjur untuk pameran perkahwinan ialah URBAN VIBE EVENT tp kali ini bukan ye... itula nampak kelainan yang sgt2.. semua booth2 tu me myself xpenah tgk... Hahahahhaha jgn ko nak tipu ye nyah....aku ambil yang UNIK je la tau...

Mari kita layan...

1. Custom design Air fresh

Pekebende ni nyah? Ala.. yg ala2 pewangi gitu ha... waduh.. sangatla kreatif nya nyah... Korang leh PAHATkan nama kat situ.. die kasi design cecantikla ngoiiii.. pastu mestila wangi...wah teruja gitu...




comelkan.. ala.. kalo korang yg suke tayang2 muka nak letak gambar korang PON BOLEEEHH..


2. Minuman ala2 champagne gitu.. HALAL style..(P bukan dr JAKIM..jgn tertipu nyah)

Air dibuat dr epal la kot xsilap aku.. siap tunjuk sijil HALAL die la.. ikut suka korangla..





Aku tau korang xsabar2 nak tgk pelaminkan?????

Pelamin sebenarnya banyak.. Tp aku ambil yg santek2 untuk tatapan umum jela.. yg dah biasa tgk tu korang leh la belek2 majalah pengantin.. wat penat aku je amikkan...

1. Konsep rambu ramba kot...



2. Konsep Arabian







3. Konsep pinky purple modern

 





4. Fairy tale style.. i liookkeeeeeeee .. =)









Penat aku dowh2 g sesorang.. siap xlunch sebb nak cover storie pameran ni.. hah cam wartawan hi**ra* plak..xkuase & xterlintas me myself nak jd wartawan hi**ra*. Pandai2la pilih, semua ade photo albumla, cake, cathering, travelling agent, dan ape2 lagi la.....Baru aku perasan baju perantin xbanyakla dieorg pamerkan... TP xsebesar mcm yg sebelum ni...kad kawen pon xbyk pilihan sgt...

p/s : aku BZ nak siapkan keje ni, karang kene marah ngan bos..

Thursday, April 22, 2010

SEGMEN JELAJAH BLOG BERSAMA BEN ASHAARI

SEGMEN TERJAH JELAJAH BLOG BERSAMA BEN ASHAARI

Ada sesapa yang kenal ngan BEN ASHAARI... dia ialah adik kepada JIMMY SHANLEY... ye sy tipu.. hehehehe.. Dia adalah blogger tegar yg selalu update setiap hari (kekadang 1 hr adelah dlm 4x update). Sebb die pandai perah otak jd bykla entri dia.... Mesti korang ak tanya nape aku KESAH sgt dengan kempen jelajah dia ni? Everytime aku baca entri di g terjah blog orang, mesti rating followers and readers die naik.. So betul ke dgn keberkesanan terjahan di ni boleh memberi impact pada blog aku...Especially newbies cam aku ni... Jauh lg perjalananku... Sepanjang aku berblog selama 5 minggu.. ni paling tinggi org pernah visit blog aku.. The analysis came out from NUFFNANG ...


Sian....huhuhuh 66 jek...

Semestinya penglibatan aku dlm blog bukan sekadar suka-suka.. dlm kamus hidup aku xpernah ada kerja yg aku perlu lakukan dgn suka-suka, semuanya mesti bersebb dan bermatlamat..tp xbermaksud aku serius 24jam.. Penat dowh kalo serius, muka ketat sure kedut..heheheh

Kite biarkan BEN ASHAARI melakukan PENJELAJAHAN nya...see ape die komen..mampukah die mengubahnya.. Jgn biarkan diri anda diselubungi..

Sila penuhi kriteria2 tersebut untuk melayakkan diri ku ke PENJELAJAHAN ini :


HEADER blog BEN ASHAARI (sila dongak ke atas..) ada ..ok (/)
-
-
-


linkkan ke entri ini .. (saya dah lakukan sebelum di suruh..buat sekali lg pon xpe)
-
-
-


cerita serba sedikit mengenai blog anda ... itu akan membantu promosi blog anda:

Ape yg menarik utk dicerita.. Kehidupan manusia di dunia ni xsama, sedihnya, gembiranya, gelora jiwanya, keghairahannya, kesabarannya, kekretivitiannya xmungkin serupa... Blog aku menceritakan kehidupan sehari2ku selain apa yg aku praktikan... Aku berkongsi gambar, idea, pendapat, perasaan dan pengetahuan yg aku ada. Lihatlah dari mata hati dan bersama-sama berkongsi yang tersurat. Tipula kalau semua nya gembira, pasti ada dukanya, dendamnya, laranya.. aku xnak blog ni bertopingkan kepalsuan semata2..

Wah jiwang keparat plak aku dah...
-
-
-

Dari mana anda tahu mengenai SEGMEN JELAJAH BLOG :

Sbg newbies dah tentu aku cari tapak untuk kenal ngan bloggers lain.. so aku terjumpa di GENG BLOGGER di mana aku namapak entry jelejah En. BEN ASHAARI ni terselit di celah2 entri lain...
-
-
-
Untuk keterangan lanjut sila layari....wah.. kasi promosi lebih sikit eh... 

http://www.benashaari.com/2010/04/senarai-terkini-jelajah-blog-untuk.html

Orang Ikhlas tu tertindas?????

Emm..sebenarnya email ni aku dapat 2 hari yg lepas, selepas aku baca..Allah menggerakkan hati aku utk buat baik..hehhehhehehe tetibe je tegur org yg sebelumni no aku malas nk layan.. Kiriman email ni aku terima dari Cik Suriyati Hussin.. Aku kenal tuan badan ketika duduk menyewa di Sentul dulu... She's really nice.. Die ni aku kategorikan sbg pembimbing rakan sebaya, kawan segosip dan kawan semasak (suka main masak2..aku rase die masak, die rasa aku masak). Dia ni selalu bagi aku terpikir setiap kali aku minta pendapat dia... p dia ni SINGLE.. sesiapa yg rasa nak berkenal2 eh....terbuat IKLAN plak dah... hehehehhehe... Kembali pada email dia, dia kata :

"cuba awk baca email ni, mungkin boleh memotivasikan awak dan bleh kongsi kat blog..."

ha ha....tgk 2 die baru online YM tu... hehehheh memang panjang umur betul. Skrg ni die asyik mengadu domba yg dia ni bosan kat ofis tu... leh plak dgn bangga nye cakap kat aku dia ngah main binggo...wadushhh Keje kat Company listed tu..mari la kita layan email ni....

Sila pastikan kamu tukar mode "INSAF"


Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.
 
“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.

“Mengapa?” balas saya.

“Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.”

 
Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?

 
Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, “kakak punya berapa orang anak?”

Sengaja saya bertanya soal-soal “di luar kotak” agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.

“Oh ramai encik…”

“Bagaimana dengan anak-anak kakak?”

 
Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.

“Kakak, boleh saya bertanya?”

“Tanyalah encik…” ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.

 
“Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang “menjadi” dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?”

Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, “antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?”

 
Dengan cepat kakak itu menjawab, “hati ibu encik… tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!”

 
Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.

“Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran…” kata saya perlahan. Hampir berbisik.

“Maksud encik?”

“Allah telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.”

“Tidak pernah saya terfikir begitu encik…”

 
“Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.”

“Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?”

“Maksud kakak?”

 
“Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?”

“Itulah yang saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!”

 
Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.

“Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita…”

 
Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.

“Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?”

 
Kakak itu tersenyum dan berkata, “tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.”

“Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?’

“Pasti ada! Insya-Allah.”

“Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita… Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.”

 
“Subhanallah!”

“Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.”

“Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?” tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.

 
“Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!”

“Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.”

“Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.”

 
“Maksud encik?”

“Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting… hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.”

“Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!”

Giliran saya pula tersenyum.

“Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja… pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back… Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!” terang saya panjang lebar.

 
“Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?”

“Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our “ceo”, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan…”

“Maksud encik?”

“Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.”

“Kenapa?”

“Kita akan sakit jiwa!”

“Kenapa?”

“Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur,” balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Quran.

 
“Tetapi Allah tidak berhenti memberi… “ kata kakak itu perlahan.

“Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi… Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?”

“Ah, kita terlalu ego…”

 
Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa “diperingatkan” semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan… orang ikhlas tertindas?.......petikan dari Genta Rasa.
 
 
Ambillah yang baik dari blog aku ni.. If kamu rasa ada yg tidak baik dalam blog ni, jadikanla ia sempadan.. Itula tujuan aku berblog.. sharing is caring..

Wednesday, April 21, 2010

Bila Sang Suami memanjai Isteri....

Tempat Kejadian : The Ship, Kg. Baru

Semalam En. A baru balik dr kursus nya di bangi kot eh... under Hijjaz nye managemant yg lebih di kenali sgb SPIES.... Tetibe je nak ajak g mkn chiken chop.. Lama dah kami tak makan chicken chop..hehhehe (semuanya dah lama xmknkan...hahahah) Aduuiiisshh.. Dah la nak masuk kategori ujung bulan ni En. A xkan nak g mkn luar gak...Kalo dah tekak nak mkn xleh nak tahan2 kan.. hehhehehe....

Sambil makan tu cam biasala mestila En. A dgn "ghairahnya" menceritakan pengalaman manisnya (ceeehhh) ketika berkursus.. aku igt semuanya p malas nak huraikan pepanjang..sebb masuk bab spritual, intektual, emosi, fizikal...erm..erm.. tol ke... tp aku paling igt soalan ni....


Teka-teki (melibatkan phsycology..betul ke ejaan ni?):
"Mama terpaksa seberang ke pulau lain melalui 3 pintu. Mama wajib tau lalu dan pilih 1 pintu dr 3 pintu tuh...dgr bebaik tau...pintu 1. Api yg sgt maraaak.. 2. Harimau menunggu yg xmkn 1 thn 3. 100org gila yg pegang senapang..Mama pilih pintu mana?"

"Mama pilih pintu 3"aku jawab cepat dowh..hehehhe

"Mama ni xnak pikir la.. pikirla.."...

Selepas pura2 pikir dlm 15 saat..."Pintu 3 papa"

"Jawapan Mama salahla...hahahahaha ni soalan budak darjah 6 tau"

Apa agak2nye jawapan tuh...


Penatla pikir...(sebenarnye dah kekenyangan..huaargghh ngantok nak balik cepat..)


Muka penat tunggu jawapan...ngoiiii... sebenarnye ngah usha 'gurl' lain ni...


Jawapan die ade kene mengena dgn ni....
-
-
-
-
-
-

Chicken Chop jawapan die.....betul x?

-
-
-
Hampir tepat...hehheheh
-
-
-
heheeheh Pintu 2. Sebb Harimau tu dah 1 thn xmakan.. agak2 die bleh idup ke? Nggooooiiiii xlogik...patutla standard dak darjah 6 jek..hahahhaha (gurau jek)


Kenapa????????????

Kenapa marah sgt?
Kenapa wat kerje cincai boncai?
Kenapa manager ko bleh approve account tu?
Kenapa ko mesti nak susahkan aku wahai auditor?

Hello kawan, nape U xbleh wat keje betul2. Any particular reason? U tau x account ni urgent and 1st year. Act, U noe how to do or not. Because of U, I xde mood nak buat kerja and post any entry.. Xniat pon nak buruk2 kan U kat sini.. but it's really stress when u as qualified person yg bleh wat account, but U not doing it in da rite way. Plzz... next time dont do dis anymore..[Noktah]

____________________________________________

Semalam aku memang xde mood nak post any entry, di sbbkan hal diatas.. semua kerje stress daleela. Mamak jual roti pon bleh stress kalo org order air masak berkali2 (hehehhe cth : EN. A), kalo air buah ke xpela jgkan...Act nak buat account ni xdela susah sgt, perlu guna logik dan sikit pegetahuan ttg terms2 account = account akan jd balance. Korang rase account ni penting ke? Pentingla ngooooiiiii... semua org kene buat account. Kira nye kalo lu olang xpandai pegang duit, bw2 la buat akaun sendiri... tambah2 la yg kaki boros cam aku ni, last2 cukup bulan kering.. Kalo korang buat account tok manage belanje korang, semua bende akan lebih teratur memang akan adela bende2 yg xjangka spt.. mak mentua nak pinjam duit ke.. datuk nak kawen lg 1 ke.. korang pandai2 la simpan dan tolak tepi bende2 mcm tuh... As wife pon, korang kena pandai manage duit. Kalo korang style gabung duit gaji.. lg perlukan perhatian lebih... kalo dah kering xkan nak g minta duit kat mak mertua plakkan... Hidup berumah tangga bg org muda (cop...muda ke aku nih?ahaks) cam aku ni.. perlu byk pakai duit..tu belum ade anak lg..pampersla, susu la, mknn baby la, sabun2 bagaila, puting, botol susu la bagai.. kalo harge 1 rgt or 2rgt xd hal la kawan... so mungkin korang le try berjinak2 dgn account sesikit... baik tok korang.. kalo yg dah buat, it's good. Tp kene rajin update la ye dok..

Shoping list

Shoping list ni di gunakan sebelum korang g shoppingla.. beli barang yg patut2 je.. pikir2la nak masak pe untuk semgu.. cam aku selalunya aku shopping kat tesco seminggu sekali la...selepas berbincang ngan En.A bende ape yg perlu di beli dan ape 'ko nak mkn semgu ni', baru la aku list down pe nak beli dan terjah TESCO....

Pas korang dah beli2 tu simpanla resit2 tu dan gam pada kertas A4 tok rujukan seterusnya, buat perbandingan dr bulan ke bulan.. kalo malas sgt.. ko suruh la anak jiran tlg tampalkan..

Pengeluaran duit dan perbelanjaan lain2 pon wajibla kan... korang catat kan...worksheet ni mungkin dpt membantu korang.. bleh ambil di www.vertex42.com/ExcelTemplates/grocery-list.html dan http://www.vertex42.com/ExcelTemplates/expense-tracker.html untuk tracking korangnye perbelanjaan seperti ni..


Kat website tu pon byk lg korang leh dpt kalo korang xsuka yg ni... Renung2kanla selamat beramal. Aku doakan kebahagian rumah tangga korang and family.. (huiiissshhh nape ngan aku ni.. gilo ke.. adakah aku nak mati? gilooooo... amal ku xcukup lg) ooooo tidak.. telinga ku berdesing.... ade org mati kene daun aku...


Monday, April 19, 2010

Mee Rebus dan Satey!!!!

AHAD, 18.04.2010

Lokasi Kejadian : Satey Station, AMPANG
Tajuk : Makan2 bersama family...

Terjahan pas majlis "panaskan rumah", g plak satey station sbb ibu dah janji nak belanja makan... MANA BLEH TOLAK...hahahhaaha

Kiteorg pilih tempat diluar.. sbb ade kusi..

Teori ayah dan abah angkat aku : Kalo mkn duduk di meja mkn, senang mkn banyak sikit sebb perut xterganggu dan xtertahan.. so boleh belasahla ikut pilihan tekak..

Pilihan lebih selesa dok kat dlm... tp meja ala2 meja jepun gitu... so mungkin perut ayah dan abah tertahan la.. xleh mkn byk2...hehehheh

Sesampai nye aku dan En.A, familyku dan abah & mak (family angkat yg jaga time aku kecil2 dulu), kiteorg meng'order' cam xhengat... 100 cucuk satey ayam dan daging serta MEE REBUS nye 8 mangkuk. "Power" bak kata abah...Dan selepas solat maghrib lebik kurang 15 minit... Cucukan satey yg tinggal.......

 Beberapa cucuk boleh kira tu... (sila abaikan lidi di bawah milik aku...hehehehe) setelah dibelasah oleh family piranha....

Bukti sahih yg menunjukkan MEE REBUS nye sedap (aku xtipu dowh) seperti:

Tgk tgn adik aku tu kurus je.. selalunya die xpenah habis makan... tp ni mangkuk die yg kedua.....masih xpercaya?

Perebutan MEE REBUS antara ibu dan anak & adik beradik....Tgk adik aku yg perempuan(Siti) tuh makan dgn lahapnye... dan adik aku yg lelaki ni (Ameen) berdiri menunggu suapan seterusnya... Ibuku yg berbaju oren ialah PENAJA UTAMA...heheheh thanx ibu...

Pergaduhan antara Mak dan Abah, mula2 mak xnak hahahah "Abah baru suap 2 sudu, mak ko dah perabis kan sampai jilat mangkuk" hahahah Kata2 abah pas xdpt mkn untuk mangkuk yg ke 2..hahahaha

So mlm tuh aku balik ngan perut yg membuncit selepas menterdarah (ayat org melaka) dgn lahapnye...xlehla tunjuk gambar aku yg lahap tuh...hehehehe.. Pastu aku anta mak dan abah balik wangsa maju dan kami terus balik ke kosas layan mentor dan human target (bessssssssssstttttt) sambil perabih ais krim..(wahh..mkn lagi...)

Tido....
Dont miss me so much ya EN. A...


p/s En. A akan pergi berkursus demi untuk pejabatnya yg terchenta... di ulu.....entah xhengat plak...jgn nakal2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails