Wednesday, March 24, 2010

To-Do list

To-do list dis week :
1. Tgk movie wif Yayang -Alice in Wonderland
2. Hang out wif my Frenz - KLCC
3. Hantar buku perpustakaan ( dah kene dende ni 2 bln xhantar)
4. Beli Majalah Rapi
5. Kemas bilik Belakang
6. Cuci gambar honeymoon
7. Beli contact lens
8. Beli barang2 dapur
9. Filing bil2 dan expenses


To-do list Next Month :
1. Main bowling with The Limi's Family - 4/4/2010
2. Jumpe Nazri - urusan tukar milik waris Takaful
3. Jumpe Cik Sue - nak bg doorgift dah basi dan hang out
4. Jumpe Alang - nak bg kerang and coklat
5. Beli pokok tiruan
6. Beli alas meja putih di chow kit <--murah punye ni..
7. Wat housewarming for :
   - Ayah & ibu
   - Sedara mara En. A
   - Sassaroots

Tulis supaya x lupe...

Spot de Difference


   Di atas adalah gambar time majlis persandingan MURNI (my Kazen) di Gurun, KEDAH....


 Tentunye journey kami (me n En. A+2org adik En.A) sgt menarik, tertarik kerana dis is de 2nd time kami g jln jejauh... Sblm kapel "engak pernah ya pak"..Tambahan pula, sesampai je kami di Sg. Petani terus tanpa segan dan silu MENERJAH Nasi Kandar Nashmir.... PEEERRRGGGHHHH puas hati den dpt mkn telur sotong mamak...heheheh (^_^) sgt serunuks...uppss.. terlebih sudah..Berbalik kite pada Majlis di atas, dimana adat budaya org Melayu masih di amalkan dan di kekalkan di sana... spt 1. pengantin di pertontonkan silat, 2. ade cak leng pong dan  3. Mak Andam plak pakai org yg dah kawen (otai punya.. heheheheh). Kelainan ini sgt menguja En.A dan adik-badiknye...(Almaklumla.. wedding kami xde la semua ni.. kite org pakai smart tag --cepat n efektif)...


Sila lihat perbezaan Majlis di bawah bersama adat budaya mereka.....




  Di atas adalah gambar time Majlis Salfarina di Dewan Sivik (P.J)

Ini adalah majlis perkahwinan 'mamak' yg pertama aku attend.. Sgt interesting krn kite terpakse dtg awal tp hanya boleh mengadap lauk..nasinye enggak ada ehh... dah jd mcm cite P.Ramlee plak.. ambil bau jek.. hehehehe. Tunggu punya tunggu, rasa2nye dlm 1 jam gak la baru "perantin dtg bersama kudanya" <--- cam cite P.Ramlee gak.. {tido di kandang kuda} hehehe selepas perantin dtg pun kami kene tunggu lagi sbb die g bersanding dulu..(time ni En.A, Abg Rahim dan Abg Mubarak dah sgt bising mengadu lapar -- Abg Mubarak awl2 dah sapu lauk dulu, tembikai tgal biji je...hahaha hanya kami yg perempuan ni jek tahan2 <---dah mkn siap2 kt umah td hehehehh). Lepas bersanding pengantin baru duduk di meja mkn, barula perarakan nasi beriani ni keluar sambil beratur... barula dieorg serve kami mkn..yg PALING BESTNYE... kalo ayam xcukup bleh mintak bro...<---- Aku xtau mcm mane dieorg bajet makann utk org mkn..Dulu kami kawen pon dah XXtra dah..p cukup2 jek..dierog ni siap bleh mintak tambah lg...huuuh xpahaaamm...).. Anyway, sgt bershhh!!


So.. di sini kami (me + En.A) yg mempunyai perbezaan watak, warna(hehehehe), adat dan budaya..amat menghormati 1 sama lain.. bak kata pepatah lama.. luah mati mak, telan mati bapak.. <---di sahkan oleh KAram Sigh Walia

Friday, March 19, 2010

PerMulaaN yG LuaR BiaSA _^-^_ 1 kehidupan yg luar biasa telah pon bermula dlm idup aku.. hehehehe menjadi isteri kepada En. Ameer (En.A).. bukan mudah dan bukan susah..terpulang kpd diri ni je la ye dak..!!! p susah gak sebenarnya.. hehehhe... En. A pon byk perangai die yg EXTRAORDINARY yg kekadang diri ini xdpt nk penuhi pun.. He's really extraordinary... (fuuhhh.. xdaya), xmkn makanan biase org mkn, erm....kan yayang.., xleh tanye sekali 2 mesti berkali2 (sometimes more than 8 x).. pe kandaya jawab je la....n everything nak lain dr yang lain...dat's why he LOVE me.... n REMEMBEr i LUV EXTRAORDINARY too... biar je ppl nk ckp ape pasal we all.. (who cares' rite yayang, yg penting kite cukup tido..hahahaha)..
Bercakap plak pasal makanan ni..aku sbg isteri memang suke masakla kan... tp kalo dtg penyakit M aku.. roti pun boleh hangus...hehehehhe... Utk teman2 yg dah berumah tangga ade sikit resepi yg bleh di guna kan.. kalo nak EXTRAORDINARY ok... :
Nasi PUDINA (ehsan dr kak Umi Kalsum-kazen En.A) :
Bahan -bahan A-di blender:
Pudina (ikut suka)
Bawang kecil (segenggam)
Cili padi (6 biji)
Bahan-bahan B-diblender :
Halia (sedikit)
Bawang putih (10 biji)
Bahan-bahan lain :
Serbuk Kurma - 2 sudu
Tumis bahan Adan B kemudian setelah naik bau masukkan serbuk kurma kedlm beras basmathi..Masak seperti biasa..SIAPPP

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails